Magazin

Patrijarh Pavle dobija spomenik u centru Moskve nedaleko od Kremlja

U čast Njegove svetosti patrijarha srpskog Pavla u centru Moskve, na platou ispred Hrama Petra i Pavla, u Podvorju Srpske pravoslavne crkve, nedaleko od Kremlja biće postavljen spomenik poštovanom patrijarhu SPC.

Prema najavama, spomenik bi trebalo da bude postavljen do kraja ove godine, nakon čega se planira da u narednom periodu kraj njega bude postavljen i spomenik patrijarhu moskovskom i cele Rusije Aleksiju Drugom.

Mesto spomenika su dva patrijarha gotovo sami izabrali budući da je Podvorje srpske patrijaršije u Moskvi, koje je postalo svojevrstan simbol duhovnog bratstva srpske i ruske Crkve i naša dva naroda, otvoreno u njihovo vreme, 2002. godine.

Spomenici srpskom i ruskom patrijarhu biće izrađeni na inicijativu doktora teologije, vladike Antonija Pantelića, poslednjeg episkopa koga je rukopoložio patrijarh Pavle, a koji već skoro dve decenije rukovodi Podvorjem Srpske pravoslavne crkve u Moskvi.

Prema rečima episkopa moravičkog Antonija, u toku je izrada spomenika patrijarhu Pavlu i to će biti delo jednog ruskog vajara. Deo spomenika se pravi u Rusiji, a deo u Ukrajini, pa ukoliko epidemiološka situacija to dozvoli, spomenik će biti otkriven do kraja ove godine.

Sredstva za izradu spomenika patrijarhu Pavlu su već obezbeđena, a takođe dobijena je i dozvola ruskog patrijarha Kirila i gradskih vlasti, pišu Novosti.

Vladika Antonije otkriva za Sputnjik da će nakon postavljanja spomenika patrijarhu Pavlu uslediti i druga faza – izrada spomenika Aleksiju Drugom. Prema zamisli, dva patrijarha će stajati jedan naspram drugog, licem će gledati u Crkvu Svetih Petra i Pavla, ali će simbolično i blago biti okrenuti i jedan prema drugom.

Patrijarh Pavle, koji je na čelu Srpske pravoslavne crkve bio od 1990. godine, pa do smrti novembra 2009, bio je izuzetno poštovan u Rusiji, u toj meri da ga je patrijarh Aleksij Drugi uvek dočekivao na aerodromu i lično ispraćao, što nije po protokolu RPC.

O istinskom poštovanju i ljubavi dva poglavara svedoči i činjenica da je patrijarh Aleksij zahtevao da prilikom služenja liturgije sa njegove desne strane uvek stoji patrijarh Pavle, iako to često nije bilo po diptihu, ili nije bilo predviđeno crkvenim protokolom.

Takođe, u najtežim godinama velikih iskušenja, ruski patrijarh Aleksije Drugi je zajedno sa patrijarhom Pavlom pohodio sve zemlje u kojima živi naš srpski narod.

Pojedite sve mrvice sa stola: Životna lekcija patrijarha Pavla koju svi treba da upamtimo

64 Shares
Share via
Copy link