Magazin

Pojedite sve mrvice sa stola: Životna lekcija patrijarha Pavla koju svi treba da upamtimo

Patrijarh Pavle nam je, svojim ponašanjem i mudrim rečima ostavio toliko mnogo životnih lekcija i mudrih misli koje moramo naučiti.

Jedna od njih je i čuvena anegdota o tome kako je patrijarh Pavle na večeri kod tadašnjeg predsednika Srbije i Crne Gore, Svetozara Marovića, na kojoj je bio i Kofi Anan, ostavio svojim smernim ponašanjem u neverici ove političare, piše Still.

Naime, tokom večere, u vreme posta, za patrijarha su bili servirani riba, hleb i povrće. Kad je sve završio imao je salvetu ispred sebe na kojoj je bilo oko dvadesetak mrvica. On je tiho, ne obraćajući pažnju na ono što se dešava oko njega, svaku mrvu pokupio i pojeo.

Priča Mome Kapora nakon koje ćete dobro razmisliti pre nego što bacite hleb u đubre

Kad je završio, upitali su ga šta to radi, a on im je ovako odgovorio:

“Ne znate vi deco moja šta znači glad i koliko je dece širom sveta gladno, a mi bacamo hleb pored stola i u kontejnere. Nekima one predstavljaju život i nadu, a mi ih se tako lako odričemo. Setite se svaki put gladne dece širom Afrike i sveta kada vidite mrvice pored stola”, rekao je tada patrijarh Pavle.

Potvrda toga dolazi iz manastira Gračanice u kome je patrijarh boravio. Svaki put grdio je monahinje zbog prosipanja hleba pored stola.

Matija Bećković je najtačnije opisao svu veličinu patrijarha Pavla

Arhimandrit Jovan Radosavljević u knjizi “S patrijarhom Pavlom kroz život” objasnio je otkud toliko poštovanje pokojnog patrijarha Pavla prema hrani i od koga je to naučio.

Naime, on je od oca Jakova Arsovića naučio da se prema hrani treba ophoditi sa poštovanjem i da ne treba ništa ostavljati pored tanjira, a da prosuto treba pokupiti.

“Jednom prilikom grickao sam koru hleba, a ono što je zagorelo ostavio sam na kraj tanjira. Pavle me je upitao zašto sam to uradio, a kad sam mu rekao da neću da jedem jer je zagorelo, uzeo mi je to zagorelo parče hleba i pojeo. Tako me je zastideo bez ijedne reči, da više nikada nisam ostavio mrvicu hleba van tanjira ili neko zagorelo parče“, piše arhimandrit Jovan u svojoj knjizi.

Kako opomenuti prijatelja koji greši prema savetu patrijarha Pavla

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
295 Shares
295 Shares
Share via
Copy link