Beograd Magazin

Bezumni vandalizam u Beogradu, oskrnavljen mural patrijarhu Pavlu

pavle
Foto izvor: FB / Portal Čudo

Mural patrijarha Pavla, nekadašnjeg poglavara Srpske pravoslavne crkve, oskrnavljen je u Skenderbegovoj ulici u Beogradu.

Vandali su bacili roze farbu preko lika omiljenog srpskog patrijarha, uz vulgarnu prateću poruku preko srpske trobojke.

‘Budimo ljudi, iako smo Srbi’, rečenica je koju pripisuju upravo patrijarhu Pavlu. Upravo je ona sada iskorišćena za kompromitaciju patrijarha kroz poruku – Budimo ljudi, a ne Gojko – direktno aludirajući na njegovo svešteno ime Gojko Stojčević.

Ovakav čin i poruka koja se šalje vernicima i poštovaocima lika i dela patrijarha Pavla zaslužuje svaku osudu, ali ne i odmazdu.

Za čoveka kojeg su vernici SPC za života posmatrali i veličali kao jedinog živog sveca ovo ne predstavlja nikakvu uvredu ili poniženje iako nema priliku da svojim mudrim rečima prokomentariše jedan ovakav necivilizacijski čin. On je čovek koji je čitav život posvetio Bogu, molitivi i duši, a ovakvi civilizacijski i ljudski promašaji su ovim skrnavljenjem o sebi najviše rekli.

Svakodnevno učimo sami o sebi, o drugima i međusobnoj toleranciji. Iako nam često to korisno gradivo vrlo teško pada, mi ne smemo odustati zbog podmetnutih klinova. To je jedna od naših kolektivnih misija.

Moramo naučiti da praštamo i molimo se Bogu, višoj sili, energiji ili prirodi. Neka svako bira po sopstvenom uverenju jer je vrlo važno razumeti da se ovaj svet ne okreće oko i zbog nas.

Koji je motiv, a koji cilj, ovakvog bezumnog postupka zaista nije sasvim jasno. S obzirom na još uvek aktuelno, vrlo snažno i emotivno poštovanje koje građani Srbije osećaju prema patrijarhu Pavlu, ovaj vandalizam može se tumačiti takođe i kao svojevrsna provokacija.

Bilo kako bilo, nije ovo prvi slučaj primitivizma u našem društvu, a nažalost ne postoji ni taj promil šanse da bude i poslednji. Iako teško razumljivo, moramo se pomiriti sa činjenicom da ovakvi delegati mržnje i progona postoje i uspešno opstaju u državi Srbiji.

Pred patrijarhom Pavlom stao policijski kordon, a njegovi naslednici su režimski saučesnici

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

91 Shares
Share via
Copy link