Magazin Svet

„Ispunio si svoju misiju“: Pas Proteo dao svoj život u spasavanju ljudi iz ruševina u Turskoj (FOTO)

Pas Proteo
Foto: Twitter

Katastrofalan zemljotres koji je pogodio jugoistok Turske i severozapad Sirije odneo je zasad preko 36.000 života, a strahuje se da bi konačni broj žrtava mogao da bude i veći, kako vreme prolazi.

Spasilačke ekipe iz čitavog sveta pomažu da se preživeli pronađu i izvuku ispod ruševina, a pomoć im pružaju specijalno istrenirani psi za ovakve situacije.

Jedan od četvoronožnih heroja dao je svoj život u ispunjavanju svoje misije, a reč je o omiljenom meksičkom potražnom psu po imenu Proteo.

On je pronađen mrtav pod ruševinama jedne zgrade u Turskoj, u kojoj je pokušavao da pronađe unesrećene, objavili su turski mediji, a prenosi Index.

Uprkos svim naporima, nisu uspeli da ga spase, a iz Meksičkog ministarstva nacionalne odbrane oprostili su se od svoga člana dirljivom porukom.

„Izražavamo duboko žaljenje zbog gubitka našeg velikog saputnika, psa Protea. Ispunio si svoju misiju kao član meksičkog tima u potrazi i spašavanju naše braće u Turskoj. Hvala ti na tvom herojskom radu“, stoji u saopštenju.

Podsetimo, u Turkoj se takođe nalazi i novosadski spasilački tim, koji predvodi pas Zigi, rase Malinoa, a ovaj hrabri detektiv je pre nekoliko dana nanjušio živu osobu ispod ruševina i tako doprineo spašavanju ljudskih života.

Zigi ima devet godina i zajedno sa ostatkom tima ostaće u ovoj zemlji do daljnjeg.

Novosadski vatrogasci stigli u Tursku da spašavaju žrtve, potragu predvodi pas Zigi (FOTO)

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

178 Shares
178 Shares
Share via
Copy link