Magazin Srbija

Čitajte brojeve na pakovanjima jaja, ne dajte da vas prevare (VIDEO)

jaja pakovanje
Foto: foodal.com

Verovatno se nikada niste bavili proučavanjem oznaka na kutijama za jaja, osim da pogledate rok trajanja i eventualno njihovu veličinu.

Međutim, brojni proizvođači primenjuju različite trikove, ne bi li obmanuli kupce i ubedili ih da baš njihov brend nudi najzdravija jaja, obogaćena vitaminima ili omega masnim kiselinama.

Lako vam se može desiti, da čak i ukoliko nije cena osnovno merilo po kojem kupujete ovu namirnicu, već se trudite da se hranite zdravo, na kraju ne kupite proizvod koji ste nameravali, a da to i ne znate.

Tajnu brojeva kojima su obeležene kutije jaja, kao i iz kakvog uzgoja dolaze, pojasnila je novosadska influenserka Nastasja Nedimović, bivša profesionalna vaterpolistkinja, koja je u trudnoći pobedila rak.

Brojevi su zalepljeni na etiketi odštampanoj sitnijim slovima

Pošto nemaju svi novac za organska jaja ili pristup domaćim jajima, Nastasja na svojoj Instagram stranici savetima pomaže da izaberemo najbolje od onoga što se nudi u našim marketima.

– Podela je označena brojevima na pakovanjima. Nula označava organska jaja, koja su i najskuplja. Broj 1 označava jaja iz slobodnog uzgoja. U pitanju su kokoške koje provode vreme napolju, imaju pristup njihovoj prirodnoj hrani, insektima i travi i imaju prostora i slobodno trče. I ona predstavljaju najbolji izbor u odnosu na cenu i ponudu u našim marketima – kaže ova Novosađanka.

Nastasja kaže i da se ti brojevi od 0 do 3 nalaze na samoj etiketi koja je zalepljena na pakovanju, obično bude sa strane, napisano što sitnijim slovima, da se ne vidi – nije onako na prednjoj strani, gde su slike, naziv brenda i ostali marketinški trikovi, već iza, piše Zadovoljna.rs.

Izbegavajte jaja označena brojem 3

Ona nastavlja da broj 2 na pakovanju označava podni uzgoj.

– Koke se ne nalaze u kavezu, ali ne provode vreme napolju, ne jedu svoju prirodnu hranu, zbijene su u veoma malom prostoru i ne kreću se slobodno. Pomislićete, kokoške se na podu slobodno šetaju, ali to nikako nije slučaj – objašnjava Nastasja.

Na kraju tu je broj 3 koji označava uzgoj iz kaveza, kaže Nastasja i pokazuje pakovanje na kom piše da je salaš u pitanju, da i da su koke hranjene biljnim hranivima.

– To nikako nije dobro, kokoške se nalaze u kavezu, zbijene su, nikada nisu videle svetlost dana, pravu hranu. Znači, to nikako ne kupujte – kaže Nastasja, koja motiviše ljude na promenu loših životnih navika.

Ne nasedajte na natpise, gledajte brojeve

Nastasja izdvaja i jednu obmanu proizvođača:

– Na pakovanju piše vegetarijanska ishrana koka, 100% prirodno. A po broju 3 na pakovanju možemo videti da su jaja iz kaveznog, odnosno baterijskog uzgoja – kaže ona.

Još jedna varka je pakovanje na kom piše farma.

– Pomislićete da su to odlična jaja, a na pakovanju je zapravo broj 3 – dakle, kavezni uzgoj – ističe ona.

Na kraju Nastasja napominje i šta još treba gledati na pakovanju pri kupovini jaja.

– Za jaja koja se nalaze u pakovanju manjem od šest komada, na njima piše omega. Ne nasedajte na te trikove, u pitanju je kavezni uzgoj, to je samo jedan dobar marketinški trik – otkriva nam još jednu tajnu.

Izvor: Zadovoljna.rs

Ekonomski tigar ogladneo, ljudi kradu po jedno jaje iz kutije da preguraju dan (FOTO)

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

77 Shares
Share via
Copy link