Novi Sad Uncategorized

Glasajte za najlepšu zgradu u Novom Sadu

Dok šetate gradom šta primećujete? Činjenica je da je uvek najlakše kritikovati, a ovoga puta tražimo od vas izdvojite ono što vam se dopada i date svoj sud i o onome što vam se ne sviđa tako što ćete učestvovati u izboru za najlepšu novosadsku zgradu.

Portal Gradnja.rs organizuje izbor za najlepšu zgradu Novog Sada izgrađenu u poslednjih 25 godina. Glasanje je započelo 1. juna, a trajaće čitav mesec, te će rezultati glasanja biti objavljeni 1. jula.

Dvadeset zgrada je ušlo u izbor, a glasa se tako što se svakoj zgradi dodeljuje ocena od 1 do 10. U izboru su zgrade NIS-a, Pariskog magazina, Hotela Centar, Istorijskog arhiva, Park sitija, zgrada Aleksandar na Bulevaru Oslobođenja, nekoliko zanimljivih stambenih zgrada, zgrada Rektorata, Metals i OTP banke i druge. Dobro pogledajte fotografije i na osnovu svog utiska dajte odgovarajuće ocene.

ruzne-zgrade-hotel-centar
Foto: Jovana Rakic

Osim glasanja na sajtu, ocene će davati i stručni žiri sastavljen od sledećih članova: dipl. inž. arh. Sonja Stoja, dugogodišnja profesorka u Građevinskoj školi u Novom Sadu, dipl. inž. arh. Slobodan Jović, predsednik Društva arhitekata Novog Sada, dr Darko Polić, arhitekt-planer u JP Zavod za urbanizam Novi Sad, dipl. inž. arh. Stevan Rodić, projektant i mast. građ. inž, Igor Conić, urednik portala Gradnja.rs.

Kako navode sa ovog portala osnovna ideja koja se krije iza ovog izbora za najlepšu zgradu jeste težnja da se pokaže da Novi Sad ima sjajne primere arhitekture kojima može da se ponosi.

– Razvila se jedna razarajuća apatija, naročito kod arhitekata, koji su pristali da zarad opstanka, zanemare svoju obavezu da se izbore za arhitekturu koja podiže gradski prostor na nivo opšteg, javnog interesa, jer to je mesto nastanka svakog našeg, pojedinačnog dobra. (…) Ovaj izbor napravljen je kako bismo u moru negativnih vesti o arhitekturi u Novom Sadu, pokušali da donesemo nešto pozitivno – piše u opisu izbora.

najlepse-zgrade-rektorat
Foto: Jovana Rakić

Ako ste i vi jedni od onih ljudi koji se žale na zgrade koje su izgrađene poslednjih godina i mislite neke i nisu najsjajniji primerci arhitekture ili da se bar ne uklapaju u komšiluk, sada je prilika da iskažete mišljenje.

Glasajte ovde.

Pročitajte više o arhitekturi u Novom Sadu

 

Čitajte Luftiku na Google vestima

Aleksandra Aleksić

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

76 Shares
Share via
Copy link