Novi Sad Uncategorized

Najlepša zgrada u Novom Sadu je – Rektorat

Zgrada Rektorata u Novom Sadu je izabrana kao najlepša zgrada u Novom Sadu izgrađena u poslednjih 25 godina nakon mesec dana glasanja na sajtu Gradnja.rs i više od 3.000 glasova. Paralelno sa posetiocima sajta glasalo je stručni žiri koji je najviše glasova dao zgradi Metals banke.

najlepse-zgrade-rektorat
Foto: Jovana Rakić

Zgrada Rektorata završena je 2013. godine, a nekoliko arhitekata je zaslužno za nju:  I. Maraš, J. Atanacković, M. Kostreš, M. Todorov, M. Dorić i D. Reba.

– Od izuzetno retkih narudžbina javnih objekata u ovom periodu, objekat Rektorata je jedinstven po svim relevantnim aspektima: slobodne pozicije u Univerzitetskom parku, dobro balansirana i uravnotežena forma kubusa, kvalitet završne obrade – kaže za portal Gradnja.rs arhitekta Darko Polić, jedan od članova stručnog žirija.

U top pet  najlepših zgrada po glasovima publike našle su se, pored Rektorata, i sledeće zgrade – zgrada Metals banke, NIS-ova zgrada, Bulevar Centar i zgrada Istorijskog arhiva.

zgrada_metals_banke
Izvor: Gradnja.rs

Po izboru stručnog žirija najveći broj glasova osvojila je zgrada Metals banke, a na njihovoj listi najlepših zgrada Rektorat je na trećem mestu dok se na listi nalaze se i neki drugi objekti: objekat  PiN Computers je na drugom mestu, a četvrto mesto pripalo je stambenoj zgradi u Vase Stajića, dok peto dele stambena zgrada u Ise Bajića i zgrada Levi 9.

Zgrada Metals banke izgrađena je 2007. godine, a radili su je Milenija i Darko Marušić.

– Objekat banke je na kvalitetan način dodao posebnu vrednost lokaciji Radničkog univerziteta – poznatog, ali zapuštenog simbola Novog Sada. Zgrada, samo naočigled proistekla iz krivine saobraćajnice, uspela je da majstorskim potezima izoblikuje transparentnost i nematerijalnost arhitektonske forme  – objašnjava za portal Gradnja arhitekta Darko Polić.

Osim pomenutih objekta, u izboru su bile i zgrade Pariskog magazina, Hotela Centar, Park sitija, zgrada Aleksandar na Bulevaru Oslobođenja, zgrada OTP banke i druge.

Ovaj izbor napravili smo kako bismo pokazali da u Novom Sadu ima svetlih primera arhitekture i kako bi sve vas angažovali da o novosadskoj arhitekturi razmišljate iz jednog drugačijeg ugla. Kako konstatuje arhitekta Sonja Stoja, član stručnog žirija, „dali smo priliku građanima da budu pitani za mišljenje, da aktivno učestvuje u ponovnom vrednovanju svoje okoline, tako što će svojim glasom oceniti one zgrade pored kojih prolaze već 25 godina – navodi se na sajtu Gradnja.rs.

Pogledajte šta kažu o arhitekturi Novog Sada i izboru za najlepšu zgradu arhitekte Sonja Stoja, Stevan Rodić, Slobodan Jović i Darko Polić.

Pročitajte više o arhitekturi Novog Sada

 

Aleksandra Aleksić

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

55 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap