Lifestyle Magazin

Ove namirnice su odlične za zdravlje deteta

Ukoliko do sada niste uveli ove namirnice u ishranu svojih mališana, možda je pravo vreme da to uradite, a evo i zbog čega:

Ovas

ovas

Ovo je jedna od najhranljivijih žitarica koja će vašem detetu obezbediti energiju potrebnu za igru, pažnju u školi, dobro pamćenje i brojne druge aktivnosti. Dobar je izvor rastvornog vlakna betaglukana koji smanjuje nivo holesterola u krvi. Osim toga, sadrži vitamine B grupe, vitamin E, bakar, gvožđe, cink, magnezijum i fosfor. Ovsena kaša ili ovsene pahuljice sa dodatkom svežeg voća su idealan doručak za vaše dete.

Borovnice

Zovu ih zlatnim rudnikom zdravlja. S obzirom da sadrže mnogo antioksidanata, ove bobice interesantne deci zbog oblika koriste se u prevenciji raka i drugih bolesti. Sadrže i limunsku i jabučnu organsku kiselinu koje su jako korisne za organizam. Osim toga, sadrže i folnu kiselinu, koja je neophodna za zdravlje. Svoju boju ovo voće duguje flavonoidima koji su u medicini poznati kao antocijani, a koji blagotvorno deluju na zdravlje očiju, mozga i urinarnog trakta. Odlične su i u prevenciji dijabetesa koji se sve češće javlja kod dece.

borovnice

Cimet

Istraživanja pokazuju da ovaj začin može pomoći u regulisanju nivoa šećera u krvi, a najbolje je da svom mališanu cimet poslužite tako što ćete da ga pospete preko palačinki, da ga ubacite u jogurt, ili dodate u sutlijaš.

Jogurt

jogurt

Stručnjaci za ishranu najmlađih preporučuju da jogurt postane deo njihovog jelovnika u sedmom mesecu života, a on se smatra poželjnom namirnicom zbog pozitivnog dejstva na imuni sistem, mozak i srce. Jogurt je bogat kalcijumom i vitaminom D, pa je koristan i za zdravlje kostiju i zubića. Izbegavajte da deci dajete jogurt sa ukusom voća, bolji izbor je da kupite grčki jogurt koji sadrži više belančevina, a manje šećera i u njega naseckate malo svežeg voća.

Brokoli

Ovo povrće bogato je folnom kiselinom, kalcijumom, biljnim vlaknima, a poznato kao odličan zaštitnik od kancera. Uz to, sumporna jedinjenja koja se mogu pronaći u brokoliju, pomoći će vašoj bebi da razvije toleranciju na najrazličitije ukuse. Glukozinolati iz brokolija štite telesne ćelije od oštećenja, a ako se tome doda zdrava doza kalcijuma (za pravilan razvoj kostiju) i gvožđa (za zdravu krv), sasvim je jasno zbog čega bebi obavezno treba davati ovo povrće.

Pasulj

pasulj

Pasulj i sve vrste mahunarki (boranija, grašak) izuzetno su zdrave namirnice za vaše dete. Bogate su rastvorljivim biljnim vlaknima koja su dobra za probavni sistem i srce. Budući da pasulj sadrži dosta lekovitih materija, veoma povoljno deluje na organizam kada su u pitanju ekcemi, bolesti zuba, anemija, pad imuniteta i razne infekcije.

Paradajz

paradajz

Uvođenje paradajza treba da bude pažljivo, jer osim što može da bude alergen, njegova kiselost ponekad izaziva iritacije kod osetljivih dečijih stomaka. Za početak je bolje detetu ponuditi obrok u kome je ceo paradajz kuvan, a zatim izvađen iz jela, ili jelo sa paradajz-pireom pa uz pažljivo praćenje reakcije, polako uvoditi i svež paradajz kao salatu. Povoljno utiče na imunitet, vid, metabolizam i kao prevencija dijabetesa. Ovo povrće bogato je i vitaminima C i E, niacinom, vitaminom K, kao i folnom kiselinom, a lepu crvenu boju paradajzu daju karoteni i likopen, koji pozitivno utiču na ceo organizam.

Junetina, teletina

teletina

Kvalitetno crveno meso trebalo bi da bude obavezno u ishrani vaše bebe – zato što je najbogatiji izvor gvožđa. Inače, veće količine ove materije neophodne su za pravilan razvoj deteta, kao i za održavanje energije. Izbegavajte prerađevine od crvenog mesa, poput viršli, salama i gotovih hamburgera, jer sadrže previše soli. Ponudite bebi kuvanu junetinu/teletinu najmanje dva puta nedeljno.

Masna riba

Masna riba (losos, haringa, skuša) sadrži duge lance omega – 3 masnih kiselina, koje su od ključnog značaja za razvoj mozga i nervnog sistema mališana. Jednom nedeljno hranite bebu ovom vrstom ribe (najbolji način pripreme jeste kuvanje). Ukoliko želite da povećate količinu zdravih masnih kiselina u ishrani vašeg deteta, pripremajte mu obroke na hladno ceđenom maslinovom ulju.

Kako odabrati ime za bebu

Čitajte Luftiku na Google vestima

Jovana Kešanski

Ja sam novinar, kolumnista. Nisam zapisničar. Prenosim svoje utiske o onome što me pokrene.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
387 Shares
387 Shares
Share via
Copy link