Duško Radović je dao lep savet roditeljima kada je u pitanju odabir imena za dete: „Birajte ime detetu tako kao da će se jednog dana neka ulica zvati po njemu“. I zaista odabir imena je koliko god uzbudljiv i lep zadatak, toliko i zahtevan i odgovoran. Posebno što izborom imena roditelji na neki način biraju „obeležje“ koje će njihovo dete nositi čitavog života.

Još su stari Latini govorili nomen est omen, ime je predznak. Čak 75 odsto roditelja veruje da ime deteta zaista određuje njegovu sudbinu, pa izboru imena ne pristupaju ni malo naivno.

Izabrati savršeno ime za dete je odgovoran i važan posao, i može da potraje, posebno ako nemate unapred pripremljeno bar nekoliko opcija, ako slušate predloge i sugestije okoline ili se trudite da udovoljite familiji.

„Žena se porodila i mi ni dalje nismo znali koje ime da damo ćerkici. Mesecima smo ranije znali pol deteta, ali ni to nam nije olakašalo ovaj zadatak. Dvoumili smo se između Jane i Nađe, ali prijateljove ćerkice se tako zovu, pa smo odustali. Na kraju smo, dan posle porođaja, odlučili da bude Milica“, kaže novopečeni tata Mišo.

beba

Odakle da počnete?

Ukoliko još uvek nemate ideju za ime, mogli bi da vam pomognu spiskovi imena koje možete pronaći na brojnim internet stranicama. Oni osim što nude predloge imena, otkrivaju i njihovo značenje i poreklo, što vam može itekako pomoći, posebno ukoliko biste voleli da vaše dete ponese ime koje ima simboliku, recimo Slobodan kao sloboda, ili Bogdan kao Bogom dan…

Napravite svoju listu imena

Čim saznate pol deteta, zapišite na papir sva ona imena koja vam se dopadaju i kraj svakog od njih navedite razlog zbog čega. Kako vreme bude odmicalo, sigurno će neko gubiti na značaju. Odmah ga prekrižite. Ukoliko ste stigli do samog porođaja, a još uvek niste doneli konačnu odluku, pričekajte da vidite svoju bebu. Kod velikog broja roditelja prvi susret sa bebom je vrlo inspirativan, pa neretko dosta njih tada dobije ideju za ime ili čak promeni pripremljeno.

“Mi smo mesecima ranije pripremili ime za ćerkicu. Čak smo je i u stomaku oslovljavali sa Hana. Međutim, posle porođaja, kada su je onako malenu od svega 2.800 grama prineli mojim grudima, počela sam da se kolebam. Posmatrajući je onako sićušnu i milu, osetila sam da je baš Mila pravo ime za nju. I tako mi danas imamo dvogodišnju Milu, lepu plavokosu devojčicu” priča mama Jasna.

beba-sreca
Foto: Andrea Nađ ©

Odgovorite na ova pitanja

Odgovori na sledeća pitanja mogu vam pomoći u odabiru imena za bebu:

Da li želim tradicionalno ili moderno ime? Da li želim da ga nazovem po članu familije ili ne? Da li mi je važno da ime bude neobično, da je u trendu ili arhaično, gotovo zaboravljeno? Da li više volim duga ili kratka imena? Kome izborom imena želim da ugodim, sebi, suprugu, familiji?

Kada odgovorite na ova pitanja, stvari će vam biti mnogo jasnije i biće vam lakše da pronađete pravo ime za svoju bebu.

Ako se odlučite za aktuelno ime (iz nekog filma, serije, knjige, po nekom aktuelnom glumcu, sportisti…) imajte na umu da je to ime možda u trendu danas, ali za desetak godina može biti zastarelo ili predmet čuđenja ili podsmeha.

Takođe, nemojte da zaboravite da ne birate ime samo za novorođenče, već i za tinejdžera i za odraslog čoveka. Neka imena koja savršeno pristaju bebici, mogu biti smešna u pubertetskom dobu ili kasnije u nekim zrelijim godinama.

Vodite računa i o mogućim nadimcima. Veliki broj roditelja pri izboru imena vodi računa kakvi se nadimci mogu izvesti od njega. U 90 odsto slučajeva Pavle će biti Paja, Dragana će biti Gaga, Petra će zvati Pero, a Klara može postati Lara. Ovi nadimci nisu ružni, stvar je u tome da li vi želite da umesto imenom Pavle vašeg sina zovu nadimkom Paja.

Ponavljajte ga iz dana u dan

mama-i-beba

Probajte nekoliko dana da ponavljate na glas imena koja vam se dopadaju.

Zbog čega?

Zato što se vrlo lako može dogoditi da petog dana neko od njih izgubi svoju draž. Ubacite sva ta imena u svakodnevni razgovor sa suprugom. Na primer “Šta misliš hoće li Maša biti mirna ili nemirna beba?”, “Hoće li Đorđe trenirati fudbal?”, “Hoće li Anđela hteti da spava u krevetiću?“, obraćajte se bebi u stomaku ovim imenima, saživite se sa njim. Nakon nekoliko dana videćete koje ime vam se čini prirodnijim, koje više odgovara vašem senzibilitetu, koje je melodičnije pri izgovoru, koje vam nije dosadilo iako ste ga ponavljali već nekoliko dana.

Nastavak na sledećoj strani

Popularna neobična imena među Novosađanima

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here