Srbija Vesti

Penzioner iz trošne kuće sa Fruške gore optužen za šverc 800 kg kokaina na pravdi boga. Sada je konačno oslobođen, a ovo je njegova priča

specijalni sud beograd
Foto: Katarina Mihajlović

Mirko Đanković (70) i Dragan Đanković (42) iz Šida, pravnosnažno su oslobođeni za šverc 800 kilograma kokaina, prenele su Sremske vesti. Ocu i sinu se, zajedno sa Vladislavom Funštajnom i Borislavom Istijanovićem iz Novog Sada, sudilo pred Specijalnim sudom u Beogradu. Oslobađajuću presudu Specijalnog suda, prošle nedelje potvrdio je Apelacioni sud.

Oni su uhapšeni pre tri godine kao članovi organizovane kriminalne grupe Vladislava Funštajna iz Erdevika.

Funštajn je u Atlantskom okeanu uhapšen sa 800 kilograma kokaina, čija se vrednost procenjuje na 50 miliona evra. Osuđen je u Španiji na 7 godina zatvora i novčanu kaznu od 130 miliona evra. Mirko je u pritvoru proveo 6 meseci dok je Dragan pušten posle 20 meseci.

Advokatica Vanja Jovanović Čupić iz Sremske Mitrovice, koja je pred posebnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu branila Mirka Đankovića navela je:

– Mirko je sedamdesetogodišnji penzioner. Njemu se na teret stavljalo da je finansirao šverc kokaina na taj način što je uplaćivao novac na račun svog sina Dragana, organizatora kriminalne grupe Funštajna i drugim članovima organizovane kriminalne grupe, radi neovlašćenog prenošenja opojne droge i dalje prodaje iz Latinske Amerike preko Atlantskog okeana ka Evropi.

Advokatica Sanja Čupić Maljković iz Sremske Mitrovice, branilac Dragana Đankovića, sa druge strane, navodi:

– Krivičnom prijavom Draganu je stavljeno na teret da je zajedno sa Funštajnom organizovao kupovinu jedrilice, učestvovao u njenom remontu i bio zadužen za transfer novca radi prenosa opojne droge. Dragan Đanković je zajedno sa Funštajnom radio na brodu u Turskoj, gde je Funštajn bio kapetan.

Maljkovićeva dodaje da je Dragan, po povratku iz Turske na poziv Funštajna, otišao u Meksiko da radi iste poslove koje je radio i u Turskoj. Budući da mu Funštajn nije obezbedio posao ni platu, vratio se u Srbiju.

Otac i sin usred filmske priče

Kako je u junu 2020. pisao Blic, Mirkova supruga Anđelka takođe je objašnjavala da njen sin i muž nemaju ništa sa švercom kokaina.

– Dragan i Vladislav su 2018. radili na mediteranu kao skiperi. Nakon što su se vratili kući, Funštajn je početkom 2019. pozvao mog sina da zajedno odu do Meksika da tamo voze jedrilice – kazala je Anđelka.

Prema njenim rečima, Dragan je prihvatio tu ponudu, a Vladislav je pre polaska u Meksiko ostavio Anđelki i Mirku izvesnu sumu novca i zamolio ih da mu to pričuvaju.

– Kazao nam je da mu te pare pošaljemo u Meksiko preko „Vestern uniona“ kada nam bude tražio. Mirko i ja smo pristali, a Dragan i Vladislav su 10. aprila 2019. otišli – ispričala je Anđelka.

Sin joj se, međutim, javio posle nekoliko dana i kazao da želi da se vrati kući.

– Žalio se da su tamo ogromni talasi, da je sve opasnije nego na Mediteranu i tražio je da mu pošaljemo 1.000 dolara za avionsku kartu da se vrati u Srbiju. Stigao je kući već 24. aprila, a Vladislav je, u međuvremenu, u dva navrata tražio da mu pošaljemo po 1.000 dolara u Meksiko. Od tada niko od nas nije više ni čuo ni video Funštajna – ispričala je ona, preneo pomenuti portal.

Podsetimo, krajem avgusta te godine zaplenjen je tovar kokaina na Atlantiku, pronađen u prepravljenim šupljinama na brodu, a ubrzo zatim su u Šidu uhapšeni i Đankovići.

Epilog suđenja

Kako je i advokatica Vanja Jovanović Čupić objasnila za Luftiku, transakcije, dakle, jesu postojale, Mirko Đankovic ih je uplaćivao na ime Vladislava Funštajna, na ime svog sina Dragana Đankovića, Andreja Platonova i Emanuela Cervikusa.

– Po povratku iz Meksika te uplate je vršio Dragan Đanković, ali ne radi pribavljanja finansijske koristi i ne radi neovlašćenog prenošenja kokaina i dalje prodaje iz Latinske Amerike preko Atlanskog okeana do Evrope. Reč je o novcu Vladislava Funštajna, koji je on ostavio u Srbiji pre nego što je otišao za Ameriku, a potom tražio da mu se novac uplati radi popravke broda, jer su troškovi popravke broda bili veći nego što je planirao, objašnjava advokatica.

Ona je istakla da je Mirko penzioner koji živi sa svojom suprugom u Šidu, gradiću na obroncima Fruške gore, u trošnoj kući, skromno, od penzije koja je 20.000 dinara. U prilog tome da je Mirko vodio računa o svakom potrošenom dinaru govori činjenica da je policija, prilikom pretresa, pronašla rokovnik u koji je Mirko svakodnevno upisivao svoje rashode.

– Banalizujem, danas je kupio: pola vekne hleba 25 dinara, 2 čaše jogurta 50 dinara i tako za svaki potrošeni dinar, priča Čupićeva.

– On ni ne zna šta je droga, a za samo jedan dan se našao usred filmske priče da je kao član i finansijer organizovane kriminalne grupe, brodovima organizovao šverc kokaina od Latinske Amerike – Paname, kroz Panamski kanal, preko Azorskih ostrva i Španije do Evrope. Okean, more i brodove video je samo na televiziji, a gde su ove lokacije ne zna ni na mapi da pokaže, navodi ona.

Za Luftiku kaže da je Mirko bio u vrlo teškom psihičkom stanju, posebno dok je boravio u pritvoru.

– Često mu je ukazivana lekarska pomoc, pio je lekove za smirenje. Bio je suicidan, svaka moja poseta pritvoru se svodila na to da ga psihički umirim, da mora izdržati, jer je to jedini način da dokaže nevinost. To je jedini razlog što je on danas živ i što je dočekao taj momenat. I meni kao braniocu su, u odnosu na sve posete pritvoru ostalim mojim okrivljenima, te bile izuzetno teške, ističe advokatica i dodaje da je Mirku i dalje veoma teško, ali da je srećan što više „nema Beograda“.

Ponosna čačanska penzionerka odbila pomoć gradskih vlasti za dug izvršiteljima

Ekipa Luftike

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

564 Shares
564 Shares
Share via
Copy link