Magazin Svet

Osnovna škola pozvala muške učenike da na časove dođu u suknjama

decaci suknje

Jedna škotska osnovna škola, u želji da promoviše jednakost polova, poslala je zvaničan poziv svim učenicima da na časove dođu obučeni u suknje.

E-mail sa zvaničnim apelom poslat je svim roditeljima čija deca pohađaju ovu školu, a kako se učenici ne bi osećali neprijatno, preporučuje im se da ispod suknje obuku helanke ili pantalone. Takođe, onima koji nemaju suknje, obećano je da će dobiti u školi.

– Želimo da pokažemo učenicima da odeća nema pol i da mogu da nose šta god hoće kako bi izrazili sebe na najbolji način – pisalo je u poruci poslatoj roditeljima.

Ideja se rodila prošle godine kad je jedan učenik u Španiji poslat kod psihologa i kasnije izbačen iz škole jer je obukao suknju. Nakon protesta gde su se svi učenici pojavili u tradicionalno ženskoj uniformi u znak podrške mladiću, taj dan je proglašen danom za suknje.

– Danas je dan za nošenje suknji i osnovna škola Keslvju iz Edinburga ohrabruje sve učenike i nastavnike da dođu u suknjama kako bi razbili polne stereotipe i promovisali jednakost – napisano je sa profila BBC Scotland na Tviteru, a prenosi Noizz.

Na ideju su navodno došli učenici petog razreda ove osnovne škole. Komentari na celu situaciju variraju od poruka podrške do osuđivanja.

– Keslvju mora da nađe novog direktora jer su učitelji tu da uče, a ne da smaraju o polu stalno – napisao je jedan Tviter korisnik.

Jedan roditelj se složio sa decom i podržao ih.

– Moj sin ide u ovu školu i odlučio je da nosi suknju. Ova deca bi trebalo da budu hvaljena, a ne kritikovana. Ne mogu da verujem kakve maloumne komentare su ljudi ostavljali. Ponosna sam na školu i na decu jer pokrivaju dosta bitnih tema.

Uprava grada Edinburga se slaže sa učenicima i na svom Tviter nalogu su izjavili kako ih podržavaju i da je ceo grad totalno fokusiran na jednakost i njenu promociju. Takođe je navedeno da učenici koji ne žele da učestvuju u inicijativi, ne moraju.

Dečacima na Tajvanu je dozvoljeno, još 2019. godine, da dolaze u školu i u suknjama ukoliko one odgovraju školskoj uniformi.

Škole u ovoj istočnoazijskoj zemlji nisu promovisale nošenje suknji, već poštuju svačije pravo na izbor i zato je ukinuta zabrana.

Izvor: Noizz

U Nišu već godinama đaci u škole odlaze u uniformama – šta kažu roditelji, a šta učitelji?

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

59 Shares
Share via
Copy link