Magazin

Tokom 2019. u glavnom gradu Norveške jedna osoba stradala u saobraćajnim nesrećama

Samo jedna osoba izgubila je život u saobraćaju u glavnom gradu Norveške – Oslu u 2019. godini, pokazuje zvanična statistika ministarstva saobraćaja.

Osim toga, u 2019. nijedno dete ispod 16 godina starosti nije izgubilo život u saobraćajnim nezgodama u čitavoj zemlji, piše Independent, a prenosi portal Gradnja.

Rezultati za divljenje

Podaci Norveške uprave puteva pokazuju da je u proteklih 50 godina broj žrtava na gradskim putevima drastično smanjen, sa 41 nastradalih u 1975. godini. Norveška je zabeležila najmanji broj smrtno nastradalih u saobraćaju u Evropi u 2017. godini, sa 20 saobraćajnih nesreća na milion stanovnika.

Strategija Vision Zero

U 2002. godini, norveška vlada je kao deo svoje nacionalne strategije u saobraćaju za 2018-2029 uvela Vision Zero, sa ciljem da se uspostavi saobraćajni sistem u kojem niko neće poginuti ili biti teško povređen.

Nisku stopu smrtnosti u saobraćaju Norveška je postigla smanjujući prosečnu brzinu na saobraćajnicama i povećanim brojem bezbednosnih karakteristika na teškim vozilima u prodaji.

U Oslu, gradska uprava uvela je ograničenja u gradskim zonama, naročito u centru, i počela uspostavljati dobro povezane biciklističke trake kako bi podstakli stanovništvo da za prevoz koristi dvotočkaše.

Saobraćajna svađa posle koje su Novosađani zanemeli u čudu (VIDEO)

Čitajte Luftiku na Google vestima

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
73 Shares
Share via
Copy link