Ljubimci Magazin

Predsednik društva za uzgoj životinja osakatio divlje guske, pa ih prodavao (FOTO)

Pokrajinska inspekcija za zaštitu životne sredine otkrila je kod Ž. T. iz Bačkog Gradišta zaštićene vrste ptica kojima je amputirao krila i nudio ih na prodaju.

Protiv Ž. T. (63), koji se predstavio kao predsednik društva za uzgoj životinja, biće podneta prijava pravosudnim organima za držanje u zarobljeništvu i nuđenje na prodaju strogo zaštićene vrste, a ptice će ostati u prihvatilištu pošto su trajno onesposobljene za let, saopštio je Pokrajinski zavod za zaštitu prirode.

Pokrajinska inspekcija za zaštitu životne sredine, u saradnji sa Pokrajinskim zavodom za zaštitu prirode, oduzela je 26. januara od Ž. T. dve divlje guske (Anser anser) koje je ta osoba nudila na prodaju na berzi sitnih životinja koja je organizovana tokom trajanja Sajma peradarstva u Somboru.

Po sopstvenom iskazu, Ž. T. je te životinje dobio kao male ptice dok su još bile u paperju, a vremenom ih je zadržao, hranio i amputirao im krila.

Obe jedinke su, zbog prekršaja Zakona o zaštiti prirode, koji zabranjuje držanje u zarobljeništvu i prodaju strogo zaštićenih divljih životinja, privremeno oduzete i smeštene na oporavak u Prihvatilište za divlje životinje Zoo-vrta na Paliću.

Po pristizanju u Prihvatilište, veterinar ih je pregledao i snimio rendgenom, utvrdivši da obe divlje guske imaju amputirano levo krilo, te da je krilo presečeno na sredini kostiju krila.

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode ukazuje na čestu praksu uzimanja divljih životinja iz prirode i držanja u zarobljeništvu.

Divljim guskama osakatio krila, pa ih prodavao na berzi u Somboru. Počinilac Ž. T. (63) iz Bačkog Gradišta izjavio je da je predsednik društva za uzgoj životinja.#stopkrivolovu #stopbirdcrime

Gepostet von Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije am Montag, 3. Februar 2020

Osim što oni koji na ovaj način krše propise, smatrajući da su divlje ptice poželjne kao kućni ljubimci ili ukrasna živina, one se često grubo zlostavljaju sakaćenjem kako ne bi mogle da odlete.

“U ovom slučaju to je bilo posebno grubo, budući da su krila divljim guskama odsečena na sredini kostiju, a preživele ptice ostale su trajno bez mogućnosti za let i život u prirodi”, kaže biolog iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode Marko Tucakov

Navodi da je time prekršen i Zakon o dobrobiti životinja, posebno zbog činjenice da je Ž. T. izjavio da je predsednik društva za odgoj malih životinja.

U Zavodu navode da su berze sitnih životinja, koje se organizuju u blizini sajmova i izložbi ljubimaca i domaće živine, postale mesta česte nedozvoljene trgovine zaštićenim vrstama, kako živim, tako i njihovim delovima tela i derivatima.

Navode, takođe, da zajedno sa Pokrajinskom inspekcijom za zaštitu životne sredine, redovno na području Vojvodine nadziru takve berze i to, kako izlagače vrsta čije je posedovanje i trgovina regulisano međunarodnim konvencijama, tako i prodavače na berzama.

Ukoliko se u prirodi nađe strogo zaštićena divlja životinja koja nije u mogućnosti da se kreće, potrebno je taj nalaz što pre prijaviti Ministarstvu za zaštitu životne sredine ili zavodima za zaštitu prirode, navedeno je u saopštenju.

BIZARNO Novosađanka bacila žive mačiće u kontejner (VIDEO)

Izvor:Tanjug

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
112 Shares
112 Shares
Share via
Copy link