Magazin

Kobila Aurelija čije zlostavljanje je potreslo Srbiju dobila novu priliku i dom u Salcburgu

kobila-aurelija
Foto: Zoo planet Niš

Kobila Aurelija, čija je strašna sudbina pogodila javnost u Srbiji, ali i u čitavom svetu, jer je vlasnik pretukao skoro do smrti, dočekala je bolje dane. Oporavila se i trajno je oduzeta od vlasnika i dodeljena Udruženju “Pit”, saopštilo je to udruženje, prenosi Nova.

„Borili smo se da odmah budeš sklonjena od nasilnika koji te je unakazio, narednih dana smo se borili da ostaneš živa obzirom na tvoje vrlo teške povrede, kasnije smo se borili da opet stekneš poverenje u ljude mnogo smo se borili i za pravdu i da tvoj zlostavljač bude osuđen.

Draga Aurelia, ova borba je danas završena! Po rešenju Veterinarske inspekcije u Leskovcu Aurelija je trajno oduzeta i dodeljena Udruženju ‘PIT’. Ovo je prvo rešenje o trajnom oduzimanju na jugu Srbije“, ističu u udruženju koje se bavi bavi zbrinjavanjem napuštenih, povređenih i životno ugroženih životinja.

U udruženju „Pit“ kazali su da je Aurelija danas jedna prelepa i predivna životinja koju čeka najlepši dom u Salcburgu, imaće svoje ljude koji će je voleti najviše na svetu kao što je i svi u Nišu vole.

„Hvala ti na svemu, naučila si nas šta je prava borba za život i borba za pravdu, a posebno hvala svima koji su deo njene sada već srećne priče“, naglasili su u udruženju.

Za kobilu koja je pretučena do iznemoglosti javnost je saznala početkom maja, istog dana kada su komšije primetile da jedan čovek zlostavlja životinju.

Vlasnik je čekićem tukao Aureliju, a onda je upregnutu u kola izveo među plastenike i nastavio da je tuče motkom.

Srećom komšije su odmah prijavilje zlostavljanje Udruženju za zaštitu životinja iz Lebana čiji predstavnik je odmah došao i zatekao čoveka kako tuče kobilu. U pomoć su pristigla i niška udruženja „Pit“ i „Zoo planet“, a prizor koji ih je sačekao nije obećavao da će kobila preživeti.

Aurelija je bila u užasnom stanju, imala je otečenu glavu, ozbiljne povrede vilice, njuške, rascep usana, rane na glavi koje su krvarile, dok joj je levo oko bilo skroz zatvoreno.

Kobila je privremeno dodeljena Udruženju „Pit“, dok je svoje sigurno mesto za oporavak pronašla u niškom „Zoo kutku“.

Dušan Stojanović predsednik niškog „Zoo kutka“ tada je kazao da je kobila koju su nazvali Aurelia, dovezena u kritičnom stanju sa teškim povredama. Taj period po rečima Stojanovića, bio je najteži kako za njih tako i za kobilu koja nekoliko dana nije uzima ni hranu ni vodu.

– Prva noć je bila najteža, jer od otoka je počela da se guši, pa smo morali opet da zovemo veterinara koji je cele noći bio sa nama i tek nakon četi dana boravka kod nas, ona je krenula da se oporavlja, uzima hranu i tada smo već mislili da ćemo uspeti da je spasimo, do tada je bio rizik da li će uopšte preživeti – rekao je Stojanović.

Nina Krstić iz Udruženja „Pit“ kazala je za naš portal da Aurelija za sada još neće putovati u Salcburg jer je potrebno da prođe dodatne preglede i da se prikupi neophodna dokumentacija, ali da će svakako nastaviti da živi okružena ljubavlju i u odličnim uslovima.

Osnovni sud u Leskovcu avgusta prošle godine doneo prvostepenu presudu da se vlasnik Aurelije sedamdesetčetvorogodišnji S.P. osudi na kaznu zatvora u trajanju od tri meseca.

Izmučenu kobilu Gretu spasila pred vratima klanice i dala joj drugu šansu za život

Čitajte Luftiku na Google vestima

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link