Recepti

Visočanstvo ajvar: varijacije su brojne ali ovo je JEDINI pravi recept

Osnovni recept za ajvar je jedan i jedini ali svaki ljubitelj zna da je varijacija na temu zimnice od crvene paprike bezbroj. Recepti se rezlikuju po sastojcima, količini ulja, ali i načinima pripreme paprika za kuvanje ajvara. Varijacija, malih i velikih tajni kako se ajvar priprema ima nebrojeno mnogo, a ono što razlikuje prosečan od najboljeg ajvara jesu najkvalitetniji prirodni sastojci, dobro poznavanje procesa pripreme i veliko iskustvo da se dugim kuvanjem na niskoj temperaturi dobije prava tekstura i ukus. Upravo zato se ovi recepti ljubomorno čuvaju i prenose sa generacije na generaciju, kao pravo malo porodično blago.

U nastavku donosimo jedan jedini pravi recept za ajvar.

Sastojci:

20 kg krupne slatke crvene paprika roge

800 ml suncokretovog ulja

100 ml vinskog sirćeta

150 gr šećera

so po ukusu

Priprema:

Paprike obrišite od prasine i pecite na plotni na tihoj vatri dok ne pocrne i potpuno ne omekšaju. Pečene paprike stavljajte u sud sa poklopcem kako bi se paprike uparile i lakše oljuštile. Kada se potpuno ohlade, oljuštite paprike, odvojite peteljke i očistite ih od semenki. Pripremljene paprike se moraju dobro ocediti od viška vode pa je najbolje za to koristiti gazu ili đevđir.

Očišćene i oceđene paprike iscepkati na uzane trake. U široku šerpu sipati ulje, šećer i sirće, a kada se zagreje dodati paprike. Kuvati ajvar na tihoj vatri uz stalno mešanje. Ajvar je gotov kada sva tečnost ispari i masa postane gusta i ujednačena. U zavisnosti od količine mase, ali i kvaliteta i oceđenosti paprika, kuvanje ajvara može trajati i duže od tri sata. Pred kraj kuvanja dodajte so po ukusu, a po želji možete začiniti ljutom pečenom paprikom.

Gotov ajvar sipajte u prethodno sterilisane staklene tegle pa sve pasterizujte u rerni. Od 20 kilograma paprike dobićete 9-10 tegli ajvara.

Tajni recept majstora sa Zlatibora za najslasniju komplet lepinju

Redakcija

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

PARTNERI SAJTA


Share via
Copy link