Recepti

Visočanstvo ajvar: varijacije su brojne ali ovo je JEDINI pravi recept

Osnovni recept za ajvar je jedan i jedini ali svaki ljubitelj zna da je varijacija na temu zimnice od crvene paprike bezbroj. Recepti se rezlikuju po sastojcima, količini ulja, ali i načinima pripreme paprika za kuvanje ajvara. Varijacija, malih i velikih tajni kako se ajvar priprema ima nebrojeno mnogo, a ono što razlikuje prosečan od najboljeg ajvara jesu najkvalitetniji prirodni sastojci, dobro poznavanje procesa pripreme i veliko iskustvo da se dugim kuvanjem na niskoj temperaturi dobije prava tekstura i ukus. Upravo zato se ovi recepti ljubomorno čuvaju i prenose sa generacije na generaciju, kao pravo malo porodično blago.

U nastavku donosimo jedan jedini pravi recept za ajvar.

Sastojci:

20 kg krupne slatke crvene paprika roge

800 ml suncokretovog ulja

100 ml vinskog sirćeta

150 gr šećera

so po ukusu

Priprema:

Paprike obrišite od prasine i pecite na plotni na tihoj vatri dok ne pocrne i potpuno ne omekšaju. Pečene paprike stavljajte u sud sa poklopcem kako bi se paprike uparile i lakše oljuštile. Kada se potpuno ohlade, oljuštite paprike, odvojite peteljke i očistite ih od semenki. Pripremljene paprike se moraju dobro ocediti od viška vode pa je najbolje za to koristiti gazu ili đevđir.

Očišćene i oceđene paprike iscepkati na uzane trake. U široku šerpu sipati ulje, šećer i sirće, a kada se zagreje dodati paprike. Kuvati ajvar na tihoj vatri uz stalno mešanje. Ajvar je gotov kada sva tečnost ispari i masa postane gusta i ujednačena. U zavisnosti od količine mase, ali i kvaliteta i oceđenosti paprika, kuvanje ajvara može trajati i duže od tri sata. Pred kraj kuvanja dodajte so po ukusu, a po želji možete začiniti ljutom pečenom paprikom.

Gotov ajvar sipajte u prethodno sterilisane staklene tegle pa sve pasterizujte u rerni. Od 20 kilograma paprike dobićete 9-10 tegli ajvara.

Tajni recept majstora sa Zlatibora za najslasniju komplet lepinju

Redakcija

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link