Magazin Srbija

Bara Reva je i zvanično odbranjena – biće proglašena za zelenu površinu, potvrdio i Vesić

bara reva skup
Foto: Luftika

Bara Reva i glavno područije oko nje ulaze u proceduru za proglašenje za zelenu površinu, potvrdio je Zavod za zaštitu prirode kao i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

– Na osnovu zahteva od 01.06.2021. godine za proglašenje bare Reva zaštićenim područjem, danas smo dobili odgovor Zavoda za zaštitu prirode da smo ušli u proceduru za proglašenje bare Reva i plavnog područja oko bare Reva zelenom površinom. Ovo je veliki uspeh jer je detaljnim urbanističkim planom ovo područje predviđeno za privredni zonu. Uspeh je sačuvati pluća Leve obale Dunava i Beograda – rekla je advokat Danijela Nestorović ispred Ekološkog ustanka, prenosi portal Nova.rs.

Podsećamo, bara Reva je kao mesto koje bi trebalo da bude pod zaštitom države, u jednom trenutku bilo planirano je za deponiju.

Građani su je od šuta i đubreta branili svojim telima, a protestima se priključio i izvestan broj javnih ličnosti.

Ostaće upamćena i scena kada proslavljena glumica Svetlana Ceca Bojković sa podignutom rukom stoji ispred bagera braneći baru Revu dugo će ostati u sećanju građana.

Epilog protesta je da je bara Reva sačuvana i na toj lokaciji kamioni gradske čistoće više neće istovarivati građevinski otpad, potvrdio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Bara Reva je odbranjena, sada treba utvrditi krivičnu odgovornost za ovaj zločin

OGLAS

1.3K Shares
1.3K Shares
Share via
Copy link