Recepti

Obrnuta marinada je tajni trik najvećih majstora roštiljanja

obrnuta marinada

Mariniranje mesa je najučinkovitije ako se obavi veče pre, ili par sati pre pečenja mesa. Ipak, stvari uvek mogu poći po zlu, pa meso ispasti bezukusno ili gumeno. Kako im se to ne bi dogodilo, najveći majstori roštiljanja znaju jednu caku prilikom mariniranja mesa.

Kako im se ne bi događale greške prilikom pripreme, profesionalni kuvari praktikuju obrnuto mariniranje – nakon pečenja meso ostavljaju neko vreme u marinadi, pa ga ponovo zagreju na grilu neposredno pre posluživanja.

Osim soli, u marinadu dodajte i kiseline poput limuna ili sirćeta kako bi meso omekšalo. Valja imati na umu da meso može postati gumeno ostavi li se predugo u marinadi koja obiluje kiselinom, piše Punkufer.

Koristite li slatke marinade, korisno je znati da će se od njih meso na temperaturi od 160 do 175 Celzijevih stepeni karamelizovati, a nakon toga će početi da gori, ostavljajući tako gorak ukus u ustima. Zato se slatke marinade najčešće koriste za namirnice koje ne traže dugu pripremu, poput škampa ili kozica.

Obrnuta marinada daje fini ukus junetini i govedini, piletini, kao i rebarcima. Kuvari savetuju da dominantne ukuse osnovne marinade iskoristite i u onoj za naknadno odležavanje mesa.

Ako želite da ispečete piletinu, biće ukusna ako je prethodno posolite i nauljite pa pečete na umerenoj vatri roštilja oko 10-15 minuta, odnosno dok nije gotova. Jednako tako začinite i kolutiće tikvica pa ispecite.

Za to vreme pomešajte maslinovo ulje, med, limunov sok, so i biber u velikoj posudi, dodajte piletinu i tikvice pa ostavite pola sata do sat. Povremeno promešajte meso i povrće kako bi se marinada lepo uhvatila sa svih strana. Pet minuta pre posluživanja vratite namirnice na žar, a višak marinade poslužite.

Francuski kuvari otkrili jedini pravi način kako se pravi pire

Redakcija

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

18 Shares
Share via
Copy link