Lifestyle Magazin

Kako ispeći savršen roštilj

Praznik rada po pravilu ne može da prođe bez roštilja na otvorenom. Priroda, ekpa, lepo vreme i odlično meso. Sve to je preduslov za savršen dan. Međutim, nije lako ispeći meso na žaru koje će biti sočno, mekano i dovoljno začinjeno. Evo na šta morate da obratite pažnju ukoliko želite da ispečete dobar roštilj, a predlažemo vam i šta može da se nađe na vašim meniju.

Dobra marinada je temelj dobrog roštilja

Nakon što ste nabavili kvalitetno meso, važna je priprema pre samog pečenja. Marinada je svakako neizostavan deo pripreme roštilja, ona će omekšati meso i dati mu sočan ukus. Marinirano meso pustite da neko vreme stoji u frižideru, a pre same pripreme izvadite ga i ostavite da se zagreje na sobnoj temperaturi.

Mislite na ćumur

Meso nikad ne stavljajte na roštilj čim potpalite ćumur. Čekajte da ćumur poprimi svetlosivu boju, a žar postane crven. Za dobar je žar potreban i dobar dotok vazduha. Dobra priprema ćumura je važna jer se gostima nikako neće svideti meso koje je zagorelo spolja, a sirovo je iznutra.

Okrećite meso samo jednom

Svi će vam roštilj-majstori reći jednu stvar: meso se okreće samo jednom. Kada sokovi iz unutrašnjosti mesa počnu da probijaju na gornju stranu, vreme je za okretanje. Ako pak pečete ribu, pazite da je nekoliko puta povučete po rešetki kako se ne bi zalepila. Riba se uvek okreće samo jednom i to kada se potpuno otpusti od rešetke, stoji na sajtu B92.

Nakon pečenja – čišćenje

Nakon što je meso gotovo važno je počistiti za sobom. Žar je najbolje pustiti da se sam ugasi, a onda ga pokupite i bacite u smeće. Ostavljanje pepela u roštilju izazvaće nakupljanje vlage i pojavu rđe. Takođe, masnoću s rešetke temeljno skinite odmah čim se rešetka ohladi.

Pustite mašti na volju

Osim mesa, na roštilju možete peći i različito povrće – tikvice, patlidžani, pečurke, dajte mašti na volju. Osim dobre hrane, važno je i uživati i u dobrome društvu.

Šta raditi u Novom Sadu za 1. maj?

Evo i šta sve možete da spremite za vrlo kratko vreme, a da pritom bude ukusno, slasno i masno.

Ćevapi

S njima nikada nećete pogrešiti jer ne postoji osoba koja ih ne voli. Ukusni su, brzo se spremaju i fantastični su sa svim mogućim prilozima, ali i bez njih u trenutku kada se puše u prethodno ugrijanoj lepinji. Njih nije potrebno začinjavati jer je sve to prethodno urađeno u mesari. Sve što treba je da ih odmah po vađenju iz kese bacite na roštilj. Odličan saveznik ukusnih ćevapčića su velike količine luka, koje su toga dana posebno dozvoljenje i čak poželjne, jer je upravo u tome čar divljeg roštiljanja i opuštenog druženja. Bitno je samo da ih pečete dok ne porumene, a kako biste bili sigurni da su gotovi, posle desetak minuta probušite jedan ćevap da proverite da li su pečeni, piše Kurir.

Belo meso

Sprema se vrlo brzo i jednostavno, baš poput ćevapa. U mesari možete tražiti već začinjene filete ili one koji to nisu. Ukoliko uzmete ove druge, neće vam biti potrebno ni mnogo vremena, a ni filozofije da to uradite.
Belo meso možete začiniti dodacima za jelima ili solju, a za one koji vole nešto pikantnije mogu se odlučiti i na kari koji će piletini dati jači ukus. Piletinu pecite dok ne dobije zlatnastu boju, u proseku nekih desetak minuta, u zavisnosti od jačine vatre.

Kobasice

Ljubitelji ove masne poslastice su uglavnom muškarci. Međutim, ni žene ne ostaje imune na ovaj specijaliitet, naročito ukoliko se pripremi na roštiljskoj vatri. Jer nema ništa lepše od kobasice sa roštilja.
U mesari birajte crvene, blage ili pikantne, u zavisnosti od ukusa. Kobasice su začinjenje i prethodno pripremljenje u mesari, pa za njihovo pečenje nije potrebno mnogo truda.
Stavite ih na roštilj i pecite deset do petnaest minuta, okrećući ih povremeno kako bi ih vatra zahvatila sa svih strana i pazite da ne pregore.

Povrće

Povrće na žaru je odličan dodatak mesu i na rešetke roštilja možete baciti šta vam duša ište. Najbolje se pripremaju tikvice, patlidžan, crvene paprike i šampinjoni. Potrebno je samo da oprano i tanko isečeno voće (šampinjone i paprike stavljajte cijele ili sečene na pola) začinite sa malo bibera, soli ili začinima i da bacite na tihu vatru kako ne bi izgorelo. Možete kupiti štapiće na koje ćete nabosti miks raznovrsnijeg povrća. Vrlo brzo se priprema, a kada povrće poprimi rumenu boju, vrijeme je da ga sklanjate s vatre. Pre roštiljanja obavezno nauljite roštilj kako se povrće ne bi zalepilo za njega. Povrće okrećite povremeno i nakon pet do sedam minuta možete ga ukloniti sa vatre i počastiti vaša nepca.

Najlepša izletišta na Fruškoj gori

Dragana Vidić

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

14 Shares
Share via
Copy link