Putovanja Recepti

Vinske ture, obilasci vinarija i još ponešto

U Srbiji postoji skoro 70.000 hektara koji proizvode oko 425.000 tona grožđa godišnje. Najveći broj vinograda u Vojvodini se nalazi duž reka Save, Dunava i Tise. Vinski turizam nešto je novo što tek počinje da živi u Srbiji. Pre 10-tak godina nije čak ni postojao, a danas je sve više turističkih agencija koje u svojoj ponudi imaju i vinske ture.

Sajt Vinske ture posvećen je upravo ovoj vrsti turizma, a sa osnivačima Predragom Markovićem i Majom Krunić razgovarali smo o mogućnostima koje oni nude. Njihov cilj je da ispromovišu vinski turizam u Srbiji, da predstave vinarije na neobičan i drugačiji način i da ponude turistima ali i Novosađanima da se upoznaju sa vinima i nauče nešto novo. Predrag kaže da mnogi i ne znaju da mogu da odu u posetu vinariji.

Saznajte koja su najskuplja vina u Srbiji

– Ljudi nisu dovoljno informisani, i uglavnom i ne znaju da mogu da odu u posetu nekoj vinariji, da probaju vina koja još nisu na tržištu, da se upoznaju sa somelijerima, enolozima, vlasnicima vinarija, vinogradarima, vinskim blogerima i ljubiteljima vina. Vinska ekskurzija je zaista nešto jedinstveno i drugačije – kaže on.

vino-turizam-novisad
Izvor: Vinske ture

Vinski turizam često se kombinuje sa klasičnim, pa je tako u vinske ture uglavnom uključeno i noćenje u hotelima, ručak, i uparivanje hrane sa vinom. Velike vinarije su uglavnom vise zastupljene, ali u Vojvodini, pogotovo na Fruškoj gori ima mnogo malih vinarija koje su veoma kvalitetne i koje vredi obići.

Maja Krunić je zadužena za organizaciju puta, i kaže da cene zavise od nekoliko faktora.

– Organizujemo razne vinske događaje. Često se desi da nam se najavi grupa stranaca i oni već znaju šta žele, pa im mi napravimo ponudu na osnovu toga. Inače se cene kreću od 2.000 dinara za jednodnevni izlet i degustaciju vina, pa naviše, u zavisnosti od destinacije, i od toga šta je sve uključeno u cenu – kaže Maja.

Najpopularniji izleti među Novosađanima su Fruškogorski vinogradi gde se uglavnom obilaze i manastiri, zatim Subotica, Palić, vinarija Mačkov podrum u Irigu, kao i čuvena vinarija Zvonka Bogdana.

Još jedna zanimljivost vinskog turizma su takozvani Wine event-ovi, događaji koje Predrag i Maja organizuju. Posebno su interesantna venčanja u vinariji, koja su veoma neobična i drugačija. Bajkovito, romantično, uz mirise prirode i vina, u zelenilu, venčanje će svakako biti jedinstveno. Mnoge firme se takođe odlučuju da svoj team building trening održe u nekoj od vinskih kuća i uz dobro vino i zabavu izgrade timski duh.

vinske-ture-novisad
Izvor: Vinske ture

Na vinske ture i dalje najčešće odlaze stranci. Oni uglavnom borave u Novom Sadu nekoliko dana i zainteresovani su da upoznaju vinski život grada. Nema pravila, bude tu i mladih ljudi, koji tek počinju da se interesuju za vina, ali i onih starijih, iskusnijih od kojih se uvek nešto može naučiti.

Za novu godinu, u Vinskim turama spremaju Novogodišnju vinsku turu iznenađenja. Radi se o autobusu iznenađenja, destinaciju vam nećemo otkrivati, samo ćemo vam reću da ćete novu godinu dočekati uz odličnu muziku i vino, a sutradan ćete se opustiti u Wellnes i Spa centru.

Vinske ture koštaju, hrana i degustacija imaju svoju cenu, ali za one koji žele da iskuse nešto novo i drugačije ili da prirede lepo iznenađenje voljenoj osobi, ovo je zaista sjajna prilika.

BONUS VIDEO

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

Avatar

Slađana Zličić

Voli da putuje i piše, zavisna od slatkiša, lepih gestova, dobrih filmova i šopinga. Diplomirani novinar, zaljubljenik u more i sunce, snalazi se i u kuhinji, a jednog dana živeće u Rimu.

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • sve pohvale za clanak , nazalost ovaj tip turizma i enologija i dalje su na niskom nivou treba dosta da se ulaze

91 Shares
Share via
Copy link