vino-najskuplje.novisad
kuvano-vino
Recepti Vesti Novi Sad

Deset najskupljih vina koja možete kupiti u Novom Sadu

Poznavaoci i ljubitelji vina spremni su da izdvoje velike svote novca za flašu vina. Ovo zadovoljstvo može da košta i do 315.000 američkih dolara, na koliko je procenjeno Chateau Lafite, vino iz Forbsove kolekcije koje nije za piće. Istraživali smo koliko koštaju najskuplja vina u Novom Sadu, i gde ih možete kupiti.

Chateau Monbousquet 0.75 (2005)

Vino je brilijantno. Na nosu se osećaju sočne, sazrele, crne arome voća što napominje karakteristiku bogatih i voćnih vina. Veliko bogatstvo vina i glatkih tanina se oseća i u ustima. Vino koje puno obećava. Finiš je bujan. Vinarija Chateau iz Francuske preporučuje da se ovo suvo crveno vino služi na temperaturi od 11 stepeni. Sorta je kombinacija Cabernet franca 30%, Merlota 60% i 10% Cabernet sauvignona.

La Mer, Novi Sad - 32.320 dinara

Olivier Leflaive Bienvenues Batard Montrachet (2009)

Vino je složenog i moćnog ukusa, koji se sastoje od čistih aroma citrusa, krede, zelenih plodova, meda, začina, citrusa i dinje. Elegantno i pitko vino. Odlično se uklapa sa belim mesima, piletinom, ćuretinom i pastama, sa piletinom punjenom sa sosom od pečuraka.  Zemlja porekla je Francuska, tačnije Burgundija, a sorta je Chardonnay.  U buradima se čuva od 8 do 10 meseci, i sadrži 13 % alkohola.

La Mer, Novi Sad - 31.200 dinara

Criots Batard Montrachet Grand Cru  (2009)

Batar-Montraše ima lepu, blistajuću bledo žutu boju sa nijansom boje žita. Uz još neviđenu složenost koju ima već i kao mlado vino, njegov buke razvija blago grilovani miris, uz dodatak mentola i dominantnom cvetnom notom. Moćno i prostrano u ustima, ovo vino predstavlja lep krečnjački rad koji njegovom ukusu daje postojanost. Krajnji ukus se dugo zadržava, vrlo je aromatičan i gurmanski orijentisan, sa kandiranim i ćilibarskim notama. Poslužite ovaj Grand Cru uz vrlo finu ribu (platuša ili kovač), ili uz ljuskare. Uz jastoga prelivenim sa malo ulja od lešnika, sokom od trufla i vrlo malo soli, ili uz manića kuvanog u loncu sa sitnim, hrskavim prolećnim povrćem.

La Mer, Novi Sad - 26.500 dinara

Chateau du Tailhas (2001)

Ovo izvrsno vino dolazi iz čuvene bordovske apelacije Pomerol, čije etikete su danas među najtraženijim u svetu. Chateau du Tailhas iz berbe 2001 god. je crveno suvo vino, tamnocrvene rubin boje, proizvedeno kupažom sorti Merlot (80%), Cabernet Sauvignon (10%), i Cabernet Franc  (10%). Daje veoma složene arome u kojima se prepoznaju vanila, čokolada i zrelo crveno voće. Izrazito je sočno, sa izgrađenim taninima i naglašeno dugom završnicom.

Maison du Vin, Novi Sad - 18.634 dinara

Chateau Pouget 0.75 (2005)

Tamno ljubičaste boje je ovo vino. Mirisom dominiraju arome kamfora, šumskog bilja, borovnica, likera od kupina i naznaka prolećnog cveća. Punot tela, savršene strukture, izvanredne kompleksnosti ukusa i bogatih, slatkih tanina. Slaže se uz grilovano povrće, testeninu sa sirom, jagnjetinu. Proizvodnja ovog vina je ograničena, pa se tako godišnje proizvede 4000 sanduka.

La Mer, Novi Sad - 17.500 dinara

vino-cover

Chateau du Tailhas (2001)

Chateau du Tailhas iz berbe 2005 godine, proizveden je na isti način kao i svoj četiri godine stariji imenjak, kupažom u kojoj preovlađuje Merlot (80%), sorta koja je proslavila apelaciju Pomerol, dok sadržaj Cabernet Sauvignon-a i Cabernet Franc-a iznosi po 10%. Ima tamnocrvenu – rubin boju, i aromu u kojoj dominiraju vanila, karamela, trešnja i višnja. Punog je, svežeg ukusa, u kome se u harmoničnom balansu prepliću tanini i kiselina.

Maison du Vin, Novi Sad - 17.300 dinara

Chateau Branaire Ducru (2004)

Veoma bogat buke koji ostaje prilično zatvoren, zrelo ali sveže voće, mineralni nagoveštaji, note kedra i suptilni začini. Na nepcima se oseća atraktivna struktura koja je moćna i elegantna u isto vreme. Vino koje ima veliki potencijal starenja. Najbolje se slaže sa pečenm govedinom, gulašom, jagnjetinom, kobasicama. Takođe se odlično slaže i sa starim sirevima i začinjenim jelima sa piletinom.

La Mer, Novi Sad - 17.240 dinara

Grand Cru Classé (2009)

Izvanredno crveno suvo vino Grand Cru Classé, dolazi iz jednog od najstarijih šatoa apelacije Pessac-Léognan, koji su još u 13 veku osnovali benediktanski monasi. Pored činjenice da je jedno od najstarijih, Château Carbonnieux svakako spada među najbolja crvena vina podregiona Graves. Proizvedeno je 2009. godine,  poznate po izuzetnoj berbi, od sorti Cabernet Sauvignon (60%), Merlot  (35%) i Cabernet Franc (5%). Odlično uravnoteženo, snažnog je tela sa dobrom završnicom i kompaktnom aromom u kojoj dominiraju tamno bobičavo voće, pržena kafa i nana.

La Mer, Novi Sad  - 17.182 dinara

vino-najskuplje-francusko-vino

Chateau Dauzac 0.75 (2009)

Vino je tamno crvene boje, odlikuje se divnim voćnim aromama. Mekih tanina, dobrog tela. Pored voća naziru se i aroma dima, kafe, hrasta. Zemlja porekla je Francuska, sorta je Cabernet Sauvignon, Merlot, a period odležavanja je 18 meseci. Idealno je uz salate, sireve i crvena mesa.

La Mer, Novi Sad - 14.580 dinara

Chateau Cantemerle (2005)

Vino sjajne, tamne rubin crvene boje. Na nosu snažne, elegantne i kompleksne arome. Na nepcima vino je puno i sočno, gotovo kremaste strukture. Ukus se razvija ka izrazito snažnim i bujnim voćnim aromama. Završetkom dominiraju plemeniti, svilenkasti tanini, zadivljujuće mekani i slasni. Odlično se slaže uz tart od grilovanog luka sa prelivom od plavog sira, pilav, rižoto sa slaninom i žalfijom. Ovo crveno suvo vino služi se na 18 stepeni.

La Mer, Novi Sad - 13.370 dinara

Zavirite u novosadske restorane

 

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

Slađana Zličić

Slađana Zličić

Voli da putuje i piše, zavisna od slatkiša, lepih gestova, dobrih filmova i šopinga. Diplomirani novinar, zaljubljenik u more i sunce, snalazi se i u kuhinji, a jednog dana živeće u Rimu.

Dodaj komentar

Klikni da komentarišeš

vip-rip.сс site-rip.info pornrips.cc