Lifestyle Zdravlje

Srpska nutricionistkinja o alkoholu i praznicima: Piće koje najviše volimo najgore za zdravlje

Pijenje alkohola u gostima
Foto: Alexey Kudenko / RIA Novosti

Tatjana Popović, nutricionista i prvi sertifikovani health coach u Srbiji, u svetlu činjenice da tokom praznika veliki broj ljudi konzumira više alkohola nego u redovnim okolnostima, objašnjava koja alkoholna pića su manje, a koja više štetna.

Brojna istraživanja dovode alkohol u vezu sa oko 60 različitih dijagnoza, gde se pokazalo da što se više konzumira alkohol, veći je i rizik od razvoja bolesti.

Konzumiranje alkohola sa sobom nosi brojne zdravstvene rizike, a samo neki od tih rizika su visok krvni pritisak, insulinska rezistencija, bolesti srca i jetre, moždani udar i neke vrste kancera.

Osim toga, postoji i potencijalni rizik povećanja telesne težine, zato što alkohol sprečava organizam da sagoreva masti. Dakle, osim što je kaloričan, alkohol uzrokuje i glad, te smanjuje osećaj sitosti.

Svetska zdravstvena organizacija ne postavlja posebna ograničenja po pitanju količine alkohola, budući da svi dokazi ukazuju na to da je najbolje uopšte ne konzumirati alkoholna pića. Ipak, koje piće možete izabrati ako poželite da se opustite za praznike?

Crveno vino predstavlja najbolji izbor jer sadrži antioksidans resveratrol, koji štiti kardiovaskularni sistem. Predlažem da uvek birate što kvalitetnije vino.

Na drugom mestu se izdvajaju bistra, žestoka alkoholna pića poput džina i votke, zbog niskog sadržaja šećera. Možete ih kombinovati sa mineralnom vodom i svežim limunovim sokom. Ova kategorija pića se takođe smatra najboljim izborom za one koji su na restriktivnom režimu ishrane sa ciljem da smršaju.

Za razliku od crvenog vina, belo vino (i šampanjac) ima daleko manje antioksidanasa, ali i viši sadržaj šećera, zbog čega se nalaze na trećem mestu.

Iako se ljudi često odlučuju za pivo, radi se o piću koje se pravi od žitarica, sadrži gluten i kvasac, te na taj način remeti prirodnu crevnu floru i podstiče razvoj kandide.

A koji je najgori izbor?

Kokteli sadrže najveću količinu šećera, kao i drugih veštačkih sastojaka. Prave se sa šarenim sirupima koji su veoma nezdravi, kao i u kombinaciji sa brojnim vrstama alkoholnih pića, sa ciljem da što brže dovedu do osećaja omamljenosti, tj. pijanstva. Najčešće su i najpovoljniji u kafićima i klubovima, te, iako izuzetno nezdravi, budu broj jedan izbor za većinu mladih ljudi.

Izvor: Blic žena

Izbegnite prejedanje za praznike – 10 saveta kako da sačuvate struk i zdravlje

Čitajte Luftiku na Google vestima

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link