Koronavirus Magazin

NUNS o hapšenju zrenjaninske TV ekipe – To je zloupotreba vanrednog stanja

Novinar i snimatelj zrenjaninske televizije KTV braniće se sa slobode, od optužbi da su prekršili zdravstvene propise tokom epidemije. Više o ovom slučaju pisali smo u tekstu u kom je majka privedenog novinara rekla da je ovde reč o pritisku na medije zbog izveštavanja o licitaciji državnog zemljišta. 

Danijel Radić nije ni slutio da će snimanje priče o javnom nadmetanju za zakup državnog zemljišta završiti u pritvoru. A upravo to se dogodilo.

– Mi smo snimali poljoprivrednike tog dana i odmah nakon toga smo otišli u gradsku kuću da vidimo, zbog objektivnosti, da li možemo da dobijemo izjavu nekog od nadležnih ljudi. Međutim, posle par minuta je dotrčalo obezbedjenje. Obezbeđenje je ušlo u kabinet, i odmah posle par minuta je izašlo i reklo da moramo da napustimo objekat. Pitao sam iz kojih razloga, on je rekao ne niko neće da da izjavu, morate da se dezinfikujete, niste se dezinfikovali. Ja kažem – u redu pokažite nam koja je to odluka, izvršićemo dezinfekciju, nosimo i masku i rukavice i predočio sam da druga lica u opštini se kreću bez zaštitnih maski i bez rukavica – objašnjava Radić.

Maske i rukavice nisu pomogle ekipi KTV-a. Udaljeni su iz gradske kuće, da bi se priča nastavila u kući Danijela Radića, novinara i odbornika Srpske radikalne stranke u pokrajinskoj skupštini.

– Petnaestak policajaca u civilu je opkolilo moju kuću sa bezobraznim pristupom. Zahtevali su da odmah pođem sa njima. – ističe on.

Radić i njegov kolega snimatelj završili su u 48-časovnom pritvoru. Osnovni javni tužilac Mladen Vujin naveo je da postoji sumnja da su izvršili krivično delo nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije.

Advokat i opozicionar Vladimir Gajić situaciju vidi drugačije.

– Sasvim je očigledno da se radi o pokušaju zloupotrebe oni su vršili svoj posao kamerman i novinar su imali kod sebe i na sebi sve zaštitne mere koje su neophodne u ovakvoj situaciji. – ocenjuje Gajić.

Da su optužbe za nepostupanje po zdravstvenim pravilima besmislene veruju i u NUNS-u. Zato pozivaju tužilaštvo da povuče krivičnu prijavu protiv ekipe KTV-a.

– Jako je opasno kada neko, a vidimo proteklih dana to jasno, umisli da u vanrednom stanju ne postoje prava građana i da ne postoji sloboda medija i ja mislim da je krajnje vreme da se zaustave i da se svi zajedno trudimo da pobedimo virus a da se vanredno stanje nikako ne zloupotrebljava na ovakav način. – napominje Željko Bodrožić, predsednik NUNS-a.

On veruje da je vanredno stanje zloupotrebljeno za obračun sa televizojom koja je trn u oku zrenjaninskoj vlasti zbog izveštavanja o fabrici vode u tom gradu.

Autor: N1/Emina Kovačević

15 Shares
Share via
Copy link