Koronavirus Magazin

Uhapšena TV ekipa iz Zrenjanina – izveštavali o licitaciji državnog zemljišta

Novinar i kamerman zrenjaninske telivizije KTV uhapšeni su juče i odvedeni u pritvor. Tužilaštvo kaže da su uhapšeni zbog odbijanja dezinfekcije pri ulasku u zgradu Opštine, dok majka uhapšenog koja je i vlasnica te televizije tvrdi da je to pritisak zbog izveštavanja o licitaciji državnog zemljišta, zakazanoj za 30.mart – u jeku epidemije, javlja Insajder.

Pritvoreni su novinar Danijel Radić, koji je i pokrajinski poslanik još uvek aktuelnog pokrajinskog saziva, kao i kamerman ove televizije Robert Bajtai, potvrdili su Danasu u ovoj medijskoj kući.

Vlasnica KTV televizije Danica Radić kaže da je ekipa nosila zaštitne maske i rukavice, da su normalno obavljali radni zadatak dok za to vreme većina zaposlenih u opštini nije nosila zaštitne maske a da su uhapšeni po povratku sa snimanja, jer ih je prijavilo opštinsko obezbeđenje da nisu poštovali mere dezifekcionih propisa.

Ona je upozorila na velike pritiske kojima su izloženi kao medijska kuća i izrazila sumnju u političku pozadinu privođenja.

Njima dvojici je danas određen 48 časovni pritvor, a vlasnica KTV televizije sumnja da bi taj pritvor mogao da bude produžen i na 30 dana jer “ta televizija nije pod kontrolom vlasti u tom gradu”, piše Insajder.

– Stavlja im se na teret da su navodno bez zaštitne opreme ušli u zgradu opštine što nije tačno i imamo dokaz koji ćemo danas emitovati. Vidi se kako Danijel drži mikrofon sa zaštitnim rukavicama, a isto tako vidi se kako ljudi u Opštini šetaju bez zaštitnih maski i rukavica. – kaže za Insajder Danica Radić.

Ona dalje objašnjava da je njen sin sa snimateljem pokušao u opštini da dobije izjavu od gradonačelnika o tome zašto se rapisuje javna licitacija za državno zemljište kada je vanredno stanje i kada je, kako navodi, preporuka da više od pet osoba ne može da bude na jednom mestu. To je, tvrdi, javni skup gde će biti više od 50 možda i 200 pojoprivrednika iz svih sela iz opštine Zrenjanin.

– Aleksandra Kandić je bila prilično neljubazna, zvala je obezbeđenje da ih udalji, međutim Danijel je sreo  zamenika gradonačelnika Sašu Santovca koji je ljubazno prihvatio da odgovori na sva četiri pitanja. Posle toga je otišao u selo Perlez da uzme izjavu od Radoslava Padejskog, poljoprivrednika koji nas je zvao i koji je rekao da njemu više nije bitna zemlja, da mu je bitno zdravlje i život i da nije u redu što je naša opština među poslednjima koja raspisuje konkurs za licitaciju zemljišta, da je to trebalo raditi tokom jeseni kada se zemlja mogla uzorati i kada bi prinos mogao da bude daleko veći. –  priča sagovornica Insajdera i dodaje da je takvih poziva bilo nekoliko.

KTV je emitovala prilog u kome se vidi njihova ekipa na terenu u danu u kome su privedeni.

Kako je ranije objavljeno na lokalnim portalima, po odobrenju Osnovnog javnog tužioca u Zrenjaninu, pripadnici zrenjaninske policije uhapsili su i odredili meru zadržavanja u trajanju do 48 časova R. D. (28) i B. R. (45), obojica iz Zrenjanina, zbog sumnje da su počinili krivično delo nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije.

Osnovni javni tužilac Mladen Vujin, kako stoji u saopštenju,  naveo je da postoji sumnja da su oni izvršili krivično delo nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije.

Vujin je u saopštenju naveo da su osumnjičeni danas, bez prethodnog poziva ovlašćenih predstavnika Grada Zrenjanina, pristupili u prostorije Gradske uprave, a zatim odbili da izvrše obaveznu dezinfekciju, koja je neophodna prilikom ulaska u zgradu Gradske uprave i na taj način prekršili odluke koje je doneo gradonačelnik, a koja je doneta u cilju suzbijanja i sprečavanja širenja zarazne bolesti Covid-19.

Osumnjičena lica će u zakonom predviđenom roku biti privedena Osnovnom javnom tužiocu u Zrenjaninu radi saslušanja, saopštio je MUP.

Grad Zrenjanin najavio je licitaciju radi davanja poljoprivrednog zemljišta poljoprivrednicima u zakup za ponedeljak, 30. marta na Gradskom stadionu. Kako je navedeno biće obezbeđene sve mere zaštite i slediće se preporuka Vlade Srbije o održavanju javnih nadmetanja na otvorenom prostoru.

Podsećamo, Luftika je već pisala o novinaru KTV-a Danijelu Radiću, kada je izveštavao o situaciji sa pijaćom vodom u Zrenjaninu i pretnjama koje je nakon toga prijavio.

Autor: Danas, Insajder

Koronavirus NE SME metastazirati u apsolutnu diktaturu!

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

386 Shares
386 Shares
Share via
Copy link