Novi Sad Uncategorized

Novosadski restorani koji vas vraćaju kroz vreme

Novi Sad je grad dobre hrane i restorana zanimljivih enterijera. Za svaki restoran presudna je hrana, ali malo zanimljivog ambijenta ne škodi. Za sve nostalgičare pripremili smo listu najboljih restorana koji će vas svojom prijatnom atmosferom premestiti na neko drugo mesto, u neko drugo vreme.

Magaza gril

magaza_gril
Foto: Aleksandar Kamasi

Put nas je odveo tamo gde smo i želeli, a da nismo kročili daleko. U duh starog grada, kariranih stolnjaka, tamburaša, dobre srpske hrane i veselih razgovora.

Uz čokanjčić domaće rakije možete uživati u ukusnoj hrani – ćevapima, pljeskavicama, karađorđevim šniclama, specijalitetima od piletine, pohovanom siru i čorbama, od kojih naročito preporučujemo ragu čorbu i novo jelo Opanak sa dve vrste mesa zanimljivo aranžirano poput stare srpske obuće.

Treba napomenuti i niske cene, budući da je Magaza, u Stražilovskoj ulici broj 8, pored poslovnih ljudi, često sastajalište studenata željnih domaće kuhinje.

Mnogi ovde provedu celokupno školovanje, pa se ovde vrlo često organizuju i proslave diplomskih, rođendani i drugi događaji uz najlepše zvuke tamburaša koji doprinose posebnoj atmosferi i mame uzdahe.

Od svih jela koje smo probali, posebno smo oduševljeni tzv. bombom. Bomba je upravo to – bomba sjajnih savršeno izbalansiranih ukusa. Ovo jelo sastoji se od domaćinskog krompira, dimljenog sira i slaninice.

Savet plus – jedite dok je vruće, dok vam se sir topi u ustima, a hrskavo meso i najbolji krompir u gradu sigurno će vas obradovati. Cena je i više nego pristupačna – ovu poslasticu platićete nešto više od 400 dinara.

Nažalost, Magaza ne radi nedeljom, te se za nedeljni ručak opredelite za neko drugo mesto, a duh starih vremena, potražite od ponedeljka.

Zlatiborsko kod Vukše

zlatiborsko_kod_vukse
Foto: Aleksandar Kamasi

Pravo sa prometne ulice, u trenucima kada se uželite domaće kuhinje i planinskog duha, zakoračite u istinski koncept pravog Zlatibora.

Zakoračite u Zlatiborsko kod Vukše, u Sremskoj ulici broj 9. Već od prvog koraka nekako zaboravite na grad i užurbanost, asfalt i brzu hranu prepunu aditiva.

Ovde se jede dobra, domaća i ukusna hrana, spremljena upravo po starim receptima i sa kvalitetnim namirnicama.

Autentični duh planine Zlatibor uspešno je prenet gotovo u sam centar grada, a ćilimi, unikatni tanjiri, fino drvo i najsitniji detalji, slike i kredenac, zajedno sa jelima vode vas na odmor od obaveza dok uživate u vrhunskoj hrani.

Zlatiborsko kod Vukše je restoran koji ima zvaničnu saradnju sa turističkom organizacijom Zlatibora već više od decenije, zahvaljujući doslednom poštovanju starih principa pripreme hrane i usluge.

Zaposleni u ovom restoranu rade već preko 12 godina zajedno,  a ova dobro uigrana ekipa u narodnoj nošnji svakodnevno na vaš tanjir donosi zlatiborske specijalitete – kajmak, kačamak, zlatiborske pite, pršutu, uštipke, posebnu zlatiborsku mućkalicu, kiselo mleko i još mnogo toga direktno iz zlatiborskih recepata uključujući jela ispod sača, jela sa roštilja i bogat izbor ribe.

Osim toga, u ponudi su domaći sokovi i rakije koji će upotpuniti svaki obrok. Znate kako kažu na Zlatiboru –prva ko trnje, druga ko slama, treća ide sama.

Naročito preporučujemo Zlatiborski vrh,  poseban pelinkovac od 17 vrsta trava koje rastu na Zlatiboru, a koji retko gde možete probati. Ovo je lokal sa posebnom toplinom i dušom, gde se neguje tradicija i najbolje što Srbija ima da ponudi.

Roža Forum

madjarski-restoran-forum-novi-sad

Na listi najboljih novosadskih restorana koji ambijentom i kulinarskim veštinama vraćaju kroz i premeštaju na neko drugo mesto nalazi se i restoran mađarske kuhinje Roža Forum.

Smešten u ulici Vojvode Mišića broj 3, ovaj restoran zanimljiv je svima ljubiteljima mađarskih specijaliteta.

Ambijent restorana je jednostavan, bez suvišnih detalja, a odiše toplinom i podseća na prohujala vremena, a hrana prava mađarska, napravljena po tradicionalnim receptima, pikantna i sa dosta mesa.

U starinskom i domaćinskom enterijeru, sa kredencima, starim radijom, i slikama koje na najbolji način ukrašavaju zidove ovog mađarskog restorana u Novom Sadu, možete uživati u preko 30 jela mađarske kuhinje.

Preporučujemo da probate turuš ćušu, tradicionalno mađarsko jelo koje se sprema od testenine sa sirom i pržene slaninice, kao i čikoš tokanj, vrstu mađarskog gulaša, a u pitanju je čobansko jelo koje se sprema vekovima, kao i rublju čorbu na segedinski način.

Za potpun užitak u više nego prijatnoj atmosferi restorana Roža Forum naručite i neka od mađarskih vina, koja nemate priliku da probate gotovo nigde drugde u Novom Sadu.

Sve najbolje od mađarske kuhinje utkano je u ovaj restoran, i pravo je mesto za sve one koji bi se rado podsetili kako je nekad bilo.

Pročitajte koji su najbolji ekspres restorani u Novom Sadu

 

Aleksandra Aleksić

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

111 Shares
111 Shares
Share via
Copy link