Magazin

Novosadski blog: Kako izgledati skupo u jeftinoj garderobi?

Da li je modnoj blogerki “dozvoljeno” da se oblači na Najlonu i u Second hand prodavnicama? Novosađanka Sabina Vučenić je pokrenula novi i nešto drugačiji modni blog, na kome daje savete trudnicama i ženama koje ne žele da potroše mnogo novca na garderobu. Njen blog se zove Thrift & Chic, a ona se vodi izrekom da garderoba neće promeniti svet, već žene koje je nose.

Menratova-palata-sabina
Foto: Marina Demše

– Početna ideja svakako jeste da ovo bude modni blog, ali uz još dva važna elementa. Prvi je pokazivanje odevnih kombinacija za trudnice. Takvog bloga na našem području nema, a smatram da je važno imati mesto na kojem možete dobiti savete, inspiraciju i podstrek za lepo oblačenje u jednom delikatnom periodu kao što je priprema za majčinstvo u kome je akcenat na udobnosti, ali ne uz gubljenje onog što nas čini ženom. Drugi element je pokazivanje sjajnih lokacija Novog Sada i okoline, koje su od istorisjkog  i/ili kulturnog značaja kao i mesta koja jednostavno daju prepoznatljivost ovom gradu. Blog postoji nepuna tri meseca što znači da sam još uvek pionir u tzv. blogerskom svetu – kaže Sabina.

Ona je do sada nailazila samo na pozitivne reakcije naših sugrađana, pogotovo od strane Novosađanki, jer je ženski deo populacije njena primarna ciljna grupa.

– Iako blog postoji svega nepuna tri meseca, za to vreme sam dobila mnogo poruka podrške, komentara u vidu pohvale i to upravo zbog  drugačijeg pristupa pisanju i vođenju modnog bloga. Nekoliko pohvala stiglo je i od strane muškog dela populacije kojima se najviše dopada spajanje mode sa kulturnim elementima Novog Sada, što mi takođe neizmerno znači. Iako sam sve ovo započela sa velikom dozom straha i malom dozom samouverenosti, sve te pozitivne kritike i velika podrška mojih prijateljica i mog partnera, veoma su me ohrabrile i dale podsticaj da radim i realizujem svoju ideju – ističe Sabina.

sabina-blog
Foto: Marina Demše©

Sabina je dokazala da i povoljna garderoba može dobro izgledati, naročito ako neko zna da je uklopi.

– Dugi niz godina sam osećala potrebu da izrazim svoje kreativne misli kroz odeću. Teška finansijska situacija me je sputavala dok nisam otkrila alternativne načine kupovine iste. Tako su u mom ormanu počele da se nalaze stvari kupljene u radnjama polovne garderobe, sa čuvene Najlon pijace ali i one koje su nabavljene putem internet kupovine sa domaćih i inostranih sajtova. Otkako sam ostala u drugom stanju, shvatila sam da imam još izraženiju potrebu da izgledam lepo, a kako je specijalizovana odeća za trudnice zaista skupa, ideja je konačno bila kompletna i zrela za sprovođenje. Bila sam svesna da je mnogo budućih mama, devojaka i žena koje su u gotovo istoj finansijskoj situaciji te sam želela javno da podelim sve ono što znam o tome i na taj način ih inspirišem i pomognem im – ističe blogerka.

 Zbog čega je potrebno davati šire informacije od onih koje se odnose samo na modu i stil?

– Stil i moda nisu isključive kategorije već se prožimaju kroz svakodnevni život. Kada pogledamo kroz istoriju, odeća je bila specifična za svako razdoblje kroz koje je prošlo čovečanstvo. Obeležila je mnoge epohe pa kroz sitlove, zaista možete odrediti i prepoznati pojedina razdoblja. Stoga mislim da je ideja da se novosadske lokacije od određenog značaja spoje sa odevnim kombinacijama koje postavljam na blogu, bila potpuno opravdana. Želela sam da istražujem i učim o istoriji i duhu ovog divnog  grada i njegove okoline, te da te iste informacije prosledim čitateljkama i time dodam informativnu ali i zanimljiviju notu svojim tekstovima – objašnjava Sabina.

Petrovaradinska-tvrdjava-sa
Foto: Marina Demše©

Veruješ li u to da odelo čini čoveka?

– Ne, zato što je čovek je isuviše kompleksna figura da bi ga samo odelo moglo činiti time, ali verujem da nam odeća daje mogućnost da iskažemo svoje raspoloženje, misli, kreativnost, istaknemo neku osobinu, pokažemo ili sakrijemo ono što želimo. Odeća nam pruža mnogo načina da se iskažemo i u tome i jeste njena lepota. Postoji jedna odlična izreka koju bih citirala u skladu sa odgovorom: “Garderoba neće promeniti svet, žene koje je nose hoće”.

Mogu li se dobre stvari naći u prodavnici robe iz druge ruke, ali i u garderoberu supruga ili momka?

– Radnje polovne garderobe su mali Univerzum odeće. One pružaju širok spektar garderobe po povoljnim cenama, ali i predstavljaju i jedan način održivog razvoja. Očuvanu i često gotovo nenošenu garderobu kroz ovakav vid kupovine, prosleđujemo dalje i na taj način štedimo same resusrse. Kada je u pitanju garderober muškog člana porodice,  smatram da sadrži mnogo stvari koje mi kao žene možemo iskoristiti. U mojim kombinacijama možete videti nekoliko komada odevnih predmeta iz muževljevog ormana koji su se sjajno uklopili. Uz malo mašte, čak i odeća gubi podelu na mušku i žensku.

Šta je potrebno jednoj ženi da bi izgledala skupo i u garderobi koja nije skupa?

– Potrebno joj je dosta mašte, malo volje i još manje vremena. Samopouzdanje je takođe važan faktor. Važan je stav i način na koji nešto nosite, a cvet ako je lep, nije važno u koliko skupom pakovanju dolazi, već kako je aranžiran.

Više o novosadskim modnim blogerkama

Marina Mandadžić

Veliki zaljubljenik u modu i autorka bloga "Modni trendovi u ogledalu". Voli dobre žurke. Posvađana sa telefonom.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

816 Shares
816 Shares
Share via
Copy link