Magazin Novi Sad

Braća blizanci imaju najbolji med u Novom Sadu, inženjeri zaljubljeni u pčele i hranu Bogova

braca-canak-blizanci-med
Foto: Privatna arhiva

Novosađani Nemanja i Milosav Čanak susretali su se sa pčelama od malih nogu. Iako su prvi ubodi bili zastrašujući to ih nije obeshrabrilo da sa tatom obilaze košnice i ubrzo se zaljube u med i pčelarstvo.

Iako su se vrlo mladi potpuno posvetili vrcanju, proizvodnji i prodaji meda, braća blizanci su i master inženjeri tehničkih nauka. Danas, sa svega trideset godina postali su vrlo prepoznatljivi među Novosađanima koji kažu da je njihov med najbolji u gradu i najrađe pazare kod njih. Poseduju široku ponudu proizvoda koje prodaju na Futoškoj, Najlon pijaci i preko svoje Fejsbuk stranice.

– Otac Željko se bavi pčelarstvom od 1986. godine, tako da smo se u veoma ranoj dobi upoznali sa pčelama. U početku smo bili tatini pomoćnici, on nam je mnogo pomogao. Nakon trećeg razreda srednje škole, roditelji su otišli na more ali nam sa namerom nisu ostavili dovoljno novca. Nazvali smo ih i pitali šta da radimo, oni su nam rekli da uzmemo četiri bureta meda koja su bila u kuhinji, sipamo u tegle i prodamo.

Otišli smo na obližnju Futošku pijacu i sve smo prodali, na naše oduševljenje, tako da smo se to leto osećali kao mladi preduzetnici. Kasnije smo krenuli i na Najlon pijacu, petkom i subotom, otvorili Fejsbuk stranicu, reklamirali naš biznis i ljudi su brzo zavoleli naše proizvode. Otvorili smo i Instagram stranicu a uskoro ćemo imati i online shop. Svaki dan smo na tezgi, vršimo isporuke, šaljemo pakete – započinju razgovor za Luftiku braća Čanak.

Uticaj na organizam i lekovita svojstva svake vrste meda

Nemanja i Milosav u svojoj ponudi imaju bagremov med, šumski, livadski, lipov i med od uljane repice, a navode i lekovita svojstva svakog pojedinačno.

– Lipov med je najbolji za pluća i disajne puteve. Bagremov je zbog veće količine magnezijuma, kalijuma i kalcijuma veoma dobar za rad srca, umiruje nerve i otklanja posledice stresa. Takođe vrlo dobar za stomak i za decu, jer je blaži po svom sastavu a na ukus je predivan.

Za imunitet je najbolji livadski med, za alergije, protiv gripa, kašlja. Uljana repica je odlična za čišćenje jetre, bubrega i žuči, za prostatu i kožu jer je prepuna polena. Šumski med je zbog velike količine gvožđa i minerala odličan za krvnu sliku. Svaki od njih osim od uljane repice imamo i kristalisan i tečan – objašnjavaju.

braca-canak-blizanci-med-5
Foto: Privatna arhiva

Razlikovanje prirodnog i veštačkog meda, najveći mit

Kažu da postoji i način razlikovanja prirodnog cvetnog pčelinjeg meda od sintetičkog, a može da se uoči vrlo lako.

– Kad se pojede jedna kašičica mora da se oseti kako u grlu grebucka i rže, zbog prisustva pčelinjih enzima. Takođe, med lepe gustine se ne može brzo i lako rastvoriti u vodi. Kad se uzme jedna kašičica trebalo bi makar minut da odstoji na njoj i da se vidi u providnoj čaši, a ne da odmah ispari…

Najvažnije je razbiti mit o čuvenoj kugli ili balonu, koji se stvori kada se med okrene naopačke. To nije nikakvo merilo kvaliteta, kod sintetičkog je ista situacija, a radi se o praznom prostoru odnosno vazduhu između meda i poklopca. Ako niste sigurni, kupujte kod nekoga ko ima svoje košnice, u koga imate poverenja i znate da je pošten – ističu braća blizanci.

Saveti, recepti, poslastice

Najprodavaniji među Novosađanima je livadski, a zatim bagremov med.

– Na pijaci ljudi često dođu i pitaju za savet kada prave lek za kašalj ili imunitet, uvek rado odgovorimo. Naši kupci nam pišu i preko društvenih mreža oko nedoumica koje imaju. Veliki broj stalnih mušterija već sve to zna i dolazi ciljano po svoj med, a tu su i novi koji se raspituju, vide, probaju na tezgi pa se odluče.

Preporučuju svima da se svakodnevno počaste sa dve kašičice meda. Ujutru da bi održali zdravlje i dobro raspoloženje i u toku dana ili pred spavanje, jer med ima umirujuća svojstva po organizam, nerve i pomaže da lakše zaspimo. Sa svojim potrošačima dele i razne recepte za kolače.

braca-canak-blizanci-med-2
Foto: Privatna arhiva

– Kada krenu postovi prave se poslastice kao što su orasnice, gibanice sa bundevom odnosno bundevare, pite sa jabukama i ostale koje su specifične jer su posne pa je potrebno da se dodatno zasladi kvalitetnim medom. To su najlakši, najjednostavniji kolači za pravljenje jer se uglavnom ne peku, med ne valja izlagati visokim temperaturama.

Ljudi kupuju naš med i kako bi ga stavili u orahovaču, rakiju od jabuke, predložimo kombinacije meda i mleka ili drugim napicima. Naš favorit bi bio hladna kisela voda, kašičica meda i malo limuna. Ta kombinacija predstavlja neki domaći šveps. Kada se prave kokteli bagremov med je najbolji, blagog je ukusa i neće preuzeti ukus likera ili nekog drugog pića, blago će ga zasladiti a nećete tačno znati o čemu se radi – opisuju Nemanja i Milosav Čanak.

Ključ za uspeh u pčelarstvu

Med braće blizanaca otišao je i van granica Srbije, a mnogi kupci su čitava pakovanja kao poklon prijateljima i rođacima odneli u Švedsku, Kanadu, Italiju…

Za uspeh, kažu, najvažnije je da se posao voli i da u pčelarstvu to nikako nije samo fraza.

– Ukoliko ne volite pčele, nećete moći izdržati. Možda par godina, a kad naiđe jedna loša, odustaćete. Potrebno je biti vrlo edukovan, spreman za improvizaciju i za praćenje vremenskih prilika. Važna je želja za novim jer i pčelarstvo napreduje, a uvek se mora biti u toku. Sigurno se sklonost i ljubav nasleđuju. Svako može da proba ali prosto to je dar koji dobijate po rođenju – zaključuju za naš portal braća blizanci, Nemanja i Milosav Čanak.

Čankovi košnice imaju na desetak lokacija, pored Dunava sa bačke strane, na Fruškoj gori, Sremu, a većina je u selima u Bačkoj. Svoje kupce i sve ostale će uskoro obradovati i online shop-om, gde će ljudi moći da pronađu sve informacije o svakoj vrsti meda, edukuju se o samoj proizvodnji i čitavom procesu pravljenja meda, uopšteno pčelarsvu i preuzmu kombinacije recepata uz mnoštvo saveta i još dosta toga.

  Kalifornija proglasila pčele za vrstu ribe kako bi ih sačuvali od istrebljenja

Stefan Savkić

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

159 Shares
159 Shares
Share via
Copy link