Magazin Novi Sad

Novosadski policajci ga ugazili od batina jer su mislili da je on lopov sa šrafcigerom koji je povredio inspektora

Novosađanin Lazar Sekulić juče je na svojoj koži osetio znaćenje termina policijska brutalnost. On je uhapšen jer se D.S. koji je šrafcigerom juče napao inspektora predstavio imenom Lazar Sekulić, a kako tvrdi policajci su ga nakon legitimisanja udarali, šutirali i gazili.

Četrdesettrogodišnji D. S. uhapšen je zbog sumnje da je, u sredu, šrafcigerom napao policijskog službenika u Ulici Save Đisalova. Međutim, zbog ovog slučaja, nije se dobro proveo ni Novosađanin Lazar Sekulić, piše 021.rs.

Četrdesettrogodišnjak je pokušavao da ukrade automobil, primetio ga je inspektor kriminalističke policije van dužnosti, pokušavši da ga spreči. Prilikom pretresa D. S. mu je šrafcigerom zadao ubodne rane u ruku i nogu.

Tada se na noge digla novosadska policija i počela je da traga za odbeglim napadačem. Na mostovima je bila policija, kao i na izlazima iz grada.

Problem je nastao u tome što se D. S. predstavio kao Lazar Sekulić, što je ime brata devojke sa kojom se zabavljao. U trenucima kada kreće potraga, pravi Lazar Sekulić, koji se bavi molerajom, ide ka Petrovaradinu, s namerom da svog radnika i kolegu Mirka odveze kući i potom produži dalje u jedno sremsko selo u kom živi. On, naravno, nema pojma šta se dešava u gradu i da policajci traže osobu koja se zove baš kao i on.

Kada su videli da je na Varadinskom mostu ogromna gužva, Lazar i Mirko su počeli da pričaju o rečima predsednika Srbije Aleksandra Vučića kako će se boriti protiv mafije i kako će „zmijama stati na vrat“. Skrenuo je ka Žeželjevom mostu gde su takođe bile snage MUP-a. Dunav je negde morao da pređe, odlučio je da će to uraditi na ovom mostu.

Metalik sivi „golf“ je stao, zatražene su lične karte. Kada je njegov kolega Mirko pružio dokument, brzo mu je vraćen i nije bilo problema. Međutim, kada je viđeno ime Lazar Sekulić, nastao je haos, tvrdi pravi Lazar Sekulić za 021.rs.

„Počelo je vikanje ‘to je taj, to je taj’, repetirana je puška i automobil je okružen policajcima. Počeli su da nas pretresaju, vezali nas lisicama i bacili na pločnik trotoara. Tada su počeli da me udaraju, šutiraju, gažen sam kao pikavac – užasan osećaj. To je trajalo neko vreme, meni je izgledalo kao večnost. Onda su se sabrali i, izgleda, shvatili da imaju pogrešnog čoveka. Držali su nas i dalje zarobljene, nakon čega smo odvedeni u policijsku stanicu. Tamo su nas odvojili, ja sam davao izjavu jednom inspektoru, kolega drugom. U stanici je sve bilo u redu, policajci su stvarno bili korektni. Posle nekog vremena i sačinjavanja zapisnika, pušten sam“, priča Sekulić.

Sekulić je u večernjim satima otišao u Urgentni centar, gde je naveo kako ga je više pripadnika MUP-a pesnicama i nogama udaralo po glavi i licu, žaleći se na mučninu, iako nije povraćao, dodajući da je na kratko gubio svest. U zapisniku se navodi kako se uočava „kontuzija poglavine“, ali stoji i da nema nekih drugih povreda.

Međutim, u policijskoj službenoj belešci se na navodi momenat sa prebijanjem, ali stoji da je beleška pročitana građaninu i da on nije imao primedbe na nju.“Kada sam došao u policijsku stanicu tamo je sve bilo u redu. Dao sam izjavu šta se izdešavalo, tamo sam rekao da neću pokretati ništa, ali sam promenio mišljenje. Nisu mi potrebni novci, ali barem da im se ukaže na to da ne mogu tako da se ponašaju. Užasno sam se osećao zaista. Nisam mogao da shvatim šta se dešava, bio sam u šoku. Kolega koji je prošao rat je bio prestravljen. Radim sa svojim ljudima, imam svoj posao. Obavljao sam svakodnevne stvari, došao i do gradilišta, krenuo kući i ovo se desilo. Nisam uopšte mogao da zamislim da tako nešto može da se dogodi“, kaže Sekulić.

lazar-sekulic-policijska-brutalnost-1
Foto: 021.rs

Mirko, koji radi za Sekulića, kaže za 021.rs da je bio prestravljen zbog čitave siutacije.

„Zamisli kako je kad neko repetira pušku u tebe? Rečeno je da izađemo napolje i stavimo ruke na haubu. Imao sam telefon, ličnu, upaljač i možda 1.000 dinara kod sebe. Sručili su me na beton. Čujemo kako neko viče da se pogleda da li je pištolj u kolima. Kak’i pištolj čoveče? Kod Lazara radim dve-tri nedelje, ali ga znam od ranije i znam da je čovek svaki dan na gradilištu, čime drugim da se bavi? Na kraju, kad nisam više mogao da izdržim, rekao sam policajcu: ‘Šefe, ovo je neka greška sigurno’. Mene nisu dirali, samo su me sapleli i bio sam na zemlji. Odveli su nas u stanicu i tamo je bilo sve u redu. Nisam mogao da verujem šta se dešava, bio sam u patikama u kojima radim, imam žuljeve na rukama, čime bih drugim mogao da se bavim? Iz Petrovaradina sam, to se sve izdešavalo tu, zamislite da su mi deca naišla i da su me videla. Ne mogu da verujem“, zaključuje Mirko.

Lazar Sekulić kaže da će najverovatnije podneti tužbu protiv policije zbog postupanja.

Policija: Sekulić nije imao primedbe na naš rad

U Policijskoj upravi Novi Sad za 021.rs potvrđuju da su njihovi pripadnici najpre tragali za Lazarom Sekulićem. Razlog tome je taj što se uhapšen D. S, policijskom službeniku koji je pokušao da ga spreči da ukrade automobil, predstavio kao Sekulić. Kako kod sebe nije imao nijedan lični dokument, policajci u početku nisu imali drugog izbora nego da krenu u potragu za Sekulićem.

„Tokom opsežne potere za napadačem koji je teško povredio kriminalističkog inspektora, policija je pronašla Lazara Sekulića, legitimisala ga i sa još jednom osobom koja je bila sa njim u automobilu, dovela u službene prostorije“, navode u PU Novi Sad.

Kako dodaju, u službenoj belešci koju je Sekulić potpisao, navodi se da nema primedbe na rad policije, te da policija nije upotrebila fizičku silu nad njim i osobom sa kojom je priveden. Takvih primedbi nije imao ni drugi privedeni.

„Nezavisno od te činjenice, detaljno će se ispitati postupanje policijskih službenika u ovom događaju i utvrditi da li su u potpunosti poštovana ovlašćenja i procedure predviđene zakonom i drugim aktima koji regulišu rad pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova“, zaključuju u policiji za 021.rs.

Policija opet bije, a ovoga puta na tapetu su izbeglice i migranti

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

167 Shares
167 Shares
Share via
Copy link