rak-grlica-materice-mama-beba
Pixabay ©
Lifestyle

Novosađanke u povećanom riziku od karcinoma grlića materice

Novosađanke su u povećanom riziku od oboljenja karcinoma grlića materice s obzirom da 30 odsto njih puši i 24 odsto ide retko kod ginekologa, samo kada oseća tegobe – pokazalo je istraživanje Poliklinike Consilium na uzorku od 378 ispitanica starijih od 20 godina iz Novog Sada povodom Evropske nedelje prevencije raka grlića materice. Sledeće nedelje besplatno testiranje i ginekološki pregledi za rizične grupe.

Zanimljivo je još i to da je svaka četvrta žena nepušač ustvari bivši pušač. Pušenje je jedan od glavnih faktora rizika raka grlića materice, a neredovni pregledi sprečavaju da se oboljenje pravovremeno otkrije. Samim tim i lečenje postaje komplikovanije i rizičnije.

Važnu ulogu u očuvanju zdravlja reproduktivnih organa čine majke, koje trenutno, kako pokazuje istraživanje, u 61 procentu podstiču svoje dvadesetogodišnje kćerke da idu na redovne ginekološke preglede. Majke starijih generacija su u mnogo manjoj meri podsticale kćerke na ginekološke preglede, pa je kod žena starijih od 50 godina to činilo svega četiri odsto majki.

majka-cerka
Pixabay ©

Istovremeno, čak 63 odsto Novosađanki ne zna simptome raka grlića materice, što dodatno povećava rizik od neredovnog odlaženja lekaru.

Što se tiče rađanja dece, primetno je pomeranje starosne granice kada žene počinju da rađaju. Od ukupnog broja ispitanica, 64 odsto njih je rađalo. Žene koje su sada u dvadesetim godinama, rađale su u svega 23 odsto slučaja, žene u tridesetim u 69 odsto slučajeva, a žene u četrdesetim u 86 odsto. Za razliku od njih, žene koje su trenutno starije od 50 godina rađale su u čak 96 odsto slučajeva.

Najbolja prevencija raka grlića materice jeste očuvanje reproduktivnih organa izbegavanjem promiskuitetnog ponašanja, pravovremenim pregledima i, po mogućnosti, trudnoćom i rađanjem dece. Svaka žena sebi može da spasi život ukoliko odlazi na redovan ginekološki pregled i Papa test, minimum jednom godišnje. To je sasvim dovoljno da se na vreme otkrije i izleči neuporedivo brže i lakše, bez rizika od smrtne opasnosti.

Svake godine od raka grlića materice umru 482 žene u Srbiji. Dobra vest je da je ovu bolest moguće i sprečiti i izlečiti.

Deseta еvrоpsкa nеdеlja prеvеnciје rака grlićа mаtеricе ove godine se obeležava оd 24. dо 30. јаnuаrа pod sloganom „Dаn zа zdrаvljе”. To je ujedno i poziv nаšim sеstrama, mајкama, kćеrкama, suprugama, priјаtеljicama dа u tокu gоdinе оdvоје „dаn zа zdrаvljе”, namenjen preventivnom ginekološkom pregledu i Papa testu.

I Poliklinika Consilium organizuje “dan za zdravlje” obezbeđivanjem besplatnih ginekoloških pregleda i Papa testa. Zakazivanje će se vršiti u četvrtak 28. januara od 10 do 10.30 sati na telefon 426-488.

Izvor: CSR

Saznajte za najnovije događaje u Novom Sadu

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

U ovom polju je oglasni blok koji može izgledati napadno i ružno. Ako uzrokuje loše iskustvo, izvinte zbog toga. Privremenog je karaktera Skrolujte ispod za još tekstova. 
loading...
Redakcija

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da komentarišeš

Share Follow Tweet Share Share