hronika Srbija

Porodica i još jedan muškarac iz Niša se otrovali heljdinim brašnom, svima simptomi isti

majka-dete-bolnica
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Nakon što se 17. avgusta desilo trovanje oca i dvoje dece starih tri i šest godina atropinom, nakon što su jeli kačamak od heljdinog brašna, u Nišu je zabeležen još jedan slučaj intoksikacijom ovom otrovnom materijom, saznaje Blic.

Podsetimo, nakon prvog slučaja trovanja Inspekcija je povukla iz prodavnica celu seriju heljdinog brašna koju je koristila otrovana porodica.

Kako je Blicu potvrđeno u Kliničkom centru u Nišu, 23. avgusta Klinici za endokrinologiju dijabetes, i bolesti metabolizma, javio se muškarac rođen (42) koji je prema njegovim rečima, nakon vesti o nedavnom trovanju porodice iz Niša heljdinim brašnom, prepoznao kod sebe neke od simptoma trovanja.

On je naveo da je i sam kako ističe česti konzument pomenute namirnice. U momentu javljanja lekaru na ovoj klinici, pacijent nije imao ni jedan simptom mogućeg trovanja. Lekar Klinike za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma je obzirom na prethodno poznatu činjenicu o dokazanom prisustvu atropina u heljdinom brašnu, poslala uzorke krvi i urina na toksikološku analizu.

Dana 25. avgusta 2022. stigao je rezultat da je toksikološko hemijskom analizom krvi i urina pacijenta, dokazano prisustvo atropina. Rezultat ne kvantifikuje o kojoj se količini atropina radi.

Pacijent nije imao nikakve simptome trovanja i njegovo opšte stanje nije zahtevalo detoksikaciju ili hospitalizaciju te je pušten iz UKC Niš. Pacijent se više nije javljao lekaru, navode u Kliničkom centru u Nišu.

Budvanski hotel Loza u kom se skoro 100 ljudi otrovalo hranom nije imao dozvolu za rad

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

64 Shares
Share via
Copy link