Magazin Novi Sad

Gradske vlasti tvrde da Novosađani udišu čist vazduh kao na Kopaoniku

novi sad
Foto: Eko straža Novi Sad

Kabinet gradonačelnika Novog Sada izdao je sopštenje kojim se Novosađani uveravaju da je kvalitet vazduha “značajno bolji” i da je prešao iz treće u prvu kategoriju a kao dokaz tome, verovali ili ne, u prilogu su dostavljena 4 grafikona.

I pored činjenice da su Novosađani u oktobru čist vazduh udisali 11 dana vlasti tvrde da nema nikakvih problema.

Broj dana u kojima je izmereno dnevno prekoračenje vrednosti PM10 čestica u Novom Sadu iznosi 60 dana a maskimalno je dozvoljeno da godišnje ova granica bude prekoračena 35 dana.

Podaci o merenju su nerazumljvi većini građana a postoji i problem sa indeksom zagađenja vazduha jer ne postoji definisan nacionalni indeks zagađenja.

Na sajtu SEPE se navodi da indeks kvaliteta vazduha nije obuhvaćen nijednom zakonskom regulativom, kažu iz Eko straže Novi Sad. Za određivanje graničnih vrednosti nadležna je SEPA i Ministarstvo zaštite životne sredine, sve ostale insitucije nižeg ranga prate ono što oni utvrde, tako da su za sve nepravilnosti vezane za regulativu, isključivo ove dve insitucije odgovorne.

Eko straža upozorava da je i Institut za javno zdravlje Vojvodine 2019. kreirao lokalni indeks za grad Novi Sad koji sadrži izuzetno visoke granične vrednosti, daleko veće od onih koje propisuje EU i preporučuje SZO, koje omogućavaju da vazduh koji je zagađen bude označen kao čist vazduh.

“Na osnovu predstavljenih rezultata, ali i na osnovu rezultata monitoringa koje svakodnevno i u realnom vremenu građani Novog Sada mogu da prate na sajtu Gradske uprave za zaštitu životne sredine kao i na sajtu Zavoda za javno zdravlje Vojvodine, vazduh u Novom Sadu je bezbedan za stanovništvo”, navodi se u saopštenju Gradske uprave za zaštitu životne sredine.

Iz Eko Straže Novi sad poručuju da opasnost od proglašavanja zagađenog vazduha čistim, leži u tome što prema Zakonu o zaštiti vazduha, opština čiji vazduh je SEPA proglasila čistim nije dužna da sprovodi mere za otklanjanje aerozagađenja, već samo preventivne mere radi sprečavanja zagađivanja vazduha preko graničnih vrednosti jer formalno pravno zagađenje u toj opštinini ne postoji.

“U tom slučaju, mi zvanično dišemo čist vazduh, gradske institucije pogotovo GU ZŽS nisu dužne da sprovode mere za smanjenje aerozagađenja, a nezvanično udišemo zagađen vazduh za koji je IZJZV u zaključku projekta pod nazivom „Prepoznavanje faktora rizika iz životne sredine značajnuh za prevenciju hronične opstruktivne bolesti pluća“ iz 2019. godine, potvrdio da ima veliki uticaj na oboljevanje Novosađana od hroničnih respiratornih bolesti”, navodi se u saopštenju Eko straže Novi Sad.

Iz kabineta grada Novog Sada tvrde da je u toku 2021. godine Državna revizorska institucija sprovela reviziju svrsishodnosti poslovanja na temu „Upravljanje kvalitetom vazduha“ u kojoj je, između ostalog zaključeno, da je u Novom Sadu došlo do značajnijeg poboljšanja kvaliteta vazduha.

Ta revizija nije dostupna na sajtu ove institucije.

Do poboljšanja kvaliteta vazduha kako tvrdi PR služba gradonačelnika Novog Sada, došlo je sistematskim i ozbiljnim pristupom Grada bezbednom i zdravom životu Novosađana. Ovaj ozbiljan pristup, tvrde nadležni, ogleda se u pristupu donošenja i ispunjavanja ciljeva Plana kvaliteta vazduha za period 2017-2021. godine, tokom čije primene je realizovano 98% propisanih mera za povećanje kvaliteta vazduha, navodi se u saopštenju.

“Plan kvaliteta vazduha koji GU ZŽS spominje, mi analiziramo već temeljno nekoliko meseci unazad. On sadrži kvalitetne analize i realizovane su razne mere koje jesu dobre, ali su očigledno nedovoljne jer presek podataka sa svih mernih stanica i državnih i građanskih koje mere PM čestice, nedvosmisleno kaže da u oktobru u Novom Sadu smo imali samo 11 dana čistog vazduha”, navodi se u odgovoru Eko straže Novi Sad.

Glavne zamerke Eko Straže Novi Sad na ovaj Plan se odnose na realizaciji mera koje su od suštinskog značaja za rešavanje problema aerozagađenja u Novom Sadu a to su individualna ložišta i termoelektrana-toplana Pančevo.

“Po pitanju individualnih ložišta nije urađeno ništa kako bi se privatni objekti prebacili na alternativne načine grejanja, a oni su ti koji najviše doprinose zagađenju (u poredjenju sa javnim objektima). Mi smo nacija koju pogađa energetsko siromaštvo, kvalitetniji načini grejanja su nam nedostupni zbog niskog životnog standarda i ovim problemom su dužne da se pozabave sve institucije na svim nivoima vlasti. TE-TO je prepoznat kao najveći zagađivač azot dioksidom u našem gradu, a na listi 100 najvećih zagađivača azotnim oksidima koju je sastavila Ekološka nacionalna asocijacija zauzima čak 18.mesto. Plan je predvideo optimizaciju proizvodnje, a po Izveštaju o realizaciji mera možemo samo da zaključimo da do toga nije došlo”, navodi se u odgovoru Eko straže Novi Sad.

Dovoljan alarm da se negde žestoko zapelo u realizaciji predviđenih mera – kažu iz Eko straže Novi Sad je to što nemamo dovoljno transparente podatke o ispunjenosti najvažnijih mera, ali imamo merne stanice koje vrlo često izmere da udišemo loš, veoma loš ili vazduh opasan za disanje.

Novi Plan kvaliteta vazduha za Grad Novi Sad za period 2022-2026. godine je završen i biće stavljen na uvid javnosti u januaru 2022. godine. Kabinet grada Novog Sada, poziva sve zainteresovane organe i organizacije da sagledaju predložene mere u novom Planu kvaliteta vazduha te da u toku javnog uvida daju svoje predloge i sugestije.

Poziv Novosađanima na protest za bezopasan vazduh u nedelju tačno u 12

Julija Vojinović

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

380 Shares
380 Shares
Share via
Copy link