Novi Sad Vesti

Poziv Novosađanima na protest za bezopasan vazduh u nedelju tačno u 12

protest za bezopasan vazduh
Foto: Eko straža Novi Sad

Eko straža Novi Sad poziva sve građane na protest za bezopasan vazduh koji će se održati u nedelju 12. decembra u 12h.

Mesto okupljanja je ispred Gradske uprave za zaštitu životne sredine (Rumenačka 110a) jer je ovo institucija koja je direktno nadležna za zagađenje u Novom Sadu.

Prvi zahtev koji stavljaju pred ovu instituciju je da Gradsks upravs za zaštitu životne sredine konačno prizna hitnost situacije sto znači sledeće:

“Ako je vazduh u Novom Sadu po evropskom indeksu kvaliteta stalno loš, onda ne može nadležna institucija samo da kaže da je vazduh dobar (jer koriste neadekvatan indeks kvaliteta), već mora da pokaže interesovanje da se zagađenje smanji.”

Listu sa detaljnim zahtevima Eko straža će predstaviti u narednim danima.

Istraživanje Eko straže Novi Sad o uzrocima zagađenja u Novom Sadu počelo je u septembru, sa prvim prijavama građana da vazduh smrdi na paljevinu, o čemu je izveštavao i naš portal.

Gotovo tri meseca trajala je  potraga građana okupljenih oko ove organizacije za zagađivačima u Novom Sadu i konkretno sprovedenim merama.

Eko straža kao i naša redakcija od Gradske uprave za zaštitu životne sredine nisu dobili nikakve odgovore, osim izjave vd.direktora Dragice Banković da je miris paljevine širok pojam, i da su aplikacije za merenje zagađenja vazduha neverifikovane od strane Ministarstva za zaštitu životne sredine.

Iz Eko straže Novi Sad poručuju da je ovakvo ćutanje nadležnih nedopustivo, posebno kada postoji studija Insituta za javno zdravlje Vojvodine utvrdila da na svako povećanje zagađanje od 10 mg/m3 broj hospitalizacija obolelih od astme i HOBP-a raste od 18-48%.

U Futogu i Kamenici je samo ove godine neretko beležena koncetracija PM 2.5 čestice koje prelaze 150mg/m3.

Katastrofalne vrednosti beležili su i druge građanske stanice, kao i državna stanica u Rumenačkoj.

Dragica Branković iz Gradske uprave za zaštitu životne sredine za našu redakciju u septembru je rekla da ne postoji potreba za zabrinutošću te da kvalitet vazduha u Novom Sadu nije narušen.

Koliko je puta u našem gradu samo ove godine naših sugrađana bilo hospitalizovano zbog enormno povišenih PM 2.5 čestica? Ovih čestica SZO kaže da ne sme da bude više od 5 u jednom satu. Struka i nauka širom sveta, pa tako i u Novom Sadu su potvrdile nesumnjiv uticaj zagađenja na zdravlje ljudi, a nadležni plaćeni da nas od zagađenja zaštite sporvođenjem propisa uporno problem ignorišu. Ne smemo da pristajemo na to da naše zdravlje trpi zbog nemara institucija. Dužni smo da se tome usprotivimo i imamo moć da menjamo stvari. Hajde da to i uradimo”, poručuju iz Eko straže.

Mladić koji je dobio batine na protestu u Novom Sadu nije član SNS ekipe, već ekološki aktivista iz Temerina

Julija Vojinović

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

552 Shares
552 Shares
Share via
Copy link