Magazin Novi Sad

Ovaj novosadski tata već 5 godina oslikava murale ćerki za rođendan

Aleksandar-mural
Foto: Aleksandar Bunčić

Novosađanin Aleksandar Bunčić, oslikavanjem murala počeo je da se bavi početkom dvehiljaditih godina. Na otvorenim zonama za oslikavanje, uradio je veliki broj murala. Hronologija iscrtavanja počela je od prvih izjava ljubavi današnjoj supruzi.

Svaki mural ima svoju priču, a poseban prizor čini sada već tradicionalno, oslikavanje unikatnih murala pred ćerkin rođendan. Zidove stadiona FK Kabel već 5 godina u nizu krase murali za svaki rođendan ćerke Sonje. Glavni akter murala je lisica, a ove godine se pojavio i novi motiv, zec.

U radu mu pomaže prijatelj Jovan Obradović Špira, sa kojim godinama crta. Tema je uvek drugačija i prati scene ilustrovane dešavanjima u Sonjinom životu.

Nastaviće tradiciju, tako da će Sonja i mlađa ćerkica, u amanet od tate dobiti jedinstvenu baštinu na ovom području. Naravno, i sva deca i zaljubljenici u ovu vrstu umetničkog izražavanja. Bunčić radi na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, modul Vajarstvo.

Idejna misao

Aleksandar kaže da inspiracija za oslikavanje murala sa motivom lisice predstavlja upravo Sonjinu omiljenu igračku.

–  Cela ideja je bila da Sonji detinjstvo učinim što zanimljivijim i ostavim joj uspomenu koju će imati i kada odraste. Tradicija iscrtavanja traje 5 godina. Ubrzo po rođenju od mene je dobila na poklon igračku. Pored milion igračaka, uvek postoji jedna za koju se posebno vežeš, ona ti bude pratilja. Dan danas joj je lisica omiljena, nosi je svuda sa sobom – priča nam Aleksandar Bunčić.

mural-ns-aleksandar
Foto: Aleksandar Bunčić

Sasvim spontano nakon prvog murala, lisica zauzima centralno mesto i glavni je akter dosadašnjih radova.

– Provukla mi se misao, hajde da ta lisica na neki način “vodi” Sonjin život i predstavlja period njenog odrastanja. U smislu, ove godine je u procesu savladavanja čitanja, i sada sam ilustrovao proteklih godinu dana. Za četvrti rođendan lisica je bila kao Elsa, Sonja je bila opčinjena filmom “Frozen”, pa smo imali čitavu malu predstavu u stanu – uz osmeh kaže Aleksandar.

Ulepšati okruženje svoj deci

Kako Aleksandar govori, u jednom trenutku je zaključio da sve što radi, iako intimnijeg karaktera, slikanjem na zidovima postaje javno. Zato se on, kao i Jovan Obradović, trude da svoj deci, približi crteže.

mural-tata
Foto: Aleksandar Bunčić

– U svemu mi pomaže moj drug, Jovan Obradović Špira, bez njega bi sve mnogo duže trajalo. Dogodila se situacija, dok smo Jovan i ja krečili za treći rođendan, naišla je mala devojčica sa roditeljima. Na muralu je lisica tada vozila bicikl. Devojčica je ugledala lisicu i briznula u plač, pokušali smo da je smirimo. Njena mama, tata, Jovan, i ja nismo znali o čemu se radi. Kroz internu priču sam joj rekao da sledeće godine neće voziti bicikl i da će biti Elsa. Pogledala me je, iznenada vedrije, rekavši Elsa, i naočigled svih nas plač je u momentu prestao. Tada sam zaključio da sve što radim, ostavljam prvenstveno Sonji i sada, mlađoj ćerkići, ali radim i za drugu decu.

Dodaje da samim tim oseća i veću odgovornost, jer ono što radi dostupno je svima, prevashodno deci na radost. Kao i to da deca kao primaoci informacija, na drugačiji način, često i veoma emotivno doživljavaju sve pa tako i ono što je naslikano.

Novi lik, zeka

Kad se Sonja rodila, supruzi je u šali rekao da će ove autentične poklone od tate dobijati dok god je na ovoj planeti. Pored hronologije zajedničkih fotografija, kaže da planira i hronologiju oslikavanja murala.

– Sad se na sveže oslikanom za peti rođendan pojavljuje novi lik, zec. A zec simboliše Sonjinu mlađu sestru. Iako je jako mala, ne razdvaja se od njega, čak se uspavljuje sa njim. I super mi je što je u pitanju veza lisica-zec, pa je pitanje ko je tu mudriji. Imao sam malu dilemu kako da pomirim te situacije, da ne bude ljubomore. Pošto je mlađa ćerkica zimsko dete a da tad izlazim nije baš izvodljivo. Nekako sam uspeo da ga uvrstim – šaljivo prepričava on.

Aleksandar zaključuje da se stvorio osnov na kom će dalje oslikavati priče za rođendan ćerki.

– Dogodine će Sonja imati 6 godina, i mlađa ćerkica raste, pa jedva čekamo da vidimo šta će se tu dešavati. Tada ćemo videti podlogu za naredne rođendanske murale, tako da kompozicija bude skroz ilustrovana. Ispunjena dečjim radostima i događajima u njihovim životima.

Foto: Aleksandar Bunčić

U neposrednoj blizini mosta i Štranda, na zidovima FK Kabel, prolaznici često prepoznaju Aleksandrove radove, zapravo Sonjine. Od sada će moći da vide i malog zeku. Radoznali neretko odmah posle naslikanog pitaju šta će biti tema sledećeg murala.

– Čučemo se i kad Sonja bude napunila 18 godina, tada će biti prava hronologija – poručuje Aleksandar Bunčić za Luftiku.

Fantastičan umetnik iz Srbije slika neverovatne murale koji krase i evropske gradove

95 Shares
Share via
Copy link