vatromet_tvrdjava
Foto: Aleksandar Milutinović
Putovanja Vesti Novi Sad

Novi Sad sve popularniji stranim turistima

Naš grad je od početka ove godine doživeo veliki priliv turista, a najveći broj došao je iz inostranstva. O razvijenosti novosadskog turizma govori i činjenica da je Novi Sad u februaru ove godine osvojio sedmo mesto na izboru za  najbolju evropsku destinaciju za 2016. godinu po izboru miliona ljudi koji su glasali iz svih krajeva sveta.

pasiceva_ulica

Broj turista u Novom Sadu porastao je za malo više od 20 procenata u prva četiri meseca ove godine, u odnosu na isti period prošle godine, o čemu govori brojke Republičkog zavoda za statistiku. Takođe, podaci govore i to da turistima jedan dan boravka u prelepom Novom Sadu nije bio dovoljan, te se i broj noćenja povećao i to za više od 30 procenata. Naročito je značajna činjenica da je najveći broj turista bio iz inostranstva, a procenti su više nego pozitivni – broj noćenja stranih putnika povećao se za čak 60 odsto, što će reći da stranci očigledno uživaju više od domaćih turista u svemu što Novi Sad ima da ponudi.

Petrovaradinska tvrđava, Fruška gora, parkovi, zanimljiv noćni život, okolna izletišta, dobra hrana, kulturni spomenici, manifestacije i niske cene u poređenju sa svetskim turističkim mestima, svakako su osnovni aduti turizma u Novom Sadu, a stranci sigurno ne ostaju imuni na ljubaznost i gostoprimljivost Novosađana.

Najveći broj stranaca došao je iz Turske, zatim Nemačke, Rusije, Francuske, Španije i Hrvatske. Osim njih, Srpsku Atinu su posetili i gosti iz Argentine, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Južne Koreje i sa dalekog Tajlanda.

novi_sad_zmaj_jovina
Foto: Aleksandar Milutinović

U narednom periodu naš grad nastavlja da privlači pažnju svetskih putnika, budući da nas očekuju zanimljive manifestacije. Primera radi u toku juna održaće se Svetsko prvenstvo u fišingu,  Evropsko prvenstvo u košarci za veterane, kao i mnoštvo kulturnih dešavanja, pa se očekuje rast dolazaka i noćenja turista u Novom Sada. Takođe, brojke će sigurno porasti u julu, jer kao što znamo naš grad je tada omiljeni grad u Evropi, centar muzičkih dešavanja zahvaljujući Exit festivalu.

Ovakav porast turista posledica je kvalitetne turističke ponude, ali sigurno je tome doprinelo i sedmo mesto na izboru za najbolju evropsku destinaciju. Novi Sad je jedini grad iz Srbije koji je uopšte ušao u izbor top 20 destinacija, a praksa je pokazala da su gradovi pobednici i nominovani nakon proglašenja uvek doživljavali veću navalu turista od uobičajene.

Pročitajte više interesantnih vesti iz Novog Sada

 

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku