Novi Sad Vesti

Revakcinacija kineskom vakcinom u Novom Sadu: Šta raditi ako niste pozvani (VIDEO)

Na punktu za vakcinisanje na Novosadskom sajmu danas (10. februar) počela je revakcinacija građana kineskom vakcinom Sinofarm.

Glavni tehničar Doma zdravlja Nenad Vukas navodi da će u sredu 1.250 građana dobiti drugu dozu vakcine, dok u narednih šest dana očekuju da dnevno na punkt na Sajmu dolazi od 1.500 do više od 3.000 Novosađana.

Dodaje da danas neće biti vakcinisanja građana za prvu dozu, a zavisno od toga kakve instrukcije dobiju iz Beograda znaće se šta će biti u četvrtak i narednih dana. Kako kaže, spremni su da istovremeno rade i vakcinaciju i revakcinaciju.

Na samom Sajmu, koju je obišao reporter 021.rs, nema većih gužvi. Revakcinacija građana protiče dosta brzo. Na samom ulazu građani pokazuju obezbeđenju SMS kojim su pozvali na revakcinaciju ili papir koji su dobili prilikom dobijanja prve doze, zatim odlaze do medicinskih sestara koje ih upućuju na jedno od desetak ordinacija gde dobijaju kinesku vakcinu. Potom čekaju na dokument o obavljenoj vakcinaciji i sledi obavezno čekanje do 15 minuta zbog reakcije.

Kako je rečeno za 021.rs, građani koji nisu dobili SMS poruku, mejl od uprave, niti imaju papir da im je data prva doza, a prošao je 21 dan od vakcinacije, treba da sa sobom ponesu ličnu kartu, nakon čega će biti pronađeni u elektronskoj bazi.

Takođe, ukoliko neko od građana zbog bolesti ili iz nekog drugog razloga ne može da dođe predviđenog dana na revakcinaciju, to treba da javi na telefon e-upravi ili svom izabranom lekaru i biće mu određen novi termin.

Prvu dozu vakcine u Novom Sadu primilo je oko 38.000 građana iz prioritetnih grupa. Fajzerovu vakcinu je primilo oko 9.000 Novosađana, oko 25.000 njih je dobilo Sinofarmovu i oko 2.000 Sputnjik V i sada tek kreće masovnija revakcinacija.

5 ključnih pitanja i odgovora za sve koji čekaju revakcinaciju

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

141 Shares
141 Shares
Share via
Copy link