Magazin Novi Sad

Novosadski urbanisti isključeni iz planiranja grada, zbog Galensa sužavanje korita Dunava

novi-most-novi-sad-2
Printscreen/Facebook/Милош Вучевић

Niz sumnjivih odluka, političke smene, kupovina, kašnjenje i isključivanje urbanista iz planiranja doveli su do završnog nacrta Generalnog urbanističkog plana Novi Sad 2030, skrojenog po meri jedne kompanije. Arhitekte iz JKP Urbanizam, javnog preduzeća koje je formalno bilo nosilac projekta, svedoče da su bili pod neverovatnim pritiscima, a da je nacrt plana urađen faktički u tajnosti.

Na kraju, predlogom je sužena linija odbrane od poplava kako bi kompanija Galens mogla da sprovede svoj megalomenski projekat – Novi Sad na vodi. Video simulaciju budućeg izgleda priobalja Dunava, prvi je predstavio gradonačelnik Miloš Vučević na svom Facebook profilu.

Ukoliko predlog plana prođe javnu raspravu, odnosno ukoliko Novosađani ostanu nezainteresovani na pomeranje nasipa na kritičnoj deonici Dunava, Novi Sad će prvi put u istoriji dobiti Plan grada skrojen prema predatorskom kapitalu.

– Trebalo bi da se podsetimo (i koristimo) iskustva Zagreba koji je pre dve godine oborio svoj (Bandićev) monstruozni GUP. To znači u najkraćem, ovoga puta nam treba najširi front borbe protiv GUP-a sa idejom da svi, ali bukvalno svi, imaju legitimno pravo da se javno i oglase i konkretno bore protiv ovog GUP-a. Nekako mi se čini da je ovaj GUP poslednji test zrelosti novosadskog društva i zajednice – napisala je Dragana Arsić, aktivistkinja i predsednica pokreta Odbranimo šiume Fruške gore.

Ovakvo rešenje, kojim se ugrožava odbrana grada od velikih voda Dunava, niko iz struke nije hteo da potpiše ali su prepreke, jedna po jedna, padale pod političkim uticajem. Najpre rešenja iz ovog plana nisu prošla standarde čiju primenu kontroliše JVP „Vode Vojvodine“. Stručnjaci iz ove institucije su dali negativno mišljenje i nisu izdali vodne uslove. Onda je usledila politička smena na čelu „Voda Vojvodine“, pa je za direktora imenovan nekadašnji zamenik gradonačelnika Miloša Vučevića, Srđan Kružević. Nakon toga, odluka „Voda Vojvodine“ je promenjena i data je saglasnost u oktobru ove godine.

Takođe, stručnjaci Instituta „Jaroslav Černi“ nisu dali saglasnost na hidrološku studiju kojom je predviđeno da se nasip prve linije odbrane od poplava pomeri u korito Dunava. Zatim je pokrenuta privatizacija, pa je Instutut promenio odluku. Konačan zaključak Instituta „Jaroslav Černi“ iz jula ove godine je da će „nova granica obaloutvrde dodatno zaštititi grad od poplava, ali će i poboljšati situaciju u vezi sa podzemnim vodama“. U novembru ove godine, 92% akcija koje su bile u vlasništvu države Srbije, kupio je konzorcijum koji je okupio Milenijum tim, firma koja je gradila Beograd na vodi.

Paralelno sa menjanjem odluka, geometri Galensa su premeravali teren, a JKP Urbanizam je po skraćenom postupku radio na novom GUP-u bez prethodnog uvida javnosti. Luftikin sagovornik iz tog javnog preduzeća opisuje kako je izgledao rad na predlogu novog GUP-a.

– Ima onih koji ćute, ali ima mnogo više onih nezadovoljnih zbog svega što je ovim GUP-om učinjeno, ne samo deo koji se odnosi na Novi Sad na vodi. Taj plan smo počeli da radimo svi, a na kraju je velika većina saradnika sklonjena, a samo nekoliko njih ga je završilo. Na kraju se to videlo i na konferenciji za novinare, toliki plan su predstavljali njih dvoje – kaže naš sagovornik iz JKP Urbanizam.

I onda je došla čuvena konferencija za novinare.

Tri sata pre prezentacije nacrta Generalnog urbanističkog plana Novi Sad 2030 – predstavljeni su novi snimci četvrtog mosta u Novom Sadu. Radi se o vijaduktu koji će povezivati Bulevar Evrope sa Fruškom gorom, a put će dalje ići sve do Rume. Investicija je vredna oko 130 miliona evra.

Kineski graditelji odavno su predstavili idejna rešenja za most, jedini sporni momenat je neophodan urbanistički plan koji do sada nije usvojen. Od prekjuče je stavljen na javni uvid, a gradonačelnik Novog Sada je, i pre nego što su „ekskluzivno“ pravo upoznavanja sa GUP-om imali samo novinari, sa ponosom predstavio obilaznicu kojoj se Novosađani, retki pojedinci a mahom udruženja, inicijative, ekološke organizacije – masovno protive, uglas i naglas.

Sa druge strane, povodom novog GUP-a javno se oglasio i aktivista Nebojša Novi Milenković. On je na svom Facebook profilu javno pitao većinski udeo sugrađana, iz svih sfera društvenog života, društvenog statusa, nivoa obrazovanja – zašto ćute?

Svim “mudrim ćutolozima”, a prvenstveno onima čiji glas bi se glas proneo zajednicom je postavio pitanje šta uopšte treba da se desi da biste i vi konačno progovorili?

Vučević ismeva vaše ćutanje, nastavite

Gradonačelnik Novog Sada je oduševljeno podelio video simulaciju budućeg izgleda:

– Novi most preko Dunava biće ne samo arhitektonski biser i moderni simbol Srpske Atine, već će njegova uloga doprineti redefinisanju načina na koji će Novi Sad i njegovi stanovnici živeti i funkcionisati narednih decenija, pretvarajući sremsku stranu našeg grada u glavnu rezidencijalnu oblast sa izuzetnom perspektivom, dok će bačka strana ostati onaj „stari“ Novi Sad, ali i privredno-industrijski ambijent. Novi Most preko Dunava povezaće Bulevar Evrope sa državnim putem IIA-119 i dalje sa Rumom, sastojaće se od glavnog gradskog puta dužine skoro 1,4 km i sporedne trase, sa 5 saobraćajnih petlji i „draguljem“ u vidu 880 metara dugim mostom sa 4 trake za vozila i odvojenim pešačko-biciklističkim delom – ekstatično i u “jednom dahu” ispisivao je gradonačelnik u opisu videa postavljenog na svojoj Facebook stranici i dodao:

– Most će se svojim dizajnom i belom bojom potpuno uklopiti u postojeće okruženje i biće vizuelno spektakularan. Novosađani, za samo deceniju i po naš grad će se izmeniti kao što se nije promenio zadnjih 50 godina, našoj deci ostavićemo jedan bolji, funkcionalniji i razvijeni grad, ostavićemo im jedan Novi Sad koji će zaista biti državni i regionalni centar, mesto izazova, uspeha i napretka. Za takav Novi Sad se borimo bez predaha i predaje. Velike stvari su pred svima nama – naglasio je u zaključku Miloš Vučević u objavi video animacije za takozvani „Kineski most“ u Novom Sadu.

A šta je sa prirodnim biserima?

Izgradnjom ovog projekta, neminovno će pretrpeti štetu i Šodroš i Ribarsko ostrvo, kao i svi građani kojima će automobili prolaziti pored prozora dok ručaju u dnevnoj sobi. No, most dug 880 metara čija je glavna uloga da rastereti postojeće mostove preko Dunava u Novom Sadu želja je predatorskih “investitora” kao deo projekta Novi Sad na vodi.

Milenković: Ko, ako ne vi i kad ako ne sad?!

Nebojšinu objavu prenosimo u celosti:

„Pošto me više vas u čudu pitalo „Kako to da se još nisam oglasio povodom novog GUP-a“ jednako začuđen ne mogu a da se ne zapitam nešto drugo:

– Kako to da se na ovu temu još nijednom nisu oglasili novosadski pisci, univerzitetski profesori, lekari, glumci, muzičari, sportisti, javne ličnosti, mali i veliki privrednici, novinari, umetnici (ne mislim, naravno, na časne izuzetke – već na mudroćuteću većinu).

– Zar je moguće da ih se ne tiče sudbina grada u kom žive?!

– Šta je sa novinarima tzv. javnih servisa?! Recimo onima koji drže do vlastitog integriteta, profesionalizma i tobožnje nezavisnosti!? Hoće li dozvoliti da trajna urbanistička devastacija drugog po veličini grada u zemlji prođe bez da se o tome na RTV-u ili RTS-u progovori nijedna jedina kritička reč?! Bez da se gradonačelniku i njegovom izvršiocu predumišljajnog urbicida postavi iole neprijatno pitanje!?

Što se mene tiče – nije, naravno, nikakav problem da se oglasim ponovo (iako o tome baš i nemam šta novo da kažem) – kao što će se, bez ikakve sumnje, oglasiti i Marijana Mutavčieva i Dane Pribić i Europolis, i Dragana Arsić i Slađana Ljubičić i Ekološki front Novi Sad i  Limanska inicijativa i Dunavac (Šodroš)  i Pokret OŠFG i drugi, ovde nespomenuti, koji se protiv projekta NSH2O i svake druge ekološke i urbanističke devastacije grada oglašavaju godinama unazad… Ostaje, međutim, večita dilema – jesmo li mi jedini koje zaista interesuje na šta će ovaj grad ličiti u budućnosti!?

Ukratko: u istoriji postoje trenuci kada je svaka neutralnost ravna saučestvovanju u budućem zločinu. Zato sve one koji su dosad na ovu temu „mudro ćutali“ JAVNO PITAM:

  • Podržavate li takozvani projekat Novi Sad na vodi i jeste li, vlastitim ćutanjem, i sami postali nekom vrstom deoničara istog!?
  • Jeste li saglasni sa izgradnjom „obilaznice oko Novog Sada“ koja, zapravo, prolazi kroz njegov širi centar – takoreći ljudima kroz dnevne sobe?!
  • Hoćete li dozvoliti da u godini kad treba da postane prestonica kulture – Novi Sad zapravo postane prestonica predatorskog kapitalizma – poznatiji kao Galensgrad!?
  • Grad u kom ni u primisli nije investiranje u podizanje kvaliteta života niti strateško ulaganje u zdravlje njegovih građana!?
  • Grad u kom su potpuno nestali principi humanog stanovanja i istinske ljudske solidarnosti?!
  • Naposletku – grad u kom su investicije uvek javne a profit po pravilu privatan!?
  • UKOLIKO NE PODRŽAVATE – ZAŠTO ONDA O TOME I DALJE DOSLEDNO ĆUTITE I ŠTA UOPŠTE TREBA DA SE DESI DA BISTE I VI KONAČNO JAVNO PROGOVORILI?!

KO, AKO NE VI – I KAD, AKO NE SAD?!?“

Jedno je sigurno, ovaj GUP je poslednji test zrelosti novosadskog društva i zajednice.

Pokrajinska vlada odobrila vlasniku Galensa da nastavi betoniranje Fruške Gore

Stefan Savkić

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

126 Shares
126 Shares
Share via
Copy link