Magazin Novi Sad

Crkva kod Štranda imaće 1.000 kvadrata i prostiraće se na 2 hektara, zauzeće centralni deo zelene površine

crkva-kod-stranda-sns

Crkva koja bi trebalo da bude sagrađena na Štrandu u Novom Sadu imaće hiljadu kvadrata, nalaziće se na dva hektara i biće izgrađena u centralnom delu zelene površine, objavio je portal 021.rs. Tako će kompleks na kom je crkva zauzeti pet odsto ovog “rekreativnog” područja.

Uređena zelena površina bi, prema Planu generalne regulacije, trebalo da zauzme više od 32 odsto, dok će najveći deo zauzimati saobraćajna površina, odnosno postojeća saobraćajna infrastruktura koja podrazumeva i okretnicu za autobuse i parking, kao i nove pešačke staze, i slično, navodi 021.rs.

Urbanisti u Konceptualnom okviru Plana navode da se planiranjem verskog objekta i adekvatne vegetacione celine sa sadržajima za rekreaciju obezbeđuje „viši nivo kvaliteta života građana i estetsko unapređenje dela gradskog priobalja“. U tekstu Plana dodaje se i da se ovim postiže „formiranje specifičnog identiteta i simbolike grada“.

„Za prostor u obuhvatu Plana planiraće se i adekvatno uređenje sa potrebnim elementima, kao što su pešačke staze, urbani mobilijar, dopuna vegetacije uz obavezno zadržavanje postojeće vegetacije. Ova celina će na taj način predstavljati jedinstven prostor koji će na reprezentativan način istaći značaj malih uređenih zelenih površina u Gradu“, dodaje se u planskoj dokumentaciji.

Urbanisti planiraju zadržavanje parkirališta i interne saobraćajnice u službi parkinga, kao i grupacije postojećih topola na parkingu.

Ipak, preispitaće se postojeći kolski pristup parkiralištu i predložiće se njegovo pomeranje na osovinu saobraćajnice Bulevara despota Stefana kako bi se unapredila bezbednost saobraćaja.

Zelena površina u okviru granice Plana je zamišljena kao uređena površina sa elementima pejzažnog i arhitektonskog uređenja, što „dozvoljava veću slobodu kretanja i korišćenja prostora i van staza, sedenje na travi i ispod drveća, što pruža direktan kontakt posetiocima sa prirodnim elementima“.

U okviru tog prostora će se posebno izdvojiti zona verskog objekta, sa šetnim stazama i zona rekreacije, sa igralištima.

Budući da se područje nalazi u neposrednoj blizini Dunava, planirani sadržaji prilagodiće se uslovima zaštite odbrambenog nasipa. U „oceni stanja zelenila“, novosadski urbanisti navode da se na ovom području nalaze uglavnom „nedovoljno uređene zelene površine“, a kao cilj plana navode „stvaranje što većeg broja zelenih oaza“.

Još jedan cilj, onaj koji je mnogo više privukao pažnju novosadske javnosti, je povećanje broja verskih objekata. Najava moguće gradnje crkve kod najpoznatijeg novosadskog kupališta, izazvala je brojne nesuglasice, rasprave i proteste.

Zbog ove ideje održan je i zbor građana Mesne zajednice „Liman“ na kom su Limanci odlučili da se protive izgradnji bilo kakvog objekta na zelenoj površini kod Štranda.

Vlast je građane, koji se protive gradnji crkve, označila kao „marginalne političko-interesne grupe“, „ljude koji napadaju svetinje“ i slično.

Planu se usprotivio i deo novosadske opozicije, poručujući da sa stanovnicima Limana mora da se razgovara o tome šta žele u svom dvorištu.

Burno je bilo i na sednici Skupštine Grada na kojoj se odlučivalo o izradi plana, pa se ovoj ideji usprotivio čak i odbornik Socijalističke partije Srbije Božidar Protić, koji je zbog toga istupio iz odborničke grupe. Iz koalicionog partnera SPS-a, Jedinstvene Srbije, došle su drugačije poruke, pa su opozicija i građanski pokreti optuženi za „antihrišćansko i antisrpsko delovanje“.

I direktor JP „Urbanizam“ Dušan Milandinović, koji se retko oglašava, kazao je da se „ljudi sve više vraćaju duhovnim vrednostima“ i dodao da ne vidi zašto se neko buni protiv crkvenog objekta.

Inače, prema pisanju profesora sa Odseka za istoriju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Borisa Stojkovskog, ova crkva je „plod zajedničke inicijative Miloša Vučevića i episkopa bačkog Irineja Bulovića“.

“Cilj crkve kod Štranda da Limanac ateista mrko pogleda Limanca pravoslavca i obrnuto”

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link