Magazin Novi Sad

“Crkva kad Štranda rezultat zajedničke inicijative Miloša Vučevića i vladike Irineja”

crkva-kod-stranda-sns

Ideja o izgradnji crkve u blizini Štranda “plod je zajedničke inicijative ministra odbrane i bivšeg gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića i episkopa bačkog Irineja Bulovića.

To je rekao profesor sa Odseka za istoriju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Boris Stojkovski.

“Grad Novi Sad, vođen naslednikom Miloša Vučevića gradonačelnikom Milanom Đurićem, te Eparhija bačka na čelu sa preosvećenim vladikom dr Irinejem Bulovićem, predstavljaju korifeje koji su zajedno pokrenuli ovu veliku inicijativu. Podrška stiže od svih dobronamernih ljudi”, napisao je Stojkovski za Dnevnik.

Ocenio je da će na taj način na Limanu “ne samo zaiskriti iskra pravoslavne duhovnosti”, već će to postati mesto dostojanstvenog obeležavanja “jednog tragičnog perioda iz prošlosti, ali i prostor gde će se sabirati i narod u potrazi sa svojim spasenjem i identitetom, te duhovnom obnovom koja je ovom delu grada nasušno potrebna”.

Prema njegovim rečima, “divna vest” je da će na Limanu, kod Štranda biti uskoro podignut i pravoslavni hram posvećen Svetim mučenicima bačkim koji su stradali tokom Drugog svetskog rata, kako u Raciji tako i tokom drugih zločina koji su počinjeni u Novom Sadu i Bačkoj u to vreme.

On je naveo da je Miloš Vučević, koji je bio gradonačelnik Novog Sada deset godina, od 2012. do 2022. godine, zaslužan za “identitetski preporod Novog Sada”.

“Grad se vratio sebi i svojim korenima. Uspostavljena je neraskidiva i čvrsta veza sa Eparhijom bačkom, grad je dobio i svoju slavu, a kultura sećanja je naročito negovana. To se odnosi prvenstveno na obeležavanje zloglasne Racije, ali i oslobođenja 1918. godine, te na negovanje uspomene na velikane ovog grada”, rekao je Stojkovski.

Ocenio je da je Vučević “najuspešniji gradonačelnik Novog Sada u njegovoj istoriji”, uz Svetozara Miletića, borca za prava Srba iz druge polovine 19. veka, čiji spomenik dominira Trgom slobode.

Više stotina građana juče je protestovalo protiv izgradnje crkve kod Štranda. Protest su organizovali nezavisni članovi Saveta MZ “Liman”, koji su rekli da izgradnja crkve nadomak stambenih zgrada “deluje naročito bezobzirno prema stanarima koji žive u blizini”.

Naveli su i da gradska vlast ne može bez konsultovanja građana koji tu žive da gradi crkvu, piše 021.rs.

“Svi planovi, projekti, pa i sami odbornici u Skupštini grada, plaćeni su novcem građana i mi moramo da znamo kako se i na šta naš novac troši”, kazali su predstavnici MZ “Liman”.

Opozicione partije i organizacije takođe su se usprotivile izgradnji crkve na tom mestu uz ocenu da je neukusno da se verski objekat gradi u blizini kupališta, kao i uz ocenu da su Novom Sadu potrebniji novi domovi zdravlja i rešavanje brojnih komunalnih problema, nego nove crkve.

Za nedelju, 10. mart najavljen je zbor na kom će se stanovnici Limana izjašnjavati o izgradnji crkve kod Štranda Zbor će se održati u Mesnoj zajednici “Liman” sa početkom u 11 časova.

Sednica na kojoj će odbornici Skupštine grada odlučivati o planu izgradnje crkve održaće se sutra, 5. marta a predstavnici Građanskog pokreta “Bravo” planiraju da im prvo predaju prigovore više stotina građana koje su prikupili tokom jučerašnjeg protesta.

“Cilj crkve kod Štranda da Limanac ateista mrko pogleda Limanca pravoslavca i obrnuto”

Čitajte Luftiku na Google vestima

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link