Magazin

Novac bolesnoj deci umesto dočeka?

Širom Srbije pokrenute su peticije kojima je cilj da se novac pripremljen za slavlje preusmeri za finansiranje lečenja bolesne dece. Građani su saglasni u jednom – dečji životi su vredniji od neke manifestacije.

Molim gradske vlasti da odustanu od koncerta i pare koje su namenili proslavi podele bolesnoj deci„, kaže Užičanka Slavica Polimčević Bošković.

Njena ćerka Doris (25) je slepa, boluje od cerebralne paralize, ima luksaciju kukova. Osuđenoj na krevet i invalidska kolica i zatočenoj u četiri zida na trećem spratu, potreban joj je lift da bi lakše izlazila napolje.

U Užicu neće biti organizovanog dočeka Nove godine, ali će ipak novogodišnji koncert biti održan 3. januara čak tri dana posle dočeka. Za honorar „Amadeus bendu“, rentiranje bine, obezbeđenje i vatromet izdvojeno je 900.000 dinara.

Tačno toliko novca mi treba za lift koji košta 14.070 evra sa PDV-om, jer sam do sada sakupila 760.000 dinara i 303 evra. Meni je moja muka najteža i znam koliko bi mom detetu značio taj lift, ali nemam ništa protiv kada bi se tih 900.000 dinara podelilo bolesnoj deci u Užicu„, kaže Slavica Polimčević Bošković.

[fliiby]https://flii.by/file/faqtyxkq4ei/[/fliiby]

Da bi izašla napolje, Doris u kolicima treba da iznese barem troje ljudi. A Doris živi samo sa majkom. „Dečji životi su vredniji od dva i po sata preskupe bespotrebne manifestacije. Zašto bi SMS-ovi bili jedini način na koji možemo da pomognemo i lečimo„, piše u peticiji građana koja je podeljena na društvenim mrežama sa ciljem da se otkaže koncert „Amadeus benda“ i da se novac usmeri za lift bolesne Užičanke.

Zbog nedostatka vitamina C, svaka kost Doris je krhka i može da pukne.

Kumim i molim gradsku vlast da otkaže koncert i pomogne mom detetu da oseti svetlost dana. Takav kakav je, za nju bi to bio novi život„, kaže samohrana majka.

Knjaževac dao novac bolesnom dečaku umesto za doček Nove godine

Milion dinara koje je opština Knjaževac namenila za doček Nove godine na Gradskom trgu, otići će u ruke Davora Milutinovića (37) i Luke Tasića (8), koji se godinama bore sa teškim bolestima.

[fliiby]https://flii.by/file/6qduo2bixyh/[/fliiby]

Kako kaže predsednik ove opštine Milan Đokić, na ovo humano delo odlučili su se nakon što su peticije krenule da se šire Srbijom.

„Mi smo duže vreme želeli da pomognemo dečaku Luki Tasiću, koji boluje od cerebralne paralize i neophodna mu je hitna operacija u Americi, kao i Davoru Milutinoviću, našem sugrađaninu, koji boluje od primarno progresivnog oblika multiple skleroze i potrebno mu je lečenje u Ukrajini“, kaže predsednik opštine.

Kako navodi, peticija im je samo dala vetar u leđa. „Ova peticija dala nam je ideju, i mi smo se Topalku izvinili, jer u današnje vreme, kada je kriza prevashodno treba biti human“, priča Đokić.

Vest da će od opštine dobiti deo para za lečenje sina Luke, porodica Tasić obolelim je prihvatila sa oduševljenjem jer svaki dinar mnogo znači za život njihovog deteta.

„Luka ima cerebralnu paralizu i za njegovu operaciju i lečenje u Americi potrebno je oko 50.000 dolara. Novac koji će nam donirati opština, mnogo znači, svi bi trebalo da se ugledaju na nju“, navodi otac Igor Tasić.

[fliiby]https://flii.by/file/rac8rujofas/[/fliiby]

Podsetimo da će i Vranje nakon Požege i Novog Pazara, biti treći grad koji je ta sredstva preusmerio u humanitarne svrhe. Internetom već kruže peticije za odlaganje dočeka u Novom Sadu, Beograda, Šapcu i još nekim gradovima.

Izvor: Blic.rs

Više o dočeku u Novom Sadu pročitajte ovde

BONUS VIDEO

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

Share via
Copy link