Magazin Srbija

Dobrodošlica za novog stanovnika Srbije, ova lepota je dugorepi svračak

dugorepi svračak
Foto: bird-songs

U opštinama Bujanovac i Preševo otkrivena je nova vrsta ptice – dugorepi svračak. Ova retka vrsta uglavnom naseljava mediteranska suva i travnata staništa sa žbunjem i drvećem, a Centar za istraživanje biodiverziteta iz Novog Sada i Prirodnjački muzej u Beogradu, zabeležili su novu vrstu (Lanius nubicus) na teritoriji naše zemlje.

Dugorepi svračak je ptica selica koja naseljava mediteranska suva i travnata staništa pokrivena žbunjem i drvećem, na jugoistoku Evrope i delovima Bliskog i Srednjeg Istoka. Ona zime provodi na području severoistočne Afrike.

Kada je reč o Balkanu, dugorepi svračak je retka i slabo proučena pojava, a može se naći u delovima Makedonije, Albanije, Bugarske i Grčke.

Na globalnom nivou, populacija ove vrste je malobrojna, a ovo je prvi put da je dugorepi svračak viđen u Srbiji. Uprkos tome, s obzirom da je uočen gnezdeći par, postoji nada da će ih biti više.

Tokom orintoloških istraživanja krajnjeg juga Srbije, uočene su i druge malobrojne vrste – vrabac kamenjarac, grmuša crvenovoljka… Što nam govori da se radi o izuzetnom ekološkom području.

Izvor: N1

Redak gost sa severa: Na Dunavu kod Banoštora otkrivena nova vrsta ptica

 

Kristina Bondžulić

Poetičan diskutant. Disciplinuje misli pisanjem

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
129 Shares
129 Shares
Share via
Copy link