Magazin Srbija

Dobrodošlica za novog stanovnika Srbije, ova lepota je dugorepi svračak

dugorepi svračak
Foto: bird-songs

U opštinama Bujanovac i Preševo otkrivena je nova vrsta ptice – dugorepi svračak. Ova retka vrsta uglavnom naseljava mediteranska suva i travnata staništa sa žbunjem i drvećem, a Centar za istraživanje biodiverziteta iz Novog Sada i Prirodnjački muzej u Beogradu, zabeležili su novu vrstu (Lanius nubicus) na teritoriji naše zemlje.

Dugorepi svračak je ptica selica koja naseljava mediteranska suva i travnata staništa pokrivena žbunjem i drvećem, na jugoistoku Evrope i delovima Bliskog i Srednjeg Istoka. Ona zime provodi na području severoistočne Afrike.

Kada je reč o Balkanu, dugorepi svračak je retka i slabo proučena pojava, a može se naći u delovima Makedonije, Albanije, Bugarske i Grčke.

Na globalnom nivou, populacija ove vrste je malobrojna, a ovo je prvi put da je dugorepi svračak viđen u Srbiji. Uprkos tome, s obzirom da je uočen gnezdeći par, postoji nada da će ih biti više.

Tokom orintoloških istraživanja krajnjeg juga Srbije, uočene su i druge malobrojne vrste – vrabac kamenjarac, grmuša crvenovoljka… Što nam govori da se radi o izuzetnom ekološkom području.

Izvor: N1

Redak gost sa severa: Na Dunavu kod Banoštora otkrivena nova vrsta ptica

 

Kristina Bondžulić

Poetičan diskutant. Disciplinuje misli pisanjem

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


129 Shares
129 Shares
Share via
Copy link