Magazin

Redak gost sa severa: Na Dunavu kod Banoštora otkrivena nova vrsta ptica

U blizini parka prirode Begečka jama, nadomak Novog Sada, u nedelju (25. januara), primećena je nova vrsta ptice, koja do sada nije zabeležena na tlu Srbije.

Istraživači Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije su tokom zimskog popisa ptica vodenih staništa sa broda Dijana u vlasništvu „Vojvodinašuma“ pronašli i snimili jednog žutokljunog morskog gnjurca (Gavia adamsii).

U poslednjih 200 godina, koliko se prate divlje ptice na području Srbije, pouzdano su zabeležene i dokumentovane 362 vrste, pokazuju podaci ovog Društva.

„Broj istraživača i ljubitelja ptica kod nas poslednjih godina vidno se povećava, te stoga dolaze i rezultati. Iako su naše ptice relativno dobro istražene, pronađeno je 10 novih vrsta ptica u Srbiji u poslednjih pet godina – no to nije lak zadatak. Želja svakog posmatrača ptica je da pronađe nešto nesvakidašnje i novo, ali je potrebno mnogo sreće i provedenog vremena u prirodi da se to dogodi i zabeleži“, kaže rukovodilac zimskog popisa ptica vodenih staništa Marko Šćiban, a prenosi 021.

gnjurac

Žutokljuni morski gnjurci gnezde se u dalekim tundrama severne Azije i Severne Amerike. Celokupna svetska populacija broji između 11.000 i 21.000 odraslih jedinki, što ovu vrstu svrstava u malobrojne i retke. U zimskom periodu zadržavaju se u priobalju severnih mora, a izuzetno retko pojavljuju se na kopnenim vodama u Evropi.

Ovaj retki gost sa severa je i ugrožena vrsta čija populacija značajno opada zbog nelegalnog lova i krivolova.

Kudravi pelikani posle 100 godina ponovo stigli na Dunav (VIDEO)

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

114 Shares
114 Shares
Share via
Copy link