Magazin

Zašto je (ne)bitno da li je Tesla bio Srbin ili Hrvat

Scena je sledeća… Pre nekoliko godina, u Makedoniji je održana studentska razmena, a svaka zemla je imala zadatak da se predstavi kroz hranu, narodnu nošnju i poznate ličnosti koje su ostavile trag u svetu.

I srpski i hrvatski studenti napravili su ‘struju od kartona’ da bi pokazali Nemcima i Belgijancima da je njihova poznata ličnost – naučnik Nikola Tesla.

Nakon par minuta objašnjavanja strancima da je „Tesla rođen i odrastao u Hrvatskoj, a poreklom je Srbin” – srpska i hrvatska delegacija zajedno je prikupila šta sve zna o Tesli, a zatim su prešli na hrvatsku kravatu i srpskog vampira.

Ipak, političari sa Balkana ne slede ovaj primer.

„Hrvatska enciklopedija za Nikolu Teslu navodi da je bio američki i hrvatski izumitelj srpskog porekla”, rekla je ministarka kulture Hrvatske Nina Obuljen Koržinek, objašnjavajući zašto će se Hrvatska na izložbi EXPO 2020. u Dubaiju predstaviti kao „zemlja velikih umova koji su postigli svetsku prepoznatljivost, među kojima je i Nikola Tesla”.

Na to je njen kolega, resorni ministar iz Srbije Vladan Vukosavljević, odgovorio da „pridev ‘hrvatski’ neće Srbinu Nikoli Tesli oduzeti ništa od njegove večne slave, ali da takvu interpretaciju smatra ‘nelogičnom, istorijski neutemeljenom, detinjastom i proizvoljnom’.”

Dok traje rasprava na društvenim mrežama, analitičari za BBC na srpskom objašnjavaju – zašto je bitno da li je Tesla, ili bilo koji drugi poznati stvaraoci – bio Srbin ili Hrvat.

„Srpsko poreklo i hrvatska domovina”

Telegram koji je Tesla poslao 1936. godine u Zagreb tadašnjem vođi opozicije Vlatku Mačeku glasio je:

„Jednako se ponosim svojim srpskim rodom i hrvatskom domovinom. Živeli svi Jugosloveni.”

Ipak, 83 godine kasnije, polemika „oko toga da li je Srbin ili Hrvat i dalje traje poput nadmetanja ko je počinio više zločina tokom devedesetih”, kaže za BBC na srpskom Aleksandar Popov, analitičar iz Centra za regionalizam.

„Ovaj događaj, sajam u Dubaiju, samo je još jedna prilika za revanšizam, poput obeležavanje raznih godišnjica Oluje ili žrtava Vukovara.

„To je zapravo način da i jedna i druga vlast, u Srbiji i Hrvatskoj, skrenu pažnju sa domaćih problema – visokog stepena korupcije i velikog broja mladih koji napuštaju Balkan.”

Da se svaka prilika može „iskoristiti za svađu” kaže za BBC na srpskom borac za ljudska prava Zoran Pusić, koji je i predsednik Antifašističke lige Hrvatske i član Igmanske inicijative.

„Tesla bi se verovatno smejao i jednima i drugima, jer je prepirka potpuno besmislena.

„Iako je Tesla sva naučna dostignuća postigao u Americi, bio je vezan za svoj kraj, ali ne za ideje nacionalista u Srbiji i Hrvatskoj.

„Rasprava je nedostojna uspomene na jednog naučnika.”

Šta je bitnije – identitet ili kvalitet života

Problem je, dodaje Popov, „što ne samo da se nismo suočili sa prošlošću, već je došlo i do radikalizacije”:

„Na ovim prostorima nije toliko bitno kako živimo – ali identitet? To je najbitnije.

„Barem nam takvu poruku šalju političari, a ta retorika se vratila na Balkan.”

Problem, slaže se Pusić, jeste što rasprava dolazi „odozgo”:

„To nije tema koju započinju ljudi svaki dan, ali je plasiraju političari koji imaju uticaj na medije. Mediji zatim utiču na formiranje javnog mnjenja, pa to nije sasvim bezopasno.”

Popov daje pozitivan primer Severne Makedonije i Grčke, koje su postigle sporazum oko naziva države, ali su i načele pitanje – čiji je Aleksandar Makedonski.

Makedonci su preimenovali aerodrom i autoput iz „Aleksandar Veliki” u Skopski međunarodni aerodrom, odnosno „Prijateljstvo” 2018. godine, zbog pregovora između Skoplja i Atine.

Od Andrića do Dražena Petrovića

Pored Tesle, Srbija i Hrvatska polažu pravo i na književnika Ivu Andrića, koji je rođen u Travniku u Bosni.

Ovaj spor je dobio i epilog na sudu kada je Matica Hrvatska u Sarajevu u sklopu edicije „Hrvatska književnost Bosne i Hercegovine u 100 knjiga” uvrstila i Ivu Andrića kao hrvatskog pisca.

Nakon raspada Jugoslavije, najviše se govori o sportistima iz srpsko-hrvatskih brakova.

Primeri su jedan od najpriznatijih košarkaša Hrvatske, ali i Evrope po odabiru ULEB-a- Dražen Petrović, poznati fudbaler i današnji fudbalski trener Siniša Mihajlović, ali i trenutni ministar sporta Srbije i poznati vaterpolista Vanja Udovičić.

Njegovo poreklo je nedavno komentarisao i sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić kada je rekao da bi „teško mogao da kaže da je Vanja Srbin”.

Tviter: „Tesla genije”, ali i „samo Srbin” i „odgojila Hrvatska”

Uz haštag #NikolaTesla, stranci mahom citiraju na Tviteru Tesline izjave o tome kako se kradu izumi, ali i koliko je „bio ispred svog vremena”.

Poslednjih dana ipak i sa naloga koji su nam dosta bliže teritorijalno, usledio je novi ‘talas’ rasprava – da li je Tesla bio Srbin ili Hrvat.

Neki su se ipak zakačili za to da je prvenstveno i najbitnije bio – „genijalac” i „građanin sveta”.

Splićanka sa srpskom i Novosađanka sa hrvatskom zastavom prošetale Tvrđavom

Čitajte Luftiku na Google vestima

119 Shares
119 Shares
Share via
Copy link