Beograd Magazin

Nije mogao da polaže vozački zbog brade, jer plavom čoveku sa značkom se tako može

Bahatost policije, ponašanje bez manira i poštovanja često izaziva problem poštenim građanima od čijih sredstava ti isti policajci primaju svoju platu i hrane svoju decu. Često se kompleksi kriju ispod te uniforme i šapke, a poluškolovani pripadnici MUP-a daju najčešće sebi za pravo mnogo više nego što i sam zakon, koji ih i onako štiti kao bele medvede, dozvoljava i omogućava znački sa kojom mašu.

Slično iskustvo, verovatno ne i prvo, imao je i Nikola Marković (24) godine kojeg je policajac na polaganju vozačkog ispita udaljio iz učionice jer, navodno, nije mogao da ga identifikuje na osnovu slike u ličnoj karti zbog brade koju je ovaj mladić u trenutku polaganja imao.

– Došao sam u auto-školu na teorijski ispit za A kategoriju, a kada sam policajcu dao na uvid svoje isprave rekao mi je da ne mogu da polažem. Na moje pitanje zašto, odgovorio je da ne može da me identifikuje zbog brade. Pitao sam ga da li se možda šali, a on mi je na to odbrusio da se udaljim iz učionice – ispričao je Nikola svoje iskustvo novinarima portala N1.

Mladić objašnjava da je problem nastao zbog toga što je njegova fotografija na svim ličnim ispravama stara pet godina, a u međuvremenu je pustio bradu, koju nosi već skoro dve godine. Kako kaže, niko mu u te dve godine nije rekao da zbog brade treba da menja fotografiju na ličnim ispravama.

Niko, dok nije naleteo na službeno lice koje nije želelo da malo detaljnije i profesionalnije radi svoj posao, već je osiono oterao Nikolu sa mesta polaganja u jednoj beogradskoj auto-školi.

– Tu je bio i direktor auto-škole, koji mi je takođe rekao da ću moći da polažem tek kad se obrijem. Odgovorio sam im da ne želim da se obrijem jer i sa bradom najnormalnije prelazim granicu, a problem sa identifikacijom nisam imao ni kada sam bio legitimisan prilikom rutinske kontrole u saobraćaju – kazao je Nikola, dodavši da je policijac odbio da se predstavi, a uz to je i kršio epidemiološke mere jer na polaganju nije nosio zaštitnu masku.

Nikoli je pre nekoliko nedelja izdata i vozačka dozvola sa novom kategorijom i tom prilikom, kako kaže, službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije nisu zahtevali da se ponovo fotografiše zbog brade, već su iskoristili njegovu staru fotografiju.

– Zaista ne vidim razlog zbog kojeg ne mogu da polažem taj ispit, pa sam pozvao Ministarstvo unutrašnjih poslova. U telefonskom razgovoru su mi rekli da postoji zakon koji to reguliše i da moram da promenim fotografiju na ličnim ispravama ukoliko hoću da nosim bradu ili dužu kosu. Dodali su i da su u auto-školi bili u obavezi da me pre polaganja upozore da neću moći da polažem ukoliko se ne obrijem, što oni nisu učinili. Kada sam prijavljivao ispit, u auto-školi su mi tražili na uvid lične isprave i tada mi ništa nisu rekli – rekao je Marković.

U toj auto-školi nisu bili naročito raspoloženi da objašnjavaju ovaj incident.

– Treba MUP-u da se žali, oni su ga izbacili, ne znam zašto se žali vama i nama. Postoji pravilo da vaš lični opis mora da bude isti kao na ličnoj karti. On je imao dužu bradu nego na fotografiji u ličnoj karti, pa ga je policajac udaljio sa polaganja. To nema nikakve veze s nama – rekli su za N1 iz škole za vozače.

Država uzima ogromne svote novca od mladih ljudi koji da bi vozili automobil ili motor moraju da plaćaju i polažu kao da se pripremaju za sletanje na Mesec. Nikoli sasvim sigurno niko neće vratiti novac koji je prethodno uplatio da bi izašao na ispit.

Policajac je sebi dao diskreciono pravo da odluči da li je ili ne Nikola do te mere promenio lični opis. Nije želeo da mu dozvoli, pa makar ljudski, da izađe i položi tu ispitnu prepreku.

Da li imaju takvo pravo policajci, nisu odgovorili iz MUP-a na pitanje koje su uputili novinari N1.

Koje novine očekuju one koji odluče da polažu vozački posle 3. aprila?

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

531 Shares
531 Shares
Share via
Copy link