Magazin Srbija

Kakve su neželjene reakcije ljudi u Srbiji imali od 4 različite vakcine

vakcinacija-srbija
Foto: WDR/Z.Djukanović

U Srbiji je u toku masovna imunizacija stanovništva protiv koronavirusa, a u opticaju su vakcine četiri proizvođača.

Kako je to situacija sa praktično svim medicinskim sredstvima, i vakcine mogu imati određene neželjene reakcije.

Struka protiv korone ukazuje na moguće nuspojave vakcine, a sad smo se i sami uverili da je spektar reakcija prilično širok – pitali smo ljude koji su primili različite vakcine da nam otkriju kakve su neželjene reakcije imali.

Fajzer-Bajontek

Vesna (45) je na listi ponuđenih vakcina označila samo Fajzerovu. “Primila sam je, sve normalno, nikakvu reakciju nisam imala, bukvalno sam se istog dana vratila redovnim aktivnostima”.

S druge strane, Milena (36) je sve do petog dana nakon vakcinacije osećala je nuspojave.

“Vakcinu sam primila u petak, 19. februara u 18 časova i te večeri sam samo osećala bol u blizini mesta uboda, sličan kao kod blaže upale mišića. Sutradan popodne sam počela da osećam groznicu, bolove u mišićima i umor, temperatura mi je skočila na 37, a bol oko uboda postao je jači. Trećeg dana nakon vakcinacije probudila sam se sa glavoboljom. Iako sam se osećala bolje nego prethodnog dana, glavobolja nije prestajala do kraja dana i sve vreme sam osećala neprirodan umor. Četvrti dan nakon vakcinacije sam provela u šetnji. Nakon izlaska napolje osećala sam se i dalje umorno i bilo mi je teže nego inače da punim plućima udahnem vazduh, ali glavobolja i bol u ruci su nestali. Peti dan nakon vakcinacije – svi simptomi su nestali, osećala sam se potpuno zdravo”, priča Milena. Napominje da je u junu prošle godine preležala koronavirus sa blažim simptomima koji su trajali oko dve nedelje.

“Iskustvo koje sam imala nakon što sam primila vakcinu odgovara onom nakon infekcije koronavirusom, samo što su se simptomi smenjivali ubrzano (u tri umesto 14 dana) i bili su manjeg intenziteta. I za razliku od susreta sa virusom, nakon vakcinacije sam sve vreme normalno osećala miris”, dodaje za portal Nova.

Sinofarm

Ispostavilo se da otok oko uboda nakon doze Sinofarma često ima veze sa samom tehnikom davanja. Tako je Miloša (36) posle druge doze jako bolelo rame, da bi se iste večeri napravio i crveni pečat na mestu uboda.

“Bilo je oteklo i bolelo je, tako da sam se budio noću kad pokušam da se okrenem na levu stranu. Tog prvog dana mi se spavalo više nego inače, ali osim toga nisam imao nikakve nuspojave. A bol u ruci potrajao je tri, četiri dana”, kaže.

Mnogo je onih koji nisu osetili ništa ni nakon druge doze, ali Tamara (46) je imala čitav spektar reakcija i na prvu i na drugu.

“Prošlo je deset dana od kad sam se revakcinisala kineskom Sinofarm vakcinom. Prvih nekoliko dana trnula mi je cela ruka, a bol se protezao i ka grudima i leđima. Nisam mogla da funkcionišem od umora. Mnogo mi se spavalo. Temperaturu nisam imala, osim kada sam se druge noći probudila, a majica mi bila skroz mokra. Metalni ukus u ustima je bio prisutan četiri dana. O glavoboljama, koje inače nemam, i da ne govorim”, priča Tamara. Priznaje da se još ne oseća dobro.

“I dalje osećam umor i malaksalost, glavobolju, povremeno bol u plućima i leđima, a kroz ruku mi prolaze trnci. Jednostavno, nisam sva svoja. Nadam se da svi ovi simptomi znače stvaranje antitela i da će uskoro proći.”

Sputnjik V

“Kad sam primio prvu dozu, uveče sam imao temperaturu, oko 37,4 i bol u ruci dva dana. Ali kad sam revakcinisan, bez temperature, krenulo je tinjajućom glavoboljom da bi se drugog dana pretvorilo u neverovatnu malaksalost. Nisam imao snage, bukvalno sam se jedva kretao. Osećao sam vrtoglavicu sve vreme, umor… Tek petog dana mi je bilo malo bolje”, kaže Vladislav (44).

Lidija (28) je prvu dozu ruske vakcine primila četvrtog, a drugu 25. februara. “Ni posle prve, ni posle druge doze nisam imala nikakvih reakcija, osim bola u ruci, lokalno. Jedina razlika je u tome što me je posle prve doze ruka bolela 4 dana, a posle druge dva dana. Ipak, moja mama (49), koja je vakcine primila istih datuma kad i ja, posle prve doze je, osim bola u ruci, prvi dan imala blagu vrtoglavicu, malaksalost i temperatura je išla do 38,1. Posle druge doze temperatura je uveče išla do 37,4, uz to i malaksalost, a juče, to je, dakle, peti dan, bolove u stomaku i dijareju”.

Astra-Zeneka

“Generalno, svi oko mene su imali potpuno iste reakcije, tako da je to verovatno to. S tim što meni doktorka nije rekla šta da očekujem, pa sam se malo uplašila”, priznaje Ivana (47). Vakcinu Astra-Zeneka primila je u sredu, 24. februara. “Sutradan sam imala glavobolju, krenula je temperatura, niska doduše. Ja sam imala 37 sa jedan, dva, moj suprug nešto višu, 37,8. Ali svaka kost vas boli, dva dana niste baš funkcionalni, a onda se trećeg dana probudite kao da ništa nije bilo. Samo me još malo boli oko uboda, eto pet, šest dana traje bol u ramenu”, kaže Ivana.

Ipak, ispostaviće se da nemaju baš svi iste reakcije – Neda (39) ništa nije osetila.

“I moja koleginica žalila se na temperaturu, ali ja sam, ako zanemarimo malo bola u ruci, prošla bez ikakvih nuspojava”, kaže Neda.

Možda je važno podsetiti da svaka vakcina može i ne mora da izazove reakcije, sve zavisi od organizma.

Takođe, ako ne osećate nuspojave, ne znači da ne radi. Vaše je da pratite uputstva lekara i, ako želite da vidite efekte, da proverite kad je najbolje da testirate antitela.

Rusi napravili sprej za nos koji će se koristiti umesto vakcine Sputnjik

87 Shares
Share via
Copy link