Lifestyle Magazin

Neurohirurg posle 3.000 operacija otkriva 10 tajni o ljudskom mozgu

neurohirurg

Neurohirurgija je nakon kardiohirurgije najsloženija grana hirurgije.

Akademik i priznati neurohirurg Arnold Fedorovič Smejanovič kaže da do operacije mozga najčešće dolazi usled povreda, aneurizmi i tumora, a pored toga otkriva nam i neke manje poznate detalje o mozgu i njegovim osnovnim karakteristikama.

Profesor doktor Smejanovič je član beloruske Akademije nauka i istaknuti naučnik na polju neurohirurgije. Počasni je naučnik Republike Belorusije. Radio je kao istraživač, supervizor i vođa neurohirurpkog odeljenja u bolnici u Minsku, bio je direktor Instraživačkog institutra za neurologiju, neurohirurgiju i fizioterapiju, ministar zdravlja Belorusije, a od 2006. godine nalazi se na čelu neurološkog odeljenja na klinici za neurologiju i neurohirurgiju regionalne bolnice u Minsku. Autor je više od 400 naučnih radova i pronalazač 25 patenata. Tokom duge karijere izvršio je više od 3.000 operacija mozga, piše portal Stil.

“Mozak je organ kao i svi ostali. Obavljamo mnoštvo intervencija i većina njih su potpuno uspešne”, otkriva doktor i kaže da je mozak moćniji od bilo koje supermašine i da je on i dalje neverovatna misterija.

Ovih deset stvari je dr Smejanovič otkrio o mozgu zahvaljujući svakodnevnim operacijama:

– Na mnoga pitanja ne postoje odgovori. Na primer, shvatili smo da broj moždanih funkcija i njegova sposobnost nemaju veze sa inteligencijom. Ne shvatamo ni masu ni volumen mozga. Verujete li da mozak genija i mozak osobe sa niskim koeficijentom inteligencije izgledaju potpuno isto?

– Količina sive mase i širina uma nemaju nikakve veze. Luj Paster, osnivač mikrobiologije i imunologije, imao je samo jednu hemisferu mozga, a živeo je i radio kao i svi drugi ljudi, a pritom postigao mnogo.

– Tumor stvarno ne mora ništa da promeni. Pre 40 godina asistirao sam operaciji velikog tumora mozga kod mlade studentkinje sa muzičke akademije. Kad smo izvadili tumor, shvatili smo da je jedna hemisfera gotovo potpuno uništena. Devojka se oporavila, završila akademiju, udala se za milionera i dan danas prelepo svira!

– Najneverovatnije otkiće za mene je bila spoznaja da svest nema nikakvo “mesto” u telu i da je veza između mozga i misli totalna misterija. Ovu tajnu samo Bog zna.

– Mozgu je neophodan trening, znanje, čitanje, razmišljanje o lepoti, putovanje u podsvest i razumevanje kako bi dobro radio.

Za kraj, dr Smejanovič daje najvažniji savet:

“Ne dozvolite da vam se mozak ulenji, inače će brzo oslabiti. Čitajte, odlučujte, razmišljajte, brinite. Ne dozvolite da postanete ravnodušni – to je smrt za mozak!”

Ne trošite vreme na vežbe, uživajte u životu umesto što se trudite da budete lep leš

Dragana Krstić

Dragana Krstić

Blogerka, opasno navučena na šoping, i jednako toliko vezana za putovanja.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

PARTNERI SAJTA


896 Shares
896 Shares
Share via
Copy link