Magazin

Aleks 2017. otišao sa majkom i dedom na odmor i nestao, pronađen 6 godina kasnije u Francuskoj živ i zdrav

nestali-decak

Aleks Beti iz Oldhama u Velikom Mančesteru, koji je nestao na porodičnom putovanju u Marbelji sa samo 11 godina, pronađen je u Francuskoj.

Od otmice je prošlo šest godina, a dečak iz Engleske je pronađen živ i zdrav.

Dečak je na putovanje išao sa svojom majkom Melani i dedom Dejvidom u oktobru 2017. godine. Nakon što se porodica nije vraćala iz Španije duže od dve nedelje, policija je pokrenula istragu, piše Telegraf.

Aleksova baka i zvanični staratelj, Suzan Karuana, koja je tada imala 62. godine, spekulisala je da žive negde drugde “alternativnim stilom života” i dodala da “nisu hteli da Aleks ide u redovnu školu”.

Nakon dečakovog nestanka, policija je imala sumnje da je Aleks u pratnji dvoje odraslih ljudi otišao ka Maroku, preko luke u Malagi.

Tužilac koji ima informacije da se Aleks pojavio u Francuskoj sumnjao je da je dečak sam došao u Revelu, blizu Tuluza.

– Iako policiji nije pokazao nikakav zvaničan dokument kada su ga priveli, ovaj 17-godišnji mladić je sam rekao svoj identitet. Njegovo lice i priča odgovaraju slučaju otetog britanskog dečaka iz 2017. godine. Nakon toga, u četvrtk je tužilac iz Tuluza potvrdio da je u pitanju Aleks Bati”, izvestile su francuske novine – prenosi Mirror.

Istražitelji veruju da je Aleks pobegao iz ruralne zajednice koja živi u podnožju Pirineja. Nakon višednevnog planinarenja, pokupio ga je vozač kamiona, kojem je delovao sumnjivo, pa je pozvao policiju. Nakon toga su ga ispitali i on je otkrio svoju priču.

– Njegova priča je potvrđena i čini se da odgovara stvarnosti. Nakon ovog saslušanja, tinejdžer je poveren socijalnoj službi, dok je čekao da se jave njegovi rođaci. Rane istrage pravosudne policije u saradnji sa tužiocima sugerišu da je Aleks živeo u “duhovnoj zajednici” sa svojom majkom, i da je uglavnom boravio u kamp prikolicama i šatorima – pišu mediji.

Policija Velikog Mančestera izjasnila se povodom ovog slučaja i rekla da su policajci u Oldhamu u kontaktu sa francuskim vlastima kako bi utvrdili autentičnost izveštaja.

– Ovo je složena i dugotrajna istraga i moramo da sprovedemo dalje istrage, kao i da uvedemo odgovarajuće mere zaštite. Aleks, koji je iz Oldhama u Velikom Mančesteru i imao je 11 godina u vreme nestanka, napustio je Veliku Britaniju 30. septembra 2017. na unapred dogovoreni porodični odmor u Španiji – navodi se u policijskom saopštenju.

Baka nikada nije izgubila nadu da će ponovo videti svog otetog unuka

Srceparajuće poruke pune ljubavi bake koja nikada nije odustala od nade da će ponovo videti unuka Aleksa Betija otkrivaju kako je ona, kao zakonski staratelj nestalog britanskog dečaka, uvek sanjala da se još jednom čuti s njim.

Aleksa, tada 11-godišnjaka, iz Oldama u Lankaširu, navodno su oteli njegova majka Melani (tada 37 godina, i deda David (tada 58), koji su ga odveli u Španiju 2017.

Šest godina kasnije pronađen je živ i zdrav u blizini Tuluza u Francuskoj, saopštili su juče tužioci.

Njegova baka i zakonski staratelj, Suzan Karuana, nikada nije odustala od želje da ponovo vidi svog voljenog unuka, otkrivaju srceparajuće objave sa njene Fejsbuk stranice.

Na njegov 15. rođendan u februaru 2021, Suzan je preklinjala Aleksa da joj kaže da je bezbedan i dobro, rekavši da bi “dala sve za samo jedan zagrljaj”.

– Srećan rođendan mom predivnom 15-godišnjem unuku. Alek, molim te sažali se, slomljena sam. Molim te samo mi daj znak da si dobro.

– Svakog dana mislim da si na nekom dalekom mestu i živiš život kakav je tvoja mama želela za tebe. Sve što želim da znam je da si živ i zdrav.

– Prošle su godine mučenja, srce mi je slomljeno. Toliko te volim da samo moram da znam da si dobro. Nadam se da ću te ponovo videti jednog dana, dala bih sve samo za jedan zagrljaj.

Otišli da bi živeli “alternativnim načinom”

Ona je 2018. rekla da veruje da su njena ćerka i bivši muž odveli Aleksa u inostranstvo da bi živeli “alternativnim načinom života”.

Te godine, 15. decembra, Suzan je napisala na Fejsbuku:

– Moram da nastavim, možda će doći kući! Predivan neverovatno lep dečak, naš Aleksa, naš unuk.

– Toliko se nadam da ćeš videti ovo. Srećan Božić dragi. Nedostaješ nam toliko do te mere da je bol nepodnošljiv.

– Međutim, nadamo se i molimo da ste srećni i da se o vama brinu. Molimo se da se vidimo ponovo jednog dana… Molim vas! Ne postajemo mlađi. Toliko te volimo.

Dečak pobegao iz “duhovne zajednice”

Sada tužioci kažu da je Aleks pronađen živ i zdrav nakon što je pobegao iz “duhovne zajednice” koja se nalazi u podnožju francuskih Pirineja.

Istražitelji veruju da je Aleks pobegao iz ruralne zajednice i proveo dane u pešačenju preko planina pre nego što ga je pokupio kamiondžija koji ga je odveo u policijsku stanicu u Revelu blizu Tuluza na jugu zemlje.

Aleks je doleteo na aerodrom Malage u Španiji na unapred dogovoreno putovanje sa svojom majkom Melani – koja nema zakonsko roditeljsko starateljstvo – i dedom Dejvidom na jednonedeljni boravak u oblasti Benahavis, u blizini Marbelje, 30. septembra 2017.

Istraga očigledne otmice

Ali Aleks, njegova majka i deda se nisu vratili kući kako se očekivalo 8. oktobra 2017, što je izazvalo opsežnu policijsku istragu zbog očigledne otmice dečaka.

Prisećajući se dana kada je njih troje trebalo da se vrati kući, Aleksova baka slomljenog srca je otkrila da joj je trojac poslao video na kome govore da su napustili Veliku Britaniju da bi živeli “alternativnim načinom života”.

“Dobila sam ovu poruku na Fejsbuku i to je bio snimak na Jutjubu njih troje. Svi su govorili o tome i Melani je rekla razloge zašto su uradili to što su uradili”, rekla je baka 2018. godine.

“Aleks je na snimku rekao da je bilo milion puta bolje biti sa njegovom mamom i dedom. Očigledno je malo bolelo, ali onda su se pojavile moje druge brige.”

“Razlog zbog kojeg verujem da su to uradili je taj što moj stil života, moji sistemi verovanja nisu ono sa čim se oni slažu.”

“Vlada nam uništava živote”

– Nisu hteli da ide u školu, ne veruju u redovnu školu – dodala je baka.

Na Fejsbuku Dejvid Beti je objavio slike o Matriksu i o tome “kako nam vlada uništava živote”.

Takođe je napisao da se “tajni sudovi” u Velikoj Britaniji “koriste za krađu dece radi zarade”.

Suzan, koja je rekla da je slomljena Aleksovom očiglednom otmicom, nikada nije odustala od nade da će se ponovo spojiti sa svojim unukom.

Aleksova baka slomljenog srca Suzan, koja je imala 62 godine u vreme njegovog nestanka, rekla je 2018. da su Melani i Dejvid ranije živeli u komuni u Maroku sa Aleksom 2014. godine.

Poznata srpska pevačica ugrizla majku, pa nestala bez traga

Čitajte Luftiku na Google vestima

14 Shares
Share via
Copy link