Magazin Putovanja

Ove zemlja je ubedljivo najveći mamac za turiste, za godinu dana posetilo je 80 miliona ljudi

barselona-spanija
Foto: Unsplash

Prethodna godina je za turizam u Španiji bila rekordna, bolja čak i od poslednje dobre godine ze turizam 2019.

To samo potvrđuje kako rešenost i dobra organizacija mogu da daju odlične rezultate, pa je u ovom slučaju Španija prestigla čak i Italiju, koja tradicionalno drži prvo mesto.

Najave turističkih stručnjaka će, izgleda, biti potpuno tačne, što dokazuje i Španija, koja je oborila sve turističke rekorde. Turizam će uskoro postići očekivani rekord, što će potvrditi potpuni oporavak ove industrije nakon pandemijske krize, prenosi B92.

Prema pisanju madridskog lista Pais, od januara do decembra prošle godine došlo je 79,85 miliona stranih turista. To je 0,8% više nego 2019. godine, rekordne godine za turistički sektor globalno.

Turisti su, osim rekordnog broja ostvarenih dolazaka, omogućili i rekordan turistički prihod u Španiji. Oni su do decembra potrošili neverovatnu 101 milijardu evra, što je za 24% više novca nego u istom periodu prošle godine. To je za čak 17% više u odnosu na 2019. godinu, što potvrđuje da je ova industrija pokretač ekonomije Španije.

Osim toga, primećen je porast interesovanja turista i u mesecima kad ova zemlja i nije posebno aktuelna kod turista, što potvrđuje rešenost vlasti da postanu destinacija za sva godišnja doba.

U novembru 2023. godine je zabeležen najveći broj inostranih dolazaka do sada, nakon oktobra, koji je opet oborio rekorde. Tako turisti sve češće dolaze i van sezone, istražujući raznovrsnu turističku ponudu ove destinacije, od gastronomije, kulturno-istorijskih sadržaja do prirodnih atrakcija.

Zagreb je najbolji turistički grad u Evropi, a Beč i Barselona najgori, prema odnosu cene i kvaliteta

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link