Magazin Svet

Vlasnici pasa će u ovom gradu čistiti i urin svog ljubimca, kazne za nesavesne do 1.500€

vlasnici pasa pseći urin čišćenje valjadolid
Foto: shilohsvet.com

Da je pas čovekov najbolji prijatelj i vrapci na grani znaju, a naši krzneni ljubimci unose ljubav, radost i ogromnu sreću u živote ljudi širom sveta. Procenjuje se da samo širom Evrope oko 105 miliona pasa živi sa ljudima.

Broj domaćinstava, koja imaju psa kao kućnog ljubimca, porastao je za neverovatnih 20 miliona za 11 godina – od 2010. do 2021. godine. Najviše pasa ima u Nemačkoj, čak 10 miliona, a zatim sledi Španija sa 9,3 miliona pasa.

Stoga ne čudi što se sve više govori o pravima životinja, ali i obavezama njihovih vlasnika. Skupljanje izmeta u šetnji, je na sreću, postalo standard u većini urbanih sredina, ali jedan španski grad je otišao korak dalje.

Prošle nedelje, Valjadolid je doneo uredbu u kojoj se navodi da se vlasnici pasa moraju pobrinuti i za urin svog ljubimca!

valjadolid španija
Foto: Pixabay/Juan José Berhó

Nakon što se njihov ljubimac olakša, vlasnik mora da prebriše površinu

Sakupljanje izmeta kućnih ljubimaca postalo je standardna praksa u gradovima.

Urin se, međutim, smatrao usputnim otpadom koji se toleriše, uz preporuku da se pas odvede na travnatu površinu, ili da uz drvo obavi malu nuždu, piše putnikofer.hr.

Nova i ažurirana uredba o prikupljanju kućnog otpada i čišćenju ulica u Valjadolidu, podrazumeva da će od sada vlasnici pasa, pored kesa za izmet, morati sa sobom u šetnju da ponesu i vodu i blagi deterdžent.

Nakon što se njihov četvoronožni miljenik olakša na putu, ili uza zid zgrade, tu površinu će morati da operu, isperu i obrišu.

Odredba se, naravno, ne odnosi na travnate površine i drveće, ali fasade i trotoare treba, kako smatraju u ovom gradu, poštedeti mrlja od pseće mokraće.

pas šetnja
Foto: Freepik

Kazne još nisu poznate, spominje se iznos od 750 do 1.500 evra

Odluka će stupiti na snagu 1. januara 2025. godine, a pre toga će biti sprovedena opsežna kampanja upoznavanja javnosti sa novim pravilima.

Gradske vlasti imaju za cilj da edukuju građane o tome da je revizija postojećeg pravilnika bila neophodna, jer je poslednji put menjan 1993. godine.

Od tada, grad je primio hiljade novih četvoronožnih stanovnika.

Tačan iznos kazni za nepoštovanje novih odredbi još nije poznat, ali se pominje da bi one mogle da iznose između 750 i 1.500 evra, piše portal The Mayor.

Izvor: putnikofer.hr

Italijanima prekipelo, uz pomoć DNK analize izmeta loviće vlasnike pasa koji ne čiste za njima

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link