Magazin Srbija

Majke nestalih beba oformile pokret, za svoju decu se bore ulaskom u politiku i na izborima

nestale bebe
Foto: Južne vesti

Majke koje godinama ne znaju gde su im deca i za koju sumnjaju da su im ukradena odmah nakon rođenja, napravile su “Pokret otetih beba – promena sistema” i izlaze na izbore. Očekuju veliku podršku naroda i da će biti rasvetljena javna tajna da se bebe u porodilištima poglašavaju mrtvim a ulazak u Skupštinu vide kao jedini način da dođu do dokumenata koja će ih odvesti do svoje dece.

Rodila je devojčicu, a rekli su joj da je izgubila dečaka – ovako počinje samo jedna od mnogih tragičnih priča koja je obeležila živote nekih roditelja u Srbiji. Mnogi su nelegalnim putem ušli u trag svojoj deci, ali ne smeju da o tome govore javno, kaže Ana Pejić, predsednica Udruženja nestalih beba Vojvodine, čije je dete, kako navodi, ukradeno pre 33 godine u Sremskoj Mitrovici.

– Nijedna partija do sada nije smela ili htela da zaviri u to zmijsko gnezdo. Niko do roditelja nema hrabrosti da tako nešto uradi. Mi smo ljudi na kraju života, nemamo više šta da izgubimo, rešili smo da nađemo decu – priča Pajićeva.

Roditelji navode da su nakon decenija borbe prinuđeni da povedu političku kampanju, jer nijedna vlast za njih nije imala sluha.

– Malopre nam je žena ispričala kako se porodila i kako je prijateljica njene mame naterala njenu mamu da je izvede što pre, dok je bila u smeni gledala je to završi da je pošalje kući. Zbog nečinjenja države izlazimo na izbore, ovo je odgovor. Mi smo prinuđeni da uđemo u politiku, mi znamo gde se nalazi arhiva o našoj deci – kaže predsednica Pokreta Ljiljana Stevanović.

Program pokreta predstavili su u Nišu, a do marta naredne godine planiraju da obiđu celu Srbiju. Kako navode, za 50 godina skoro pola miliona beba proglašeno je mrtvim.

Puno roditelja je uspelo da nađe decu na raznorazne kriminalne načine, oni to jako kraju čak i od mene i ne smeju da izađu u javnost. U bolnici su mi kazali da je moj sin umro treći dan po rođenju, ali ja sam rodila žensko – dodaje Pajićeva.

Kampanju koju predstavljaju po gradovima podržavaju mnogi roditelji, ne samo oni koji znaju ili sumnjaju da su im deca ukradena i prodata.

Izvor: Južnevesti.com

Srpkinja tužila majku: Sigurna sam da me je otela od neke žene iz porodilišta

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
1.8K Share
1.8K Share
Share via
Copy link