Magazin

Srbija ekonomski tigar, a bedni Nemci za 20 evra kupe kućnu hemiju za 2 meseca

potrošačka korpa
Foto: Potrošačka korpa/ A. Vasiljević

Kupovina osnovnih životnih namirnica je najvažnija i najveća stavka kućnog budžeta. Kako je Srbija ekonomski tigar, mi možemo da plaćamo osnovne životne namirnice skuplje od recimo, Nemačke. Čitaoci portala Nova.rs dokumentovali su cene u prodavnicama u Nemačkoj, koje su niže od cena na rafovima u prehrambenim radnjama u našoj zemlji.

Naime, prosečna plata u Srbiji iznosi tačno 63.109 dinara ili 536 evra, dok u Nemačkoj, i oni sa „dna lestvice“, imaju platu od 1.600 evra.

„Da, potrošačka korpa je u Nemačkoj dosta jeftinija nego u Srbiji ako uzmemo u obzir standard. Osnovne životne namirnice su jeftinije, osim hleba i mesa za koje treba izdvojiti nešto više para. Uglavnom oko 200 evra mesečno ode na hranu i hemiju po osobi. Najviše se štedi na kućnoj hemiji gde se za 20 do 30 evra mogu kupiti zalihe za dva meseca“, kaže čitalac Nova.rs Darko Jovićević iz Frankfurta.

U novembru prošle godina najskuplja litarska flaša ulja u Srbiji bila je 145, a sada, u pojedinim radnjama je i 179 dinara. U Nemačkoj do poskupljenja nije dolazilo pa tamo ono košta, kada prebacimo cenu u dinare – 140 dinara.

Bez ulja se možda i može napraviti neki obrok, ali bez jaja, hleba i mleka teško. Ovi proizvodi u pojedinim prodavnicama nešto manje koštaju u Srbiji, ali ako u obzir uzmemo Nemački standard, onda je razlika nikakva, jer bi morali biti mnogo jeftiniji u odnosu na naše plate.

hleb
Foto: Hleb/ NovaS
Jaja
Foto: Jaja-nemacka-srbija/ NovaS
Mleko
Foto: Mleko-nemacka-srbija/ NovaS

Gotovo svakoga dana koristimo i brašno, čija je cena u Nemačkoj identična kao u Srbiji, kada nije na akciji.

Brašno
Foto: Brašno-Nemačka-Srbija/ NovaS

Šećer boljeg kvaliteta iste je cene, kao i šećer niže klase.

Šečer
Foto: Šećer-Nemačka-Srbija/ NovaS

Proizvodi za ličnu higijenu u Nemačkoj znatno jeftiniji.

hemija
Foto: Šamponi za kosu/ NovaS

Prozivodi kao što su pasta za zube, šampon za kosu i deterdžent za pranje sudova gotovo su duplo jeftiniji u Nemačkoj u odnosu na Srbiju.

Slatkiši za badava.

čokolada
Foto: Čokolada/ NovaS

Izvor: Nova.rs

Ekonomski tigar propo Srbija 7. najsiromašnija zemlja u Evropi

Julija Vojinović

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

141 Shares
141 Shares
Share via
Copy link