Magazin Srbija

Ekonomski tigar prop’o: Srbija 7. najsiromašnija zemlja u Evropi

Iako svakodnevno od predstavnika Vlade slušamo da je Srbija „ekonomski tigar“, da je zemlja koja je kraj godine dočekala sa najboljim ekonomskim rezultatuma u Evropi, Srbija je sedma najsiromašnija zemlja u Evropi, pokazuju podaci teksta „Najsiromašnije zemlje Evrope u 2021.“ na sajtu worldpopulationreview.com.

Da će Srbija postati „ekonomski tigar jugoistočne Evrope“ slušamo od 2016. godine, i to od tadašnjeg premijera, sadašnjeg predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Četiri-pet godina kasnije, sudeći po izjavama predstavnika vlasti, ona je to i postala! Međutim, ako je verovati kako domaćim, tako i stranim stručnjacima, Srbija je daleko od toga. Nažalost, ona je svrstana među 10 najsiromašnijih zemalja Evrope, i zauzima sedmo mesto.

Kako je navedeno na sajtu worldpopulationreview.com ekonomski prosperitet u Evropi ozbiljno varira među zemljama, a zemlje koje su pogođene raspadom Sovjetskog saveza, danas su najsiromašnije. Međutim, ono što takođe stoji u opisu, kada je Srbija u pitanju je da je početkom 2000-ih doživela osam godina ekonomskog rasta, i to sve do globalne recesije 2008. godine.

Takođe se navodi da je recesija 2009. godine prouzrokovala negativnu stopu rasta, ali i da je oko 25 odsto Srba siromašno.

Iako su ove podatke objavili stranci, a ne srpska opozicija, ta činjenica Vučića ne sprečava da govori da će Srbija po novoj proceni MMF-a biti prva u Evropi po stopi rasta.

– Do ove druge procene bili smo drugi iza Litvanije, sada po novoj proceni Srbija će biti najbolja u Evropi po stopi rasta. Po stopi rasta Srbija će 2020. godinu završiti kao zemlja sa zlatnom medaljom, kao prva u Evropi – poručio je Vučić u oktobru prošle godine.

Možda i jesmo najbolji u Evropi, ali po rekordnom deficitu budžeta od 492 milijarde dinara u 2020. godini, što je za oko 40 odsto više u odnosu na, do sada najveće ostvarene deficite iz 2012. i 2014. godine, o čemu svedoči izveštaj Fiskalnog saveta, piše Direktno.

I dok se svakodnevno srpskoj javnosti plasiraju informacije da ćemo u ekonomskom smislu biti najbolji, većina stanovništva u Srbiji jedva sastavlja kraj sa krajem, o čemu uostalom svedoče mnogobrojni izveštaji, koji prikazuju jednu potpuno drugačiju realnost od one koju nam vlast servira!

U Aninoj zemlji čuda prosečna plata biće 900 evra, a penzija dovoljna za sve potrebe

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

komentara

Klikni da objaviš komentar

648 Shares
648 Shares
Share via
Copy link